Durup durup hakkında 15 saniye düşündükten sonra beynimden kulaklarıma 15 kilo katran yürümesine sebebiyet veren topraklar. Arkadaşlar galiba kafayı bu pislik, kan kokan coğrafyayla bozdum. Arada düşünüp dert sahibi oluyorum, surat ekşitiyorum.
Ama anlamıyorum: Düşünsene Mezopotamyadasın. Tarım için en verimli topraklara, sanayi için petrole sahipsin; kendini sömürtmeyi nasıl başarıyorsun ya? Allahın torpil geçtiği topraklardasın, oyunu easy mode'da oynuyorsun hala sömürül.
tüm dünyanın gözü bu bölgededir. eğer 3. dünya savaşı olursa bu bölgede olacağı kesindir. şu sıralarda ortalıkta bayağı bir karışık. tüm dünya devlerinin gözü de suriye'de. klasik sömürgeciler fransa, ingiltere, abd bir yanda diğer yanda da iran, rusya ve çin pay alma peşinde. çin'in oradan füzesinin menzili yetmez deseniz bile adamların onlarca uçak gemisinin akdeniz kıyılarında olduğunu unutmayalım. umarım kötü şeyler olmaz ama maalesef öyle görünmüyor. çünkü abd, fransa, ingiltere'nin yanında bir ittifak türkiye'de var. geleceğimiz karanlık gibi..
Uzerinde cahillik güdümlü bircok projenin döndügü cografyadir. Zenginlikleri saymakla bitmeyecek derecede olup, dünyanin kalbi olan tüm medeniyetlere acilan kapidir, ortada bulunmasi neticesiyle. Ortadogu sorununun kaynagi taa ortacaga dayanmaktadir. Islamin yozlaşip, bilim ve teknikle ugrasmayi birakmasiyla, ibni sinalar, kuşçular yetistiren bu cografya, bir bakmissin, matbaaya seytan isi diyen, ilim ve irfanin pozitif bilimlerle olacagini savunmak bi yana, daha da ilimi yozlastiran insanlara sahip olmustur. Bu konu uzar da uzar boyle. Ne diyelim, sorunun kaynagi da cozumu de yine biz, yine biz.
Dünyadaki ilk kan dökülen yer . Yüzyıllar boyunca büyük devletler , imparatorluklar Kudüs'ü yönetmek , himayesi altına almaya çalıştı . 4 büyük din için önemli olan Kudüs de şuan israil bayrakları dalgalanmaktadır. Dünyadaki dinlerin inanılmaması görüşünü savunan israil in Kudüs için yaptıkları tam bir ironi .
mazisi bu gün"ne hala doğrudan etken bölge. 'Tanrıların şehri korumlarını, şehre dargın olmamaları ve kızmamaları için tapınaklar inşa edildi. Tapınaklarda tanrıların hatırına ve uğruna kurbanlar kesildi, adaklar sunuldu. insanlar inançları için paralarını ve varlıklarını harcadılar, kurban ettiler ve adadılar. Kimi zaman adadıkları hayatları oldu. Tüm bunlar, şehirleri yönetenler ve özellikle krallar tarafından kötüye ve kendi emellerine kullanıldı. Büyük saraylar, büyük ve ihtişamlı mezarlar yaptırdılar. Büyük ve ihtişamlı binalar ‘tanrısal kralların’ güç ve kudret simgesi oldu.'
burada savaşanları anlamıyorum. ortadoğu'da nişan almak gereksizdir gerçekten. rastgele sıktığınız kurşun her şekilde hayır verici bir yere çarpacaktır illa ki.
dünyanın en kanlı coğrafyalarından biridir afrika yla birlikte. ışid in ortaya çıkışıyla birlikte bölgedeki güç dengeleri çok temelden sarsıldı. gerçi bu durumda ışid kadar arap baharı nın da etkisi çok büyük. esad ın otoritesinin ortadan kalkmasıyla demografik olarak çok fazla çeşitliliğe sahip suriye de ortaya çıkan ve iktidar mücadelesine giren örgütler işi iyice karıştırdı.
suriye deki iktidar boşluğundan yararlanan eski baas cıların eskiden el kaide nin bir kolu olan ışid e verdikleri destekle bölgede önemli bir güç unsuru haline gelen ışid, şu anda bölgenin başat aktörü. suriye yi, ırak ı kan götürürken israil in sesinin soluğunun çıkmaması beni çok şaşırtıyor. olayların genelde kuzey de geçmesi israil in şu andaki rahatlığının sebebi olarak görülse de eğer ışid düzenini oturtabilirse israil çok büyük tehlike altına girecek. tabi bunu ben biliyorsam eminim onlar da biliyorlardır. amerika nın tutuşmasının sebebi de bu bence. ortadoğudaki en büyük iki müttefiğinin * sınırındaki çatışmalar abd yi telaşlandırıyor. statükoyu korumak istiyor aslında abd fakat statüko aynı zamanda esad ın da işine geliyor. bu yüzden kendi kontrolünde olan bir kürdistan, abd nin şu andaki planlarında büyük yer kaplıyor.
şu andaki durum aslında abd nin ırak a girmesiyle, hatta saddam ın ırak başbakanı olmasıyla başladı. yani 20-30 yıllık bir süreçten geçerek bu hale geldi ortadoğu. saddam dan arta kalan baas cılar şu anda ışid in en önemli kuvvetlerini oluşturuyor.
ortadoğu daki statüko bu kadar darbe yemişken toparlanması çok zor gözüküyor. önümüzdeki yıllarda kaynayan kazana başka aktörler de katılacaklardır. ve malesef burada güçlü bir devletin olmasını istemeyen emperyalist devleterin de katkılarıyla daha çok kan görecek bu coğrafya.