osman gazi

entry104 galeri10 video1
    3.
  1. orhan gazi'nin babasıdır. turbesi bursa tophane'de orhan gazi'nin türbesiyle yanyanadır.
    1 ...
  2. 2.
  3. tarık buğra osmancıkadlı romanında hem osmanlı imparatorluğunun kuruluşunu hem osman gazinin biyografisini yazmıştır. osmancık gençliğinde o kavga senin bu meşk benim demiş ve babası ertuğrul gazi beyliği bırakacağı zaman, beyliği kendisine değil abileri savcı veya gündüz beyler için uygun görmüştür.ama aşk adamı kanatlandırır derler ya şeyh edebalinin kızına aşık olunca yola gelmiş ve bilinen macerayı başlatmıştır.
    1 ...
  4. 1.
  5. Söğüt'ün bağrından doğarak, rüyalarda kurulup, dualarda yükselen muhteşem bir ağacın yeşeren ilk tomurcuğu...
    Osman Gazi, kendi rüyalarının ötsinde hedefi olan bir lider, savaş meydanlarında ön saflarda savaşacak kadar gözü pek bir kumandan, ömrünü bir kıl çadırda geçirecek kadar tevazu sultanı, istikbaldeki muhteşem tarihin ilk rüyalarını, bir söğüt ağacının dalları altında gören bir gönül adamı...
    9 ...
  6. 1.
  7. Osmanlı Devleti'nin kurucusu.

    Saltanatı: 1299-1326
    Babası: Ertuğrul Gazi -Annesi: Hayme Hatun
    Doğumu: 1258 Vefatı: 1326

    Oğuzların Kayı boyundan, Türkiye Selçuklularının uç beyi Ertuğrul Gâzi'nin oğlu olup, 1258 senesinde Söğüt'te doğdu. Küçük yaştan îtibâren islâm ilimlerini öğrenen Osman Gâzi, ayrıca mükemmel bir askerî tâlim ve terbiye gördü. 1277'de Anadolu'nun islâmlaştırılıp, Türkleşmesi faâliyetlerine katılan gönül sultanlarından ve ahîlerden biri olan Şeyh Edebâlî'nin kızı ile evlendi. Babası Ertuğrul Gâzi'nin 1281'de vefatı üzerine bey seçilip idâreyi ele aldı.

    Osman Bey, Kayıların başına geçince Söğüt'ü kendisine merkez yaparak Akçakoca, Gâzi Abdurrahman, Aykut Alp ve Konur Alp gibi beylerle Bizans'a karşı fetihlere girişti. 1285'te Kulaca Hisarı fethedildi. 1288'de inegöl ve Karacahisar tekfurlarının kuvvetlerini Ekizce'de bozguna uğrattı. Bu savaşta Osman Gâzi'nin kardeşi Saru Batu şehit oldu.

    Osmanlıların daha sonra Karacahisar, Taraklı ve Göynük'ü elde etmesi üzerine, bölge tekfurları ittifak ederek Osman Gâzi'yi bir düğün münasebetiyle öldürmek istediler. Dostu, Harmankaya hâkimi Köse Mihal'in (ki daha sonra islâmiyet'i kabûl ederek Mihal Gâzi adını almıştır.) haber vermesi ile vaziyeti öğrenen Osman Gâzi süratle harekete geçerek Bilecik ve Yarhisar'ı zaptetti. Gelini ele geçirerek Nilüfer adını verip, oğlu Orhan Gâzi ile nikahladı.

    1299'da Türkiye Selçuklu sultanlığındaki iktidar boşluğundan faydalanan Osman Gâzi istiklâlini îlân etti. 1301'de Yenişehir'i alarak iznik ve Bursa'nın fethinin yolunu açtı. Bursa, Kite ve Atranos tekfurlarının kuvvetlerini Koyunhisar mevkiinde bozguna uğrattı. Bu zaferden sonra Kestel, Kite ve Ulubat kaleleri Osmanlıların eline geçti.

    1308'de iznik'in en mühim ileri karakolu olan Karahisar ele geçirildi. Böylece iznik-izmit karayolu Türklerin hâkimiyetine girmiş oldu. Osman Bey artık başta Bursa olmak üzere iznik ve izmit'in zabtını ilk hedef olarak görüyordu. 1314 yılında başlayan Bursa kuşatması, on seneden fazla sürdü. 1324'de hastalanan Osman Bey, kumandayı oğlu Orhan'a devretti.

    Osman Gazi sâlih bir müslüman olup, islam ahlâkının iyi ve güzel vasıflarına sahipti. Az sayıdaki aşiret kuvvetleriyle Bizans ordusunu ve tekfurlarını üst üste mağlup edip zaferler kazanarak dünyanın en uzun ömürlü hânedânını ve en büyük devletlerinden birini kurdu. Bir taraftan fetihlere devam ederken, diğer taraftan devlet teşkîlâtının müesseselerini mükemmel bir şekilde kurmaya ve sistemleştirmeye çalıştı. Ömrü, Rum kâfirleri ile savaşmakla ve islâmiyet'i yaymakla geçti. Vefat edeceği zaman, oğlu Orhan Bey'e gönderdiği vasiyetnâmesi, islâmiyet'e olan sevgi ve saygısını ve Türk milletinin rahat ve huzurunu düşündüğünü ve insan haklarına da gönülden bağlılığını açıkça bildirmektedir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük