geçmişteki nesille bugünkü nesli kıyasladığımızda karşılaşına gerçektir. işin fenni boyutuna değinmiyorum, esasen fenni açıdan da çok fark yok. okur yazar oranı şimdi daha çok olsa da şu anda da osmanlıdaki gibi hazır teknoloji ithal ediyoruz değişen bişey yok. okur yazar oranı çok ama kitap satışları az, okuma bilgimizi sadece tabela okumakta kullanıyoruz yani.
fakat eğitim denen şey bir insanı dönüştürmekse, osmanlının bunu çok iyi yaptığı kesindir. zira kurtuluş savaşında baktığımızda ve hatta çanakkaleye baktığımızda merminin önüne kendini seve seve atan askerleri görüyoruz, bu büyük bişey, dünyada eşi benzerine az rastlanır, ölüme gidiyorsun, boru değil, fakat hiç düşünmüyor, bu kişinin ölüm gibi büyük bir olay karşısında bu kadar rahat olmasını ya hipnozla ya da müthiş bir eğitimle açıklayabiliriz. evet osmanlı toplumu kravat takmazdı, evet biraz bağnazlıkları vardı, fakat çok vatanseverlerdi.
şimdiki çağdaş modern eğitim sisteminden ise, askerlikten yırtmak için açıköğretim okuyan, barlarda pavyonlarda sabahlayan, devletin askerine polise taş atarak kendini özgürlük savaşçısı zanneden anarşistler yetişiyor.
osmanlıda herşey çok daha iyiydi. mükemmel ötesi böyle kedi gibi köfte gibi bişeydi o zaman herşey. sonra atatürk geldi ve herşeyi mahvetti. ne güzel ingiliz fransız yarrağı yiyecektik ama tüm hayallerimizi suya düşürdü. *
Külliyen yanlış önerme. Osmanlıdaki devşirme sistemi osmanlıyı ayakta tutmuştur eğitim açısından. Şimdi nasıl en iyi üniversitelerden mezun olan kimseler yurt dışına çıkmak ya da ülke içinde ( çoğunlukla yabancı sermayeye bağlı ) kurumsal şirketlerde çalışmak hayalini taşıyorduysa o zaman da aynı şey geçerli idi, tek fark beyin göçünün osmanlıya doğru olması idi. Sokullu Mehmet paşa dan mimar sinana kadar pek çok önemli şahıs devşirme idi. Ayrıca Mimar Sinan Ermeni idi. Ermeni kimseleri kötülemek için demiyorum, ırkçılık diye bir şey bizim bugün bildiğimiz anlamıyla yoktu. Bugün dünyanın en iyi komutanı dahi olsa bir Kürt Kara Kuvvetleri komutanı olamaz, yaptırmazlar.
Kadınların okumadığı bir eğitim sistemi nasıl bugünkünden iyi olabilir ? Bugün çok mu okuyorlar, hayır ama sonuçta bir kısmı okuyor. Yok türbandı, yok cemaatti derken eğitim sisteminin anasını siken saçma sınırlandırlamalar ve sürekli sistem değişiklikleri bir de üstüne beyin göçü olunca halimiz böyle oluyor.
Bugün itibari ile dünyadaki en iyi eğitim sistemi Finlandiya'da. Orada çocuklara herhangi bir baskı, kısıtlama , ödev yükü gibi şeyler de yapmıyorlar. Merak eden inceleyebilir. http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Finland
şu anda boktan bir eğitim sistemimiz olduğu için kabul edilebilir önermedir ancak bir Mustafa Kemal Atatürk dönemi bilime açık eğitim ve öğretim sisteminin boku bile olamaz bahsi geçen eğitim sistemi.
osmanlı düşmanları tarafından sazan gibi atlanılan başlıktır. zira yazımın içeriği iyi anlaşılırsa osmanlının fenni başarısından veya okuma yazma başarısından değil, topluma verdiği ahlak ve inançtan bahsedilmiştir. bugün okuma yazma oranı yüzde 100 ama hapishaneler tıklım tıklım, hergün iğrenç suçlar okuyoruz, milli duruş diye bişey kalmadığı gibi, bugün savaş çıksa o kurtuluş savaşında cepheye koşanlar gibi koşacak genç sayımız da çok değil. bordo klavyeliler atıp tutuyor o ayrı.
"ya ne olacağıdı" yorumu ile katılacağım önerme.
Bir toplumun yükselmesini sağlayacak şey düzgün eğitimdir. Turizmmiş ekonomiymiş fasa fiso. Doğuda cehalet olmasa hangi genci "büyük kürdistan" hayaliyle kandırıp pkkya katabilirlerdi ki?