orta asya medeniyeti

entry1 galeri0
    1.
  1. Kültür , bir toplumun sahip olduğu dil, din, gelenek, sanat ve yaşama şekli gibi unsurların bütünüdür. Bir başka deyişle, bir milletin meydana getirdiği maddi ve manevi değerlerin bütünüdür.

    Medeniyet ise, gelişmiş kültürlerin bütünleşmesinden doğar. Medeniyet evrenseldir.

    Binlerce yıllık geçmişi olan Türk tarihi günümüze kadar süreklilik göstermiştir.Bu tarih içinde Türk milleti pek çok devlet kurarak medeniyetlere de damgasını vurmuştur. Türk tarihiyle birlikte Türk milleti pek çok devlet kurarak medeniyetlere de damgasını vurmuştur.Türk tarihiyle birlikte Türk kültürü de devamlılık göstermiştir. Örneğin; kültürümüzün en önemli unsuru konuştuğumuz dil Türkçenin kökeni , binlerce yıl öteye gitmektedir.Yine Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında kurulan Türk devletlerinin izleri günümüzde de mevcuttur.Türk Dili, Türk Sanatı ve Türk geleneklerinin tesirleri oralarda bugün de görülmektedir.Bu çerçevede geçmişteki Türk kültür ve medeniyetini öğrenmek bizlerin görevidir.Bir başka görevimiz ise taklitçilikten kaçınarak, Çağdaş uygarlığın her alanından yararlanmak , kültürümüzü geliştirmektir.Atatürk bunu , "Milli kültürümüzü çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkaracağız"sözleriyle ifade etmiştir.

    Devlet , bir milletin kendi kendini idare edebilmek için meydana getirdiği siyasi örgütlenmelidir. Devletin kurulabilmesi için;millet , sınırları belirli toprak parçası (ülke) ve egemenliğin bir arada olması gerekmektedir.

    Orta Asya'da, çeşitli Türk boyrlarının bir yönetim altına birleşmesiyle Türk devletleri kuruldu. Bu Türk devletlerinin başında bulunan hükümdarlar, genellikle Kağan ve Hakan unvanlarını kullandılar. Onların hükümdarlık sembolleri;taht, hakan çadırı (otağ), tuğ (sancak) ve davuldu. Türk hakanlarının görevleri ise;halka adaletli davranmak, refahı, dirlik ve düzenliği sağlamaktı. Bunun için de bilge (akıllı) , alp (cesur) ve erdemli olmaları gerekiyordu.

    Türk devletleri bu dönemde Doğu - Batı (sağ - sol) olmak üzere ayrılarak yönetilirdi. Kağan, Doğu kanadını, genellikle kardeşi de Yabgu unvanıyla batı kanadını idare ederdi.Yabgular iç işlerinde bağımsız , dış işlerinde kağana bağlıydılar. Tigin denilen hükümdar çocukları ile, şad denilen hükümdar ailesi mensupları da ülke idaresinde görev alırlardı.Ayrıca tarhan, tudun, tamgacı ve buyruk unvanlarını taşıyan devlet görevleri vardı.

    Hükümdar eşlerine Katun(Hatun) denilirdi. Onlar kurultaylara katılırlar, resmi ziyaretlerde bulunurlar ve elçileri kabul ederlerdi. Hatta hakanların emir ve Ferman larına imza atarlardı.

    Orta Asya Türk devletlerinde kurultay denilen meclisler vardı.Devletin tüm işleri kurultay

    http://sanaldersane.8m.co...ih/BolumA/Medeniyet1.html
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük