batı ve doğu arasına kalın bir çizgi çekerek doğuyu mistik, egzotik, büyülü bir yer olarak tahayyül etme eğiliminde olan kişilere verilen addır. onlara göre "doğu", çöllerle kaplı, insanların develerle dolaştığı, kadınların simsiyah çarşaflara büründüğü, erkeklerin birden çok kadınla evlebildiği, içerisinde sürmeli gözlü kadınların olduğu haremlerin bulunduğu bir yerdir. bu bakış açısına pek çok yazar, şair, ressam, heykeltıraş vb. sanatçılarda ve ayrıca siyasetçilerde rastlayabiliriz.
kısacası; avrupanın şark memleketlerini anlamaya, öğrenmeye çalışmak için buralara gönderdiği adamlara denilir.bugün hindistanlılar hakkında oryantalistler tarafından en çok bilgi edinen ingilizlerdir.
afrika hakkındaen çok bilgiyi toplayansa fransızlardır
bunlarım amaçları arasında en çok da bu ülkeleri idare edebilmenin ince sırlarına vakıf olmak gelir.
türkler için yapılan oryantalizm başlığı altında yapılan çalışmalarınsa çeşitli sebepleri mevcuttur. mesela macarlar; bunun nedeni eski macar tarihini, lisanını anlayabilmektir. islav ülkelerinin türkologlar yetiştmeye çalışmasının sebebi de pek tabi tahmin edersiniz ki kendi tarihleriyle büyük ölçüde karışmış türk tarihidir.
kültür ve sanatta bir çok avrupalı sanatçının benimsediği, geliştirdiği; doğu kültürüyle bezenmiş sanat tarzı olan oryantalizmi temsil edenlerdir. kadir has'ın oğlu can has'ta bu oryantalist çalışmalardan, çok ünlü ressamlara ait tablolar bolca bulunmaktadır.
batılı münevverlerin kendi ülkelerinin sorunlarından arınıp doğuluların tarihe parmak sokarak bizim tarihimizi bizden daha iyi araştırıp bilen araştırmacı güruhunun ecnebi okunuşu.