(saatini sallıyorum) 18 saat boyunca mideyi aç bırakıp 10 dakika içinde tıka basa doldurup da sevap kazanacağını düşünenlerin hem midesinde, hem de beyninde sıkıntı vardır.
bir çok dangalak zararlarından bahsetmiş, bilimsel hiç bir dayanakları yok ama alın size bilimsel dayanak, hadi bakalım.
“Oruçlu kimselerde adrenalin ve kortizon hormonları kana daha kolaylıkla karışmaktadır. Bu hormonlar, tesirlerini kanserli hücreler üzerinde de göstermektedir. Böylece bu hormonlar kansere karşı bir çeşit kalkan rolünü oynamakta, yani kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir.
Oruç tutan bünye, adeta bakıma girer, iç organları saran yağlar erir, vücudun zindeliği artar, direnme gücü kazanır, mide, böbrek, şeker, kalb ve karaciğer hastalıklarına karşı mukavemeti artar.
Kişi oruçlu iken karaciğer 3-5 saat istirahat eder, gıda depolama işine bir müddet ara vermiş olur.
Bu arada, korunma sistemini güçlendirici globülinleri hazırlar. Midedeki kaslar ve salgı ifraz eden hücreler, oruç müddetince birkaç saat dinlenir. Kan hacmi de azaldığı için tansiyon düşerek kalb rahatlar.
Gıda artıkları iyi yakılmayınca, damarları yıpratır. Yakılmayan yağlar, damarları daraltır, damar sertliği denilen rahatsızlığa sebep olur. Akşama doğru vücutta gıda hemen hiç kalmaz. Yani bütün gıdalar yakılmış olur. Bu bakımdan bazı hastalıklara, bilhassa damar sertliği olanlara oruç tutmak iyi gelmektedir. Oruç iken vücudun diğer organlarında da dinlenme olur. Az yemek ve oruç tutmak vücudun sıhhati için önemlidir. Zekat, malın kiridir. Zekat veren, malını kirden koruduğu gibi, oruç tutan da vücudun zekâtını ödemiş, hastalıklardan onu korumuş olur.
Peygamber efendimiz, (Her şeyin bir zekâtı vardır. Vücudun zekâtıysa oruçtur) buyurmuştur. (ibni Mace)
Oruç, yalnız aç ve susuz kalmak değildir. Orucun, sabır, şükür, nefis terbiyesi gibi diğer ibâdetlerle de irtibâtı vardır. Az yiyenin vücûdu sıhhatli olur.
Hadîs-i şerîfte;
“Oruç tutan sağlıklı olur” buyuruldu. (Taberânî)
Açlık, günâh işleme arzûsunu kırar, kötülük etmeye mâni olur.
Her zaman tok olan şefkatsiz ve merhametsiz olur. Tok, acın hâlini bilmez.
Çok yiyen sert ve katı kalpli olur.
siz hicbir diyette 16 saat ac kalacaksin tarzindan bir ifade duydunuz mu? tabiki de duymadiniz cunku bu kadar saat ac kalmak ve bu ac kalinan zamanlarda gunluk rutin hayata devam etmek mantikli degildir. ayrica fakirleri anlamak icin oruc tutan pek tanidigim yok. babam bile farz oldugu icin tut diyor. yani iftardaki cesitli yemekleri dusunerek oruc tutmak zaten fakirleri anlamanizi engeller. ve madem bu orucu tutuyorsunuz her seyiyle birlikte tutun kendinize bi ceki duzen verin. tanriniza ac kalarak kulluk yapmak yerine biraz daha iyi bir insan olarak kulluk yapmayi deneyin derim.
sahur vakti yani gece yarısı hunharca yemek yemek sağlıksızdır, zaten çoğunlukla sabah uyanınca mideniz kazınır, sağlıksız olduğu oradan da anlaşılabilir.
Yoktur.
Salak safsatasından başka bişey degildir bu başlık birazcık okuyup araştırma zahmetinde bulunanlar zararını degil yararlarını görebilirler ancak.
Haa tutarsın,tutmassın orası sana kalmış fakat böyle basit ve salakca şeylerle insanların yaptığı ibadetleri pravakote etmeye çalışmayın ki çalışsanızda başaramazsınız zaten.
Oruçluyken it gibi araba kullananlara bakarsan bunun oruçtan değil sigara illetinin verdiği asabiyetten kaynaklandığı anlaşılır. 29 Yaşındayım ve neredeyse 13 yıldır aralıksız oruç tutuyorum. Ramazan ayı sonrasında vücudumu dinlenmiş hissediyorum. Ayrıca dünyanın pek çok müslüman olmayan ülkesinde hastalara ıgf-1 adlı hormonun(bu hormon 30'lu yaşlardan sonra hastalıklara neden oluyor) düzensiz artmasının engellenmesi için günün 12 saati aç kalması öneriliyor.
bazen, keşke parlamentoda kanun çıkartılsa,zamanı kış aylarından birine sabitlense rahat rahat yapsak ( kutlu doğum haftası falan gibi ) dediğim bir ibadettir.
bazı insanlar üzerinde görülebilecek zararlardır..zaten oruç belli bir kısım insanın üzerine farz değildir bu nedenle.. sağlıklı bi insan için bir zararı yoktur.. Tam tersine hem bedeni hemde nefsi yararları vardır.. Unutulmaması gereken nokta; allah kimseye zulmetmez..
Yaz aylarında olmasının verdiği susuzluk hissi dışında pek bir sakıncası olmayan durumdur.He ilaç kullananlar hasta olanlar tabi ki tutmasın oruç o ayrı .
kişinin kendisinden ziyade başkasına olan zararları şeklinde ifade edilse daha doğru olacak zararlardır.
örnek olarak;
ben aniden acıkırım, hem de pis acıkırım, kan şekerim falan aniden düşüyor mu çıkıyor mu ne öyle bir halt işte.
böyle anlarda yanımdaki insanlar kanlanan gözlerimden, hal ve hareketlerimden hisseder bunu, uzak durmaya üstüme gelmemeye çalışırlar ki bu bahsettiğim açlık en fazla 7-8 saatlik bir açlıktır yani. şimdi ben bu açlık süresini 12 saatin falan üzerine çıkarmaya gayret edersem, açlıktan aklımı kaçırdığım bir anda benim bu durumumdan bi haber herhangi biri gelip o veya bu sebepten dolayı bana çatarsa çok net oyarım, sağlığıyla oynarım.
örnekte de görüldüğü üzere kişinin kendisinden ziyade çevresindekileri olan zararlardır efendim.
doktor tavsiyesi ile şeker, epilepsi, tansiyon, ülser, verem, zatürre, ishal, kanser gibi hastalıkları bulunanlarda, hamilelerde, yaşlılarda, nekahet döneminde olan zat-ı muhteremlerde ortaya çıkabilecek olan zararlardır.
yaz aylarında olması inananlar ve sağlıklı olanlar için biçilmiş kaftandır. zira hakkı verilerek tutulursa alınacak sevabın ölçüsünü ancak "yaradan" bilir. tutmayana da haddi olmadan bir şey diyen bizden değildir.