Oldukça düşük bir orandır. Neredeyse okuma yazma bilen kısım elit kısımdır.
Merak ediyorum eski düzeni isteyenler eski düzen de okuma yazmayı öğrenebilecekmiydi?
kutsal kitaplarını bile okuyamayan cahil bir toplumdu osmanlı. bu yüzdendir ki, halifenin, şeyhülislamın buyruklari allah'ın ayeti gibi tartışmasız kabul edilirdi.
avrupa ortaçağda aştı bunu. ıncil halkın okuyabilmesi için tercüme edildi ve ruhban sınıfı hakimiyetini kaybetti zamanla.
ülkemizde bugün bile ulema sayılan yobazların ağzına bakılıyor dini anlamak için. halkın okuması istenmiyor. zira halk okursa bilgi edinir, bilgi her türlü tiranligi yıkar.
mustafa kemal atatürk'ün halka en büyük hizmetidir kuran tesfiri hazirlatmak. ancak, said nursi ki en ünlüleridir, din üzerinden menfaat sağlayan düzenbazlar kuran'ın türkçe olmasına karşı çıkmışlardir.
osmanlida okur yazar yoktu. olan da zaten memurluk yapardı. halk cahildi, cahil bırakılıyordu. koyun sürüsünü yönetmek her zaman daha kolaydır çünkü.
Osmanlıca denilen yazı ve ne yazıldığının anlaşılması için kırk takla atılması gereken bir alfabe nedeniyle düşük bir orandır soylular dışında. Tabii ki bunun yanında eğitime çok da önem verilmemesi var kanımca.
yobazların %30 olduğunu iddia ettiği orandır. belge filan hak getire tabi...
devlet-i aliye-i osmaniyenin 1313 senesine mahsus istatistik-i umumisi'nden filan dem vururlar ama o istatistiğin belgesini filan sunmazlar. mesela istatistiğe kadınların dahil edilip edilmediğini bile bilemeyiz.
bildiğimiz şudur: osmanlı dönemindeki sayımlarda kadınlar sayılmazdı.
%300'dür insanlar dertlerini anlatabildikleri kadar biliyorlardı ama yazmıyorlardı. o zaman o kadar fazla gelişmişlik vardı ki, insanlar tablet ve compüter-i azam ismini verdikleri daha kolay yazılıp silinebilen müslüman bilgisayar-ı şehvetlerini bekliyorlardı. ama atatürk geldi, bir gecede cahil bıraktı tüm milleti. %300 olan okuma yazma oranı %3'lere düştü.