entrikanın, kahpeliğin, hayinliğin, masa başı oyunların gırla gittiği bir dönemdir. gerçi avrupa hep böyleydi. ve asla hiçbir dönemde türkleri sevmediler.
Günümüz ortadoğu ülkelerinden beter olandı. Halbuki eskiden bağdat bilimin kalbi iken şimdi aynı avrupa bilimin merkezi. Demek ki bir şeylerden ders almışlar.
genlerini günümüze kadar taşımış dönemdir. bunlarda ne vicdan ne cesaret vardır. ilkel dürtülerinden asla sıyrılamamışlar ve onları medeniyetle tanıştıran doğu ya, afrika ya ve amerika kıtasına katliamı armağan etmişlerdir.
bu mağara adamlarının tek bildiği yok etmek ve hep daha fazla istemek olmuştur.
siyasal, ekonomik, sosyal, ahlaki vs her durumdan avrupa için karanlık çağdır.
aynı zamanda osman gazi, orhan gazi, sokullu mehmet paşa, fatih sultan mehmed ve kenan komutanın eminönü köprüsünde oturup şarap içtikleri dönemlerdir.
Osmanlı o zamanların avrupasına göre bi hayli modern, önemli olan bunu koruyup gelecek çağlara yaymak.
Avrupa'nın şimdi geldiği seviye ile arasında daglar kadar fark var.
islam dünyasının şuan yaşadığı dönemdir müslümanlar aydınlanma ile ortaçağı geride bırakan hırıstiyan dünyasına laf yetiştirmek yerine örnek alsalar çok daha iyi olur.
geri kalmışlık ve şiddet yönü çok öne çıkartılan bir dönem. gerçi bu vurgulanan unsurlar olmayan şeyler değildir. 16. yüzyılda bile çatır çatır adam yakılan bir kıtadan bahsediyoruz neticede ( (bkz: fuego fuego), (bkz: thomas more)). öte yandan dönemin farklı boyutları da klişelere boğulunarak es geçilmemelidir. ayrıca bu dönemde cordoba ve palermo gibi müslüman hakimiyetindeki kentlerde yaşanan bilimsel, kültürel ve sanatsal gelişmeleri de es geçmemekte yarar vardır.