Geç kalınmış bir derstir.
Aslında şundan korkmuyor değilim ilköğretim 4ten lise sona kadar ingilizce dersi koydularda ne oldu adam yine konuşamıyor. Kodlamayı Türkçe yapamayacakları için ilk once ingilizceyi adam akıllı oğretin sonra kodlamayı.
Matematik dersini düzgün veremeyen, 0 kavramını bile anlamadan, fonksiyon nedir, trigonometri nedir bilmeden nezun olan öğrencilerin olduğu bir eğitim sisteminde ne işe yarayacağı merak konusudur.
Ancak robot gibi belli kalıpları copy/paste yaparlar.
geç bile kalındığını düşünduğum fikir. .zira ortalık , 1548575595 taksitle iphone almak için bi taraflarını yırtan fakat elindeki teknolojinin nasıl çalıştığı hakkında hiçbir fikri olmayan oluşumlarla dolu. fikri geçtim en ufak bir merak dahi yok , saatlerce hunharca oynadığımız konsol oyunlarının müziklerini yapmak için orkestralar kuruyor adamlar yurtdışında , reddedilse bile apple 'a uygulama yazmaya çalışan ergenler var. bizdekiler kendi kıraştan öteye gidemesin.
günde 8 saat eğitim gören öğrenciler artık 9 saat eğitim ile dünya çapında görülmeyen ileri derecede bir eğitim görmüş olacaklar. (bkz: Her alanda gelişmek)
Sayın bakanın türk eğitim sisteminden haberi olmadığını ortaya koyar. fikir çok güzel. başarıya ulaşacak olan öğrenciler mutlaka vardır. ama hâlâ türk eğitim sisteminde yanlış da olsa bir sistem oturmadı. her gelen yapboz tahtasını yapıp bozuyor. en son teog'dan dolayı intihar eden öğrenci eğitim sisteminin yansıması. aileler de çok bilinçli değil. büyük ihtimal bakan ve müsteşarların çocukları özel okulda okuyor. Müzik dersine sosyal bilgiler öğretmeni, ingilizce dersine din kültürü öğretmenin girdiği bir eğitim sisteminde ne kadar başarı beklenir. bir öğrencide en çok geliştirilmesi gereken iki özellik okuması ve sayısal mantık konularında fikir yürütebilmesi. matematik çözebilmesi demedim çünkü kodlama dersinde matematikle oynatabilmesi gerekmektedir. en basitinden satranç dersleri bile birçok okulda seçmeli okutulmuyor. okulların daha doğrusu eğitimin daha büyük sorunları var. matematik öğretmeni olmayan okullarda kodlama dersi koymak garip geliyor ama bir yerden de başlamak gerekiyor. örnek olarak fatih projesi kapsamında tablet dağıtılacaktı onda bile başarıya ulaşılamadı. bir milletin ayağa kalkabilmesi için ilk başta eğitime önem vermesi gerekmektedir.
Bazı meslek liselerinde zaten öğretilmeyecektir orası kesindir.Anadolu liselerine gelince biraz yararı olacaktır ama bu uygulama gerçekleşse bile haftada en fazla 2 saat ayıracaklardır orası kesin.Bu da büyük bir verim oluşturmayacaktır.Yani yapacakları şey hemen hemen boşuna ve öğrenciye zulüm olacak bir çalışmadır.
Hem herkes kodlama öğrenemez.Sözelciler öyle aval aval bakacaklardır.Çünkü kodlamak mantık isteyen bir şeydir,işlemdir.Umarım bu uygulama sırf sayısalcılar için geçerli olacaktır ki ortaokul kapsandığına göre olmayacaktır.Büyük ihtimalle sayısal bölümlere daha fazla kodlama öğretilecektir.5 ten 9 a kadar sözeller ayvayı yemiş olacaktır.Herhalde hocaları ya da aile üyeleri bu konuda onlara yardımcı olacaktır.
En büyük avantajı sayısalcılara olacaktır.En azından okulların koyduğu saçma sözel derslerden uzak duracaklardır.
ulan bilgisayar mühendisliğinde ki hocaların bile programlamada eksiklikleri var ki lise ve ilk okula böyle kalifiye öğretmen bulacaksın, bunun yerine iyi bir ingilizce ve algoritma dersi olsa çok daha güzel olur. sonrasında kod yazma olayı tamamen işin matematiği zaten.
tabi herkes bilgisayar mühendisi veya programcı olacak diye bir şey yok ama kodlamayla biraz uğraşmak zihin açar. üstelik iş hayatında da işe yarar genellikle.
yazdığım, "akp'nin her yaptığını kötülüyorsun" diyenlere kapak olsun.
patlayacak olan ders tir ülkemizde daha mühendisler kodlama bilmiyor ken siz çocuklara nasıl öğreteceksiniz? o dersin adi kodlama değil kopyala-yapistir olur anca.
geç kalınmış bir karardır. günümüzde kodlamanın mantığını ortaokul ve lise öğrencilerinin öğrenmesi ileride mühendislik vb. yapacak insanları çok ileriye taşırdı.
hep sonradan geliyor aklımız başımıza. teknolojide geri kalmamızın asıl sebebi budur bence.
edit: yanlış anlaşılmasın, o yaştaki öğrenciler oturup mikroişlemci programlasın demiyorum. "kodlama mantığı" denen birşey var, bilgisayar dilinin nasıl işlediğini anlaması ve en basitinden çarpma, bölme, toplama yapan 'c' programı oluşturabilirse üniversite seviyesine gelince çok farklı bir konumda olur. en azından "ben yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi olacam" diyen biri nelerle muhattap olacağını görür.