70 milyonun birleşip alması gereken köprünün satış olayı.
3-5 atıp alalım lan.
Çünkü verdikleri geçiş garantisi tutmadığı için her ay ekstra vergilerle sikiliyoruz.
Bir kereliğine 3-5 atıp alalım da kurtulalım. Bir nevi geleceğe yatırım yani.
o kadar beddua ettik ki batırdık develeri. bizim vizyon sahiplerinin bunlarla yaptığı anlaşmanın okuma yazma bilmeyen adama boş kağıda imza attırıp donuna kadar almaktan farkı yoktu.
her seye malzeme bulma merakınız öldürüyor beni ya. özelleştirme pek çok ülkede olan bir durumdur ve bu tamamen satılık bir durum değildir. belli bir süre kiralanır.
- kelepir köprü sahibinden az kullanılmış. üstünden hiç geçen olmasa bile aylık bilmem kaç milyon lira garanti getirisi var.
türk telekomu özelleştiren süper zekalılar nasıl ki özelleştirme sırasında hali hazırda fatura edilmiş veya edilmek üzere olan tüm alacaklar ile beraber devrettiler ise burada da mutlaka benzer bir şeyler yapacaklardır. kim satıyor kim alıyor umurumda değil açıkçası sadece kendisine zorla bu kadar şemsiye sokulup hala alkışlayan milyonlarca insan delirtiyor beni.
yoksa her şey yalan mıydı?...
hani nerde köprüler?nerde iyi ekonomi?
köprüler benim olsa bana gelir getirirdi...böyle satışa sunulmazdı ...
nerde iş? nerde ucuz gıda ?nerde döviz bolluğu ucuz kur
hani zenginleşmiştik.ekonomi çok iyiydi?
nerde bütün dünyaya kafa tutan masal kahramanları?Git ingiliz bankerlerden para dilen.
dayattıkları bütün anlaşmaları imzala...böyle kahramanlık olur mu?
bizde iMF yi kovdular diye gurur duymuştuk .ne bilelim masalın böyle biteceğini
bir çocuk düşünün babasına 16 yıl boyunca okuldaki bütün dersleri 90-100 alarak geçtiğini,sınıf birincisi olduğunu ,herkesin onu kıskandığını iddia ediyor
sonra bir bakıyorsun çocuk ilkokulu bile bitirememiş...
Akp yol yaptı. Köprü yaptı. Yüklenici müteahhit firma battı. Köprü satışa çıktı. Ee ne olacak biz şimdi ağız tadıyla --yol yabdı-- diyemeyecek miyiz? Kim bilir kim alır ve geçiş ücretleri kaç para olur? Neyse körfezi dolanmaya, yada arabalı vapura devam..
Ne değişti şimdi?? 16 sene önceki yere geri döndük.
kamu kaynaklarıyla değil, özel bir şirketin kendi cebinden yapıldığı için halihazırda özel statüde bulunan bir köprünün yine başka bir özel şirkete satılması durumu.
hani "80 milyon birleşip almalı" deniliyor ya, bu zaten devletin özel şirkete taahhüt ettiği garanti geçiş sayısına ulaşılamadığı zaman aradaki farkın 80 milyonun vergileriyle karşılanmasına eşdeğer sayılır.
bir de özel şirket işletim süresini tamamlayıp yatırım maliyetini çıkarınca köprü devletin, yani 80 milyonun olacak. yap-işlet-devret modelinin temelinde bu var işte. bu yatırım modelini "köprü yapılırken devletten para çıktı. devlet geçiş garantisi vererek köprüyü yapan şirketi vergilerle zengin etmeyi amaçlıyor." olarak yorumluyorsanız size diyecek bir şeyim yok.
esasında yap-işlet-devret modeli peşin parayla ev almaktansa kredi çekip ev almaya benzer. evi alan kişi gelecekte kazanacağı parayı çektiği kredinin taksitlerini ödemek üzere ipotek altına almış olur. eğer ödemede sıkışırsa aldığı evi satıp kredinin kalanını evin yeni sahibinin üstlenmesini sağlayabilir. köprüyü yapan özel şirketin düştüğü durum da tam olarak bu şekilde.
Şaka falan olarak algılanıyor ve geyik malzemesi yapılıyor ama köprünün belli bir hissesini almak (yanılmıyorsam tüm köprü hisseleri satılık değil) Türkiye için ödemeler dengesinin tutturulması açısından yararlıdır.
Kısa orta Uzun vadede ise kâr getiren bir yatırım olur.
Bu firmalardan birinin hissesini almak (söz konusu hisse toplamı ,%18) Türkiye için tasarruf dan çok kâr getiren bir yatırım aracıdır.
Neden mi?
Yapılışından 2018 verileri de dahil olmak üzere geçen araç ortalaması 17.000 civarı. Bu rakamın içinde bayram seyran beleş geçiş diye köprüyü kullanan araçlar da dahildir.
Devlet 40.000 araç garantisi vermiş.
işletim süresi 22 yıl.
Araç geçiş ücreti:
1 sınıf araç için 103,05
2 sınıf araç için 164,85
3 sınıf araç için 195,75
4 sınıf araç için 259,65
5 sınıf araç için 327,65
6. Sınıf araç için 72,15 TL alınıyor.
Amele hesabı yaparsak ortalama araç başı ücret 200 TL.
Garanti geçiş ücreti tutarı günlük 8.000.000 tl.
Geçmeyen araç için devlet kasasından çıkan para günlük 4.600.000 TL.
Köprüden geçiş garantisi verilen araç işletim süreci boyunca 321.200.000 adet köprüden geçecek.
Bunun için şirketlerin alacağı para ortalama 64.240.000.000 TL.
Bu ücretlendirme amale hesabı bugün olan fiyatlar üzerinden.
Köprü ücreti aynı kalsa 22 yıl zam yapılmadan olan fiyatlar.
22 yıl boyunca araç sayımız aynı kalsa ve 22 yıl Körfez geçiş trafik sefer politikamız aynı olsa, 22 yıl boyunca dolar faiz artmasa (malûm, fiyatlandırma; bakım, onarım, işletme giderleri, finansman maliyeti faizler vb gibi maliyetler ile belirlenir) petrol fiyatı aynı kalsa (köprü kullanımı Körfez geçiş durumu petrol ile alâkalı bir durum) kısaca 22 yıl boyunca sıfır enflasyon 0 dolar döviz petrol vergi faiz artışı ile böyle bir fiyat ortaya çıkıyor.
Satış devir olan hisse %18 ve bu hisse ile yukarıda ki amale hesabına göre 10.000.000.000 TL ekonomide artı olarak sizde kalır.
Garanti geçiş ücretinde daha az para ödemek zorunda kalmanız, fiyatlandırma da hisse sahibi olarak daha etkin olmanız, ileride tüm hisseleri almak için kolaylıklar sağlıyor vs olması da düşünülürse Türkiye için bu vb krizler nimet.