Ortadoğu(Middle East) kavramının ortaya çıkışı birçok olaya dayanır. Batı tarafından ortaya atılan bu kavram ilk olarak Alfred Thayer Mahan`dır . Amerikan deniz tarihçisi olan Mahan ilk defa Middle East kelimesini 1902 yılında ‘’ The Persian Gulf And international Relations’’ adlı makalesinde kullanmıştır. Mahan Ortadoğu’yu doğuda Hindistan, güneyde Süveyş Kanalı ile sınırlandırmıştır. Mahan kitabında Alman imparatorluğunun, ingiltere ve Fransa’nın buradaki sömürgelerine değinerek Birleşik Devletlerin bu coğrafyada söz sahibi olması gerektiğini vurgulamıştır. Ancak bununla birlikte Ortadoğu kavramanı ilk dile getirenlerin ingiliz ve Fransızlar olduğu da söylenir. Osmanlı’ya Şark sorunu adını koyan ülkeler olan ingiltere ve Fransa 20.yy başlarında gizli antlaşmalar ile Ortadoğu coğrafyasındaki sömürgeleri taraf devletler ile bölüşmüştür. Birinci Dünya savaşından önce yapılan bu anlaşmalar ile bölgenin adeta haritası baştan çizilmiştir. ingiltere daha önce Osmanlı toprakları için Yakındoğu terimini kullanıyordu. Osmanlı’nın çöküşünden sonra Ortadoğu terimini Irak, iran, Suriye ve Türkiye’yi içe alan bölge için kullanmaya başladı.
Ortadoğu terimi ikinci dünya savaşı ile askeri nitelik kazanmıştır. Savaştan önce keşfedilen ve Avrupa’ya uzak olan yerlere Uzakdoğu, Avrupa’ya yakın yerlere ise Yakındoğu denmekteydi. Avrupa’nın bu terminolojik kuramı çok fazla eleştirilmiştir. Cemil Meriç bu konu hakkında :’’Ortadoğu kaypak bir mefhumdur. Çünkü ne zaman doğduğu, niçin doğduğu, ne olduğu konusunda rivayetlerin muhtelif olduğu bir kavramdır.’’ Demiştir.
Bu kavram; her ne kadar yaygınlaşmış olsa da bölgede yaşayan halklar tarafından benimsenmemiştir. Sömürgeci bir içeriğe sahip olduğu düşünülen bu kavram, bölge halkı tarafından bulunmayıp, önceden beri yaygın bir kullanım olmaması da ayrı bir olumsuz tarafı idi.
Avrupa ve ABD destekli diktatör liderlerin, terör örgütlerinin bulunduğu ve son yüzyıldır kendi iç sorunlarını bile kendi başına halledemeyen devletler topluluğunun oluşturduğu bölgeye Ortadoğu deniyor artık. Son yüzyılın kavramı olan Ortadoğu, adını üzerinde yaşayan halkın koymadığı bir bölge olarak Batılı devletlerin denetiminde bugünlere kadar gelmiştir.
Medeniyetin bu coğrafyada doğduğu, semavi dinlerin burada insanlığa indirildiği, binlerce yıllık tarihi olan bölgenin adının yüzyıllık bir geçmişe dayanmakta. Bu kavramın yayılmacı bir anlayıştan doğması ve böyle bir anlayışla mekânsal sınıflandırmanın yapılmasının tarihsel bir dayanağının olmaması bölgenin daha nice sorunlara gebe olduğunun göstergesidir.
Yağmur yağma olayına “rahmet” yağıyor diye açıklamaya devam ettiği sürece 5000 sene geçse de değişmeyecek olan coğrafi bölge.
Atatürk reçeteyi yazdı bıraktı ama dinleyen var mı? Elbette yok. Neydi o reçete? “Hayatta en gerçek yol gösterici bilim ve fendir. Bilim ve fen dışında yol gösterici aramak cahilliktir gaflettir”
Dünyaya bilimle bakmayan bir toplum emperyalistlerin oyuncağı olmaya mahkumdur.
dinler in yıkıcı etkisini gözler önüne seren bölgedir, dinlerin yaygınlaşması dünyayı bu bölgeye çevirir, zira her din diğer dinler in mensuplarını öldürmeyi ve dışlamayı emrediyor,
bu bölgede insanlar gökte yaşadığına inandıkları varlığı memnun edip ölüm sonrası ödüllere tabii tutulma ümidi ile birbirlerini öldürüyorlar. dinler in gözlemlenen tek etkisi bu, din başka neye yarar.
burası böyle bir bölge böyle bir coğrafya.
üzerinde yaşayanların hiçbir zaman huzurlu olamayacakları bölge.
tarihte her zaman savaş bölgesi olmuş, günümüzde de aynı şekilde vuku bulan; ve dahi gelecekte de devam edecek olan kadim topraklar.
isyanın-isteğin eksik olmadığı bir coğrafya.
yeraltı ve yerüstü zenginlikleri kabileleri, toplulukları, aşiretleri, milletleri, devletleri her zaman cezbetmiş coğrafya.
üç dinin merkezi.
Harese nedir, bilir misin? Develerin çölde çok sevdiği bir diken var. Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider. Kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz… Ortadoğu’nun âdeti budur, tarih boyunca birbirini öldürür ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz. Kendi kanının tadından sarhoş olur.
Dünyanın başından beri birbirlerini bir hırs ve petrol uğruna o kadar masumun çoluk çocuğun katledildiği o kara bela yüzünden bir sırtlan surusu gibi ve de leş kargası gibi nasıl usustuklerini gözler önüne seren belalı arazidir.
şia sunni vahabi çatışmasını ortadoğudaki enerji kaynaklarına bağlayıp gene islamı aklamaya çalışanlar olmuş. bunlar muhammed öldüğü günden beri birbirini yiyen insanlar. sanki batı veya amerika gelip müslümanlar birbirinizi öldürün diyor. ayrıca ortadoğunun osmanlı emeryalizmi altında yaşamasnın da etkisi var yıllarca sömürülmüş bu kişiler osmanlıdan kurtulduktan sonra kendine gelemediği için emperyalistlerin kucağına oturmuştur. türkiye de oturacaktı ama neyse ki atatürk çıktı da buna son verdi.
ayrıca emperyalistlerin enerji kaynaklarına yönelmesi doğrudur sömürge kurması da doğrudur ama buna direnmek yerine karşıdakini şia diye öldüren arapları aklamak saçma.
biz nasıl kurtulduysak emperyalist bataklığından onlar da kurtulabilir taki islam denen bu illetten kurtulanana kadar.
Barındırdığı petrol yüzünden dünyanın en talihsiz coğrafyası. Dünyanın üzerinde bu kadar savaş olmuş, bu kadar çok insan ölmüş ve ne yazık ki ölmeye de devam edecek başka bir bölgesi yoktur. Medeniyetin burada gelişmesine izin vermezler. Çünkü eğitim görmüş medeni insanlar kendi kanları üzerinden oynanacak oyunları çabucak anlarlar. Bu bölgenin kaderi barındırdığı petrol sona erince eminim değişecektir. Şimdi dünya üzerindeki pek çok devlet petrol yüzünden bala üşüşen sinekler gibi rahat vermemektedirler. Onbinlerce kilometre uzakta olan ülkeler bile burada söz sahibi olmak istemektedirler. Adına da insan hakları, demokrasi gibi kavramlar koyarlar. Gün gelip buranın kaderi de değişecek o petrol bittiğinde. O zaman güzel günler görecek buranın çocukları.
Güncel olarak Ortadoğu coğrafyasında özetle durum şudur:
1 - Hem emperyal güçlerin hem de bölge devletlerinin bölge üzerinde çok farklı görüş ve planları var. Irak'ta bir dönem "uçuşa yasak bölge" yle bugünkü Kürdistan Bölgesel Yönetimi oluşturuldu. Sıra Suriye'ye geldi.
2 - Suriye sınırında yine "güvenli bölge" oluşturulup Kürt Federasyonu kurulması planlanıyor. Suriye Anayasası da buna göre hazırlanıyor.
3 - Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Ortadoğu Projesi'nde israil'in etkisiyle bölge devletlerinin parçalanmasını kendi çıkarlarına uygun görüyor ve bölünme süreçlerini kolaylaştıran bir politika uyguluyor.
4 - Rusya'nın önceliği sıcak denizlere inmek. Bu amacını ABD ile diyalog kurarak ve Suriye'de askeri üs kurarak gerçekleştirdi.
5 - israil ve küresel şirketlerin istediği Türkiye - iran savaşının önlenmesinde ABD, Rusya ile işbirliği yaptı. Bu konuda iki devletin stretejisine uygun davranıldı.
6 - ABD, israil'in baskılarıyla Saddam Hüseyin'i harcayınca, iran'ın Şii emperyalizminin önü açıldı. Bugün iran Şiiliği, Suriye, Lübnan, Irak, Yemen ve Suudi Arabistan'ın kuzey bölgesinde Şii nüüfus yapıları üzerinden yeni bir hegemonya oluşturuyor. ABD, bu yüzden bölgede iran'la ortak davranamaz ama Orta Asya planları doğrultusunda iran'a olan ambargoyu kaldırabilir.
7 - iran kendi içinde barındırdığı Kürt bölgesi yüzünden Büyük Kürdistan'ın parçası olabilecek bir Kuzey Suriye yapılanmasını kabul etmez. Kuzey Irak sorunu daha çözülmeden, Şam yönetimi dışında kalacak bir Kuzey Suriye devletini desteklemek, gelecekte iran'ın parçalanmasına giden yolu açar ve kolaylaştırır. iran böyle bir duruma kesinlikle izin veremez.
8 - Şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri - Avrupa Birliği - israil biçimindeki batı emperyal üçgeni dünyayı yönettiği için şimdiki ortadoğu haritası böylesine içinden çıkılamaz bir duruma geldi. Üç emperyal batı merkezinin gelecek planları birbirinden farklı olduğu için Ortadoğu gelecekte daha da karışık bir görünüme sürüklenecek. Dünya konjonktürü bu yüzden Ortadoğu'da bir üçüncü dünya savaşı yaratabilir.
9 - Trump'un seçimi ABD'nin iç kavgasını ortaya çıkardı. Bu durumda, Amerika Birleşik Devletleri kendi içindeki küresel sermaye ve israil lobisini dengeleyebilmek için Suriye'ye, Rusya'nın girmesini dolaylı olarak destekledi. Ayrıca, Çin'in Pasifik'teki genişlemesiyle beraber dünya ekonomisinde bir numaraya gelmesi yüzünden ABD bir ortadoğu savaşından kaçınıyor. Bu durumda, Türkiye'de çok etkili olan israil lobisinin önünü kesmek üzere, ABD gene dolaylı yollardan Almanya'nın Türkiye üzerindeki etkisini arttırmasına yardımcı oluyor.
10 - Amerika Birleşik Devletleri, ingiltere'yi dengelemek üzere Almanya ile merkezi coğrafyada ortak hareket etmeyi tercih ediyor.
Çin'e karşı Rusya'yla, israil'e karşı ingiltere ve Almanya'yla ABD yakın işbirliğine girerek üstünlüğünü koruma çabası içinde. Böylesi bir ortamda ABD'nin Rusya ve iran'la birlikte hareket etmesi bölge koşulları açısından gerçekçi görünmüyor. (31.01.2017 tarihinde Sözcü Gazetesi'nde Saygı Öztürk'ün Prof. Dr. Anıl Çeçen'le yaptığı söyleşinin köşesinde derlenmesi)
20. yüzyıldan itibaren emperyalizmin ve islamı yozlaştıranların kurbanı olan bölge.
aynı zamanda semavi dinlerin doğduğu, alfabeyi bulan akdenizli fenikelilerin antik çağda yaşadığı ve anavatanı olan bölge.
Antikçağ'da mezopotamya uygarlığı ile birlikte mısır uygarlığı'nın da doğduğu bölge sayılır.