benim de dahil olduğum geneli kayıp nesildir. Yanlış eğitim politikasının tavan yaptığı okullardır anadolu liseleri. çocuk yaşta inanılmaz derecede sömürülmüş beyinlere sahiptirler. ortaokul yıllarında -hangi aklı evvelin icadıysa artık-, matematik , fen gibi temel derslerin ingilizce anlatıldıgı, bu yuzden ezberci zihniyete alışmış bir nesil yetiştiren kurumlardır. Bugunki turkilizce diye tabir edilen duruma gelmemizin de ana nedenidir.
Sen kalk ülke genelinde bir sınav yap, en başarılı çocukları seç. ülkenin geleceği için kaliteli eğitim vermeyi taahhut et. Sonra da onları ana dillerinde eğitim yapmamaya zorla**. Neymiş gelişmişlik derecesi olarak tüm dersler ingilizce verilmekteymiş.
Daha çok laf anlatılır bu konuda ama gene sinirlerim bozuldu.*
(bkz: kayıp nesil olmaya zorlanmıs anadolu lisesi gencligi)
anadolu liselerinin anadolu lisesi olduğu zamanları görmüş bir nesildir. ortaokuldan sonra kazananlara oranla daha iyi ingilizce / almanca bilmektedirler. o zamanlar şimdiki gibi her mahallede bir anadolu lisesi olmadığı için, kazandıklarında yedi düvelden hörmet görmüş, yakalarına küçük altın takılmıştır.
7 sene boyunca birlikte olduğu arkadaşlarını tüm dünyası olarak benimseyip, üniversite yıllarında yaşamını şekillendirecek değişikliklere ayak uydurmakta zorlanabilen, dış dünyadaki insanların da birlikte büyüdüğü dostları gibi olacağını düşleyen ve çoğu zaman yanılan, kendi içlerinde çok büyük sorunlar yaşasalar da, çevrelerindeki insanlar tarafından ''neyin var?'' diye sorulduğunda somut nedenler ortaya koyamayan, genel olarak çoğu konuya el atmış, fakat hiçbirinde tam olarak uzmanlaşamamış, belirli bir döneme kadar kendilerini aşk konusunda lanetlenmiş olarak gören insanların neslidir. Tükenmiştir.
lisede başka bir okula girme kaygısı olmamış, dolayısıyla ortaokul-lise arasında, yarış atlığını üzerinden çoğunlukla atmış nesildir. Her ne kadar bu genelde eksi olarak üniversiteye hazırlık yıllarında çıkmışsa da*, geçiş dönemini stressiz yaşayan bir nesil olarak hayattaki gerçek başarıların neler olduğunu daha rahat idrak edebilmiş bir nesildir kanımca.
7 sene boyunca, sabahtan akşama kadar, sınıf arkadaşlarını evde anne ve babasını gördüğünden daha çok gören, dolayısıyla okul arkadaşlığı anlam ve hatıraları, arkadaşlığın da ötesinde, bir aile boyutunda şekil alan nesil.
beşinci sınıfta millet sokakta ip atlarken evde test çözen, okul dersane arası anne zoruyla ve refakatinden araba tepelerinde mekik dokuyan nesildir.
milletin 3 yıl dayanamadığı okula 96'da girip 2003'te çıkmak hazırlıkta millet ortaokulun nimetlerinden faydalanırken haftada 24 saat ingilizce görüp gece yatakta ingilizce rüyalarla uyanmak fen bilgisi derslerini anlamsızca ingilizce okumak zorunda bırakılmak ama bu maraton sonunda türkçe öss'ye girip pressure, Resistance, boiling point, movement, frictional gibi terimleri hala unutmamak unutamamaktır.
hatta bizim dönemimizde meb'in yeni müfredatında fizik, kimya, biyoloji dersleri anadolu liselerinde ingilizce okutulsun ibaresi vardı ki bizim hocalarımız fazla ciddiye alıp allah ne verdiyse ingilizce anlatıp sınvları türkçe yapacak kadar maldılar, hayatımı kararttınız lan.. ayrıca liseden gelenlerle ortaokuldan pişenler arasındaki içgüdüsel hayvani rekabetin çok ekmeğini yemedim dersem yalan olur. **
ortaokul ve lise sonrası 2 üniversite bitirip master yapmaya zemin hazırlamış nesildir. ne futboldan geri kalınır ne counterdan ne de hatun ortamından. normal öğrencilik hayatınızı kasmadan da geçirirsiniz. üniversiteyi de ortamına göre bitirirsiniz. sonrasında eski parayla 10, yeni parayla 4 haneden başlayan maaşlar için teklif alırsınız.
öğretmenlerin artık annemizi babmızı tanımaktan öteye, selam sabah yollamaya kadar varan yakınlık sağlamış nesildir. artık sınava girmeden notlarınız bellidir.
arkadaş grubu olarak ergenliğe bereber girip beraber çıkan nesildir. artık aynı kızları kesmekten gına gelmiştir. okul bittikten bir üniversiteye yerleştikten sonra istediği ortamı bulamayanlar hariç ardı bakan bulunmaz.
Ortaokul kısmında ilk sınavdan 55 alırsınız. Sonraki sınavlardan 10 bile alsanız ;
55 = 3
10 = 1
10 = 1
Ortalamanız
3+1+1 = 5
5/3 = 1,66
1,66 = 2 düşer ilk dönem karnenize.
ikinci dönem tüm yazılılarından 1 bile alsanız , o dersten geçersiniz. Özetle ; bir dersin ilk sınavından en az 55 alın ve koca sene yatın , o dersten geçersiniz.
Gelelim lise yıllarına. Genel olarak 1977-78-79 ve 80 doğumlular muhtemelen kredili sisteme denk gelmişlerdir ve ders geçme sıkıntısından dolayı habire alttan ders almışlardır. Hatta akşam liselerine para bayılıp kredi toplamışlardır. Bir nesil böyle helak oldu işte.
beraber büyümek eylemini dolaysız yaşayan nesildir. kurulan dostluklar ileriki yıllarda zaman aşımına uğrasa da, yaşanan hayatların vazgeçilmezleri olarak kalırlar. sorgusuz sualsiz yeniden yaşamak istediğim 7 sene için:
(bkz: eskişehir anadolu lisesi)
kesinlikle bir ayrıcalıktır. şimdi duygulandım bak...
eğitimi kurtaracağız diye şimdi çıkardıkları yeni öneriler ve işleyişlerin ötesinde bir durumdur. zorunlu eğitimin 8 yıla çıkmasıyla tarihe karışmıştır. şahsen orta okul psikolojisi yaşanmaz zaten liselisindir. kalitenin bi şekilde kendini belli ettiği bir yerdi tabi tarih oldu.
fen bilgisi, matematik vs dersleri ingilizce almıştır. Misal; an element is a subject which can not be divided into smaller parts! bu cümleyi asla unutamıyorum.