insanlara zaman ve benzin tasarrufu sağladı bu köprü gelmiş fiyatına takılıyorsunuz köprü yerine yolu uzatırsanızda zaten vereceğiniz benzin parası aynı oluyor birazda bu yönden bakın şu olaya ben gayet memnunum 2 saat yol tasarrufu sağlıyor bu köprü.
Binali yıldırım ın bitirdiği proje
gebze-orhangazi-izmir otoyolu projesi dahilinde içinde osman gazi köprüsü'nü içeren 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu yapılmaktadır.
sadece köprü kullanarak körfez geçişi 2 saatten 4-6 dakikaya, projenin tamamı tamamlandığında ortalama 8 saat süren istanbul-izmir yolculuğu 3,5 saate düşmüştür.
projenin yıllık ulusal tasarrufu 650 milyon dolardır.
izmir yönüne; otoyol da açıldıktan sonra bir depo otoyola bir depo araca akaryakıt alınması gereken köprü olacaktır ama çocukla yolculuk yapılıyorsa el mahkum.
Osman Gazi Orhan Gazi şarap içiyoruz Eminönü köprüsünde. Gözlerim cevraklı çok tehlikeliyim. Gözlerime bakacak bir delikanlı bulamıyorum. Bir baktım Fatih Sultan Mehmet. Ne var Fatih dedim Kenan abi Kenan abi.
Geçerken inip köprü ayaklarını yalasaydın keşke. Sosyal medyadaki yalamalar pek etkili olmuyor artık. Ne de olsa Herkes köprünün nasıl bi tarafımıza girdiği konusunda az çok fikir sahibi oldu.
Yok yaptı diyenlere en güzel örnek. Yaptı ama fahiş fiyatlarla geçiyoruz. Geçmeyen araçlar için ise biz vergi ödüyoruz ve en acısı bu köprüyü işleten Türk değil yabancı. Oturduğumuz yerden bile yabancıyı zengin ediyoruz. Yol yaptılar.
Yuklenici firmaya maliyeti : 3 milyar dolar (banka kredi faiziyle birlikte)
işletme süresi: 19 yıl
Geçiş ücreti: 30 dolar ve de kdv
Araç garantisi: 40.000 araç
Geçen araç sayısı: 20.000
Geçmeyen araç başına günlük odeme: 600.000 dolar
Geçmeyen araç başına yıllık ödeme:216.000.000 dolar
19 yılda geçmeyen araç başına ödeme:4.104.000.000 dolar
Yuklenici firmanın geçen araçlarla birlikte toplam cirosu: 8.208.000.000 dolar
Maliyet çıkarıldıktan sonra yuklenici firmanın kârı: 5.208.000.000 dolar
Sonuç: Köprüyü birilerine yap demeseydik:
1- bankalardan kredi almazdık böylece faiz yükü işlemezdi köprü 1.500.000.000 dolara malolurdu
2- geçiş ücreti çok makul seviyelere inerdi hem vatandaş hem devlet kazanırdı
3- 19 yılın sonunda en az 3 köprü daha yapabilecek hale gelirdik
4- devletin kasasına giren bu paraları okul hastane gibi ihtiyaçlarımıza ayırabilirdik
5- asıl adı deli dumrul köprüsü olan bu yapıya geçen de geçmeyen de para ödemek zorunda kalmazdı.
Biz hizmetlere ya da köprülere karşı değiliz. Karşı olduğumuz şey devletin kaynaklarının ve bu fakir halkın paralarının hesapsız kitapsızca harcanması yok edilmesi.
1.köprüye belirlenen yıllık garanti bedelinin türkiye'de bulunan tüm köprü ve otoyolların kazancından daha çok olmasını bana nasıl açıklayabilirsiniz?
2.böyle bir paranın kazanılamayacağı ve belirlenen o fiyatla oradan o kadar aracın geçmeyeceği türkiye şartlarında belliyken o paranın köprüyü kullansan da, kullanmasan da ödeyecek olmamızı bana nasıl açıklayabilirsiniz?
yapan firma işletme zamanı bitene kadar fiyatlarda oynama yapmayacaktır. muhtemelen bakım ve onarım onlara ait ve adamlar günde 40-50 bin araç geçmesini neden istesin? her halikurda paralarını alıyorlar.
önemli olan projeyi yapmak değil, pratikte işlevselliğe uygun olmasıdır. ha bazıları işleve takılmıyor orası ayrı düşünelecek bir mesele.
Köpüyü,otoyolu,tüneli devletin arazisine yap.
Finansman kredisini devlet bankasından al.
Finansman garantisini hazineden al.
Geçiş garantisini devletten al.
Geçmeyenden yine para al.
Geçenden zorla nakit para al.
Bayramlarda yine ücret al.
Sonra her şey MiLLET için de...
Hakkında korkunç rivayetler var. HGS'niz olmasına rağmen sizden nakit para istiyorlar. Vermezseniz icraya veriyorlar. icraya karşı dava açarsanız bu sefer bir şekilde başka bir yerlerden (devlet kurumları vasıtasıyla) sizi ürkütmeye çalışıyorlar. Burayı kullanacaklar bu konuda Internet'i araştırsınlar bi.
40000 arac başına 35 dolarlık geçiş garantisi verilmiş köprü ortalama 15 20 bin aracı biz ödüyoruz. Ne demişti bakanımız geçen de ödeyecek geçmeyen de o köprüyü ... neyse lan mahkemelik olmayalım.