oruç tutmanın mantığı

entry32 galeri0
    23.
  1. saymakla bitmez, insan bedenine faydaları aşikardır. manevi olarak da bir çok güzellik müjdelenmektedir. Lakin meseleyi çarpıtarak tutmamaya mazeret aramak ise cahilliğin dik alasıdır.
    Hani bir an için mantığının olmadığı düşünülse bile paşa gönlüm öyle istiyor varmı daha ötesi benim bedenim benim kararımdır.
    1 ...
  2. 24.
  3. sadece sabretmek değil, ayrıca dayanışma, yardımlaşma ve akraba ilişkilerini güçlendirme olarak bakılırsa sosyal ilişkileri kuvvetlendiren bir durum olarak da bakılabilir.
    0 ...
  4. 25.
  5. aslında tam olarak fakirleri anlamak değildir. işin içinde o da vardır ama bu kadar basit değil daha kapsamlıdır. asıl amaç nefsi kırmak ve terbiye etmektir. nefsini terbiye eden insan da zaten fakiri anlar yardım eder.
    0 ...
  6. 26.
  7. 3 günlük dünyada Dan bilzerian gibiler gününü gün ederken aç susuz kalmaktır.
    0 ...
  8. 30.
  9. Oruç tutmak, ruhu ve bedeni dünyevi isteklerden uzak tutmak, nefsi terbiye etmek ve nimetlere şükr etmek diye tanımlayacak olursak. Aslında gerçeğin tam da böyle olmadığını söyleyebiliriz. Madalyonun diğer tarafında bambaşka bir durum ortaya çıkıyor.

    Şöyle ki, Oruç tutan herhangi bir insan, kendini dünyevi haz ve isteklerden uzak tutarken bir taraftan farkında olmadan bu isteklere karşı normal bir insandan daha fazla değer biçmek durumunda kalır. Yani bir insan, oruç tutup suyun, ekmegin değerini anlamak, nefsi terbiye etmek isterken bir taraftan, açlığın, susuzluğun vs. etkisiyle zihninde bunlara karşı fazladan bir değer yargısı oluşturur.

    Bu değer yargısı da, hepimizin sandığı gibi açların, fakirlerin durumunu anlamak veya nefsini terbiye edip nimetlerin kıymetini bilmek değil de, ruhun ve bedenin isteklerine keskin bir şekilde set çekerek, nefsi daha iştahlı ve daha savunmasız hale getiriyor. 

    Siz buna, bir ay oruç tutup, 11 ay iftar sofrasında oturmak da diyebilirsiniz. Ne mutlu ki, aklıyla düşünenlere.
    0 ...
  10. 31.
  11. Allah bunu emretmesi.
    Bunun dışındaki tüm izahlar saçmalıktır.
    3 ...
  12. 32.
  13. Hiçbir şeyi özellikle dini olguları tam olarak bir mantığa oturtamazsınız.

    Oruç her ne kadar dini bir olgu olsa da bilimsel olarak da faydasının olduğu aşikar.

    Vücudun kendisini toksiklerden arındırması için yılın belli dönemlerinde 10 saat gibi bir süre hiçbir şey yemeyip içmemek bedene çok iyi gelen bir durum.

    Dini olarak yapmasanız da öğünleri ertelemek diye de tanımlayıp uygulayabilirsiniz.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük