Türkiye'de selçuklular üzerinde uzmanlaşan iki büyük tarihçiden biridir. Diğeri mehmet altay köymen'dir. osman turan taraflı yazmasına rağmen uslup ve bilgi olarak çok iyi bir bilim adamıdır. Nede olsa iyi hocanın talebesi de iyi olur.
Bir Selçuklu tarihçisi olan Osman Turan 1914 yılında Trabzon ili Çaykara ilçesi soğanlı köyünde dünyaya geldi. Kendisi Kurunoğulları olarak bilinen çok eski biraileye mensuptur. ilkokulu Çaykara'da okuyan Turan, orta öğreniminin bir dönemini Trabzon Erkek Lisesi'nde, geri kalanını ise 1935 yılında Ankara Erkek Lisesi'ndeokuyarak tamamladı. 28 Mart 1940 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve CoğrafyaFakültesi'nden mezun oldu ve aynı yıl Prof. M. Fuat Köprülünün yanında ilmi yardımcıolarak göreve başladı. 1941'de On iki Hayvanlı Türk Takvimi isimli araştırmasıylaDoktor unvanı aldı. 5 Mart 1952 yılında profesörlüğe getirildi. 1957 seçimlerinde DP'den milletvekili seçilen Turan, 27Mayıs 1960 askeri müdahalesi sonrası yassı adaya götürülmüş ve burada Onatlı buçuk ay hapis yatmıştır. Selçuklu Tarihi üzerine birçokkitap neşreden, çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapan turan, 17 Ocak 1978yılında istanbul'da vefat etmiştir.
Osman Turan'a göre kültür ve medeniyet, içtimaî bir gerçekliktir ve temelinde din olgusu yatar. Yani Turan'a göre milli ve dini unsurlardan müteşekkil bir kültürün yükselmesi, medeniyeti meydana getirir. Bunun tersi durumda ise manevi kıymetler manzumesinde bir takım sarsıntılar meydana gelir. Osman Turan'a göre din değiştirmek bir toplumun hayatı, tarihi, kültürü ve kaderi üzerinde, köklü sonuçlar içeren bir olaydır.Türkler gibi pek zorlama olmadan islam dinini gönüllü olarak seçen milletler için, bunun sonuçları da köklü olmuştur. Türk kültür ve medeniyeti açısından bir dönüm noktası olan bu duruma göre Türkler, islam'ı seçtikten sonra sadece dinlerini değiştirmekle kalmamışlar sosyal hayatın bütün akislerini bu yeni dine göre yeniden şekillendirmişlerdir. Tanzimat'la beraber batılılaşmaya başlayan Türk toplumu, bu tarihten sonra milli ve dini kimliklerinden kopmaya başlamıştır.
türkiye'de manevi buhran din ve lâiklik adlı çalışmasının, türkiye'de lâiklik meselesini tartışmadan önce, bilhassa türk milliyetçileri tarafından okunması gerekir.
kitaptaki fikirlerine iştirak etme yükümlülüğü olmamakla birlikte, istifade edilecek pek çok görüşü vardır osman turan'ın.
1935 yılında ankara üniversitesi dil ve tarih-coğrafya fakültesi ortaçağ tarihi kürsüsü'ne girdi ve fuat köprülü'nün talebesi oldu. 1940 yılında fakülteden mezun olunca aynı kürsüye asistan oldu. 12 havvanlı türk takvimi adlı teziyle 1941 yılında doktor unvanını kazandı. adı geçen tez aynı yıl ankara'da basıldı. 1944 yılında doçent, 1951 yılında da profesör oldu. hocası fuat köprülü gibi demokrat parti saflarında siyasete atıldı. 27 mayıs hareketiyle beraber tutuklandı ve yassıada'da onaltı ayı aşkın bir süre tutuklu kaldı. daha sonra kurulan adalet partisi'nden 1965 yılında trabzon milletvekili seçildi. genel başkan yardımcılığı'na kadar yükselmesine rağmen parti yöneticileriyle geçinemedi ve siyasetten çekildi. 1972'de emekli oldu. 17 ocak 1978'de hayata gözlerini yuman merhum bilim adamı ingilizce, fransızca, arapça ve farsça biliyordu.