260 milyon mensubu bulunan Hristiyanlık mezhebi.
nüfusun yüzde 50 ve üstünü oluşturan ülkeler şöyledir:
*Ermenistan
*belarus
*Bulgaristan
*güney kıbrıs
*Gürcistan
*yunanistan
*Makedonya
*Moldova
*karadağ
*Romanya
*Rusya
*Sırbistan
*Ukrayna
çoğunun eski sscb ülkesi olması ilginçtir.
--spoiler--
Ortodoks Kilisesi, 400 milyona yakın mensubu ile Katolik ve Protestan kiliselerinden sonra sayısı ve yayıldığı alan itibarıyla Hristiyanlığın üçüncü büyük mezhebini oluşturur. Ortodoks coğrafyası büyük oranda Doğu Avrupa ve Anadolu ile sınırlıdır. Bununla birlikte Ortodoksluğun Hristiyanlık içerisindeki tarihi önemi, coğrafi ve istatistikî büyüklüğünden daha ileri düzeydedir. Gerek tarihi gerekse siyasi sebeplerden dolayı içe kapalı bir atmosferde yaşayan Ortodoksluk, özellikle Sovyetler Birliği’nin çöküşünden itibaren modern dünyaya entegre olma yoluna girmiş görünmektedir. Bu farklı tarihi gelişim çizgisine paralel olarak Ortodoksluğun teolojisi de diğer Hristiyan mezheplerine göre değişiklik göstermektedir.
Ortodokslar’ın kendileri için kullandığı yaygın ibare daha çok “Ortodoks Katolik Kilisesi” ibaresidir. Bu ifade, mezhebin hem doğru görüşü temsil ettiği hem de evrensel olduğu iddiasını yansıtır. Büyük oranda Anadolu coğrafyasında gelişip yayılmaya başlayan Ortodoksluk, özel karakterini daha çok üzerine temellendiği Grek kültürünün Hristiyanlaştırılmasından alır. Bu temel yapı, gelişim çizgisini antik Latin düşüncesinden alan Katoliklik ile Ortodoksluk arasındaki farklılığın da zeminini oluşturur.[33]
--spoiler--
ORTODOKS: Yun. italya'daki Papalığa bağlı olmayıp, istanbul'daki Fener Patrikhanesine bağlı Hristiyan. Doğu kilisesine ve an'anelerine sıkı sıkıya bağlı Hristiyanların mezhebi.
Kelime anlamı olarak dogmalara bağlı, katı kuralcı, dogmatik (kimse, görüş) anlamına gelmesine rağmen en yobaz, tutucu ve hoşgörüsüz hristiyanların katolik dünyası olması ilginçtir.
Ortodoks dünyasının çoğunluğunu slav ve balkan ülkeleri oluşturmaktadır.
hristiyanlığın bir (öz) mezhebi.
“Kilise” kavramı ibadethaneden öte ait oldukları mezheplerin icra merkezidir. Kayıt olunur, vergi ödenir. Kilise sadece o binalara verilen ad değil, x mezhebin organizasyonudur.
Ortodoks sözcüğünün anlamı "doğru yolda olan kişi" demektir. Kökeni Yunanca'dır.
Etimolojisi "ortho+doxa"dır. Hristiyanlığın temel mezheplerinden birisidir. Daha çok Yunanistan, Ermeniler, Güney ve Doğu Slavları arasında yaygındır. Ortodoks Hristiyanlık, Yunan kültüründen ve tarzından beslenmiştir. Ortodokslar, Katoliklerden farklıdır. Mesela Ortodokslar, Katoliklerin aksine isa'nın doğumunu 25 Aralık yerine 6 Ocak'ta kutlarlar.