bu dönemde duraklayan osmanlı daha durakladığının farkında değildir işin komik tarafı bazı avrupalı devletlerde durumun farkında değildir hatta bu dönemde osmanlıdan yardım isteyenlerde vardır..
tarih derslerinin en sıkıcı konularını kapsar.
özellikle heyecan ve aksiyon yüklü yükselme devrinden sonra, onlarca tarih ve anlaşma isminden başka birşey olmayan bu konular feci bayar.
osmanlının kaftanın altından şalvarı araladığı andır ama haremdeki cariyelere girişe hazırlanan selim gibi değil osmanlıya giriş yapacak dış güçler için. **
genelde 1579-1699 yılları arasını kapsadığı kabul edilen dönemdir. bu dönemde osmanlı devleti'nin sınırları -çoğunlukla uzun süren, zor olan ve devleti yıpratan seferlerle- bir miktar daha genişlemiş, ancak özellikle kurumsal ve ekonomik yönlerden devlet artık durağan, hatta yıpranmaya başlayan bir konuma girmiştir.
sebepleri arasında "din gayretinin azalması" gibi bir sebebin asla ve kat'a olmadığı devirdir. tam tersi tutuculuğun doruk yaptığı bir dönemdi.
ordunun kahramanlığında da bir azalma yoktu. mesela üç yıl süren kandiye kuşatması tarihin gelmiş geçmiş en büyük, en kanlı kuşatmalarından biridir. o kuşatmada dökülen kanın, yapılan fedakarlıkların haddi hesabı yoktur. kandiye kuşatması sırasında osmanlı ordusunun kurduğu metris sistemi büyüklüğünde sistemler ancak birinci dünya savaşında kuruldu. iki taraf da binlerce kere (abartma değil; gerçek) küçük, orta ve büyük lağım attı. yüz binlerce humbara denilen el bombaları fırlattılar. iki tarafta da yüzlerce top, on binlerce tüfek vardı. osmanlı ordusu bir türlü başa çıkamadıkları venedik donanması sebebiyle zorlukla ikmal yapabildiği için sürekli yokluk çekti... velhasıl, zorluk açısından bu kuşatmanın yanında istanbul kuşatması bir hiçtir.
kimisi şaşırabilir ama osmanlı imparatorluğu en geniş sınırlarına bu dönemde kavuştu!.. 2. viyana kuşatmasından yaklaşık 20 yıl kadar önce...
ne var ki aynı dönemde, devlet, ekonomi ve toplum çöküyordu...
Bizim Osmanlı hayranlarının bilmedikleri yada bilmek istemedikleri devirlerdir.
onlar için Osmanlı tarihi istanbulun fethinden ibaret,başkada bir bok bildikleri yok...
ne var ki, bu konudaki aksiyonlar daha çok ganimet ve vurkaç amaçlı seyrettiğinden, stratejik ve kalıcı sonuçları pek az olmuştur. girit'in alınması bir istisna sayılabilir, o da sonuçlanması 25 yılı bulan çok zahmetli ve zor bir başarı olmuştur.
Istanbul ve kırım alınınca fatih farkında olmadan duraklama fitilini ateşlemiş oldu.
Zamanında Kolomb gelip Beyazıta Ağlamış bana gemi ver diye. Hani diyorum ceme giden haberci suikast sonucu ölmese cem padişah olup Kolombu desteklese nasıl bir dünya olurdu.