sözcüğün ortaya çıkış şekli ve etimolojisi ise bambaşka bir hikayeye dayanmaktadır:
bir gün temel bakkala gider, yeni bir bisküvi görür, adı da "oreos"tur. bu bisküvinin, amerika'nın en ünlü bisküvisi olduğunu bilmeden, alır bisküviyi, önce küfreder (pahalıdır çünkü), sonra tadına bakar, bayılır. pakedin dibinde kalan 1 taneyi kankisi dursun'a verir, dursun da bayılır bisküviye. neyse, gel zaman git zaman, temel'in amerika'ya gitmesi gerekir (temel'in "tek saz -> teksas", "karalahana -> carolina" gibi eyaletlere isim babalığı yaptığı o fıkra var ya işte bu fıkra da aynı zamanda geçiyor*). sonra temel, karısı fadime ve kankisi dursun amerika'ya giderler. orada da domuz eti çok fazla olduğu için aç kalırlar, aç bilaç gezerken bir bakkal görürler. üstünde "drugstore" yazmaktadır. neyse efenim, içeri girer bizimkiler, "et içermeyen birşey alalım da günah olmasın bari o kadar yol geldikten sonra" deyip, bisküvi reyonuna yönelirler. ama fadime kasada durur ve sadece temel ve dursun gider bisküvilere. sonra temel bir bakar, oreos! sonra, tekrar bakar bisküviye ve der ki; "lan bu, bu, oreos bu!" der. sonra da dursun'u çağırır yanına, onun da bu müthiş anın büyüsüne kapılmasını ister. dursun da bağırır; "oreos buuu!". her neyse efenim, temel, güzel haberi fadime'ye de vermek ister, ve "fadime, bak, oreos bu! oreos bu!" diyerek kasaya gitmeye başlar. ama kasaya vardığında kötü bir sürpriz beklemektedir onu, fadime, üçünün cüzdanlarını kızılderililere kaptırmıştır ve parasız olduklarından dolayı bisküvi alamayacaklarını bildiğinden bisküvileri almak için dükkan sahibiyle orada işi pişirmektedir. temel ise bağırarak gelirken onları görür ve lafı ağzına tıkılır; "oreos bu, fadime.." şeklinde. her neyse, işte dükkan sahibi, "oreos bu" lafının fahişe ile aynı anlama geldiğini düşünür, ve fahişe yerine "oreos bu" demeye başlar. sonrasında halk arasında söylene söylene "oreos bu" söz öbeği, "orospu" kelimesine dönüşür. kelimenin türkiye'ye nasıl geldiği ise muallakta. onun için de birşeyler uydurabiliriz tabiki.
işte "orospu" kelimesinin etimolojisi budur, böyledir. iyi günler dilerim.
sermayesi oldukça düşük olan bir meslek grubunun ** temel personeli. sermaye açısından avantajlı bir durum söz konusu ise de yıpranma payı oldukça yüksektir.
para karşılığı kutusunu biz erkeklere sunan dişi. fışfışlamak için bellir bir süre veya sayı şeklinde kota koyarlar. genellikle ücretleri 30tl'den başlar. yaş, güzellik, yıpranmışlık ve ırkına göre 3000tl'ye kadar çıkar.
herhangi birinin rahatlıkla başkasına söylediği lakin kendisine söylenince küplere bindiği agır itham.. vay dal yaprak vay.. sen millete orospu de sonra kendine denilince çemkir..
meslek erbabına saygısızlık olmakla beraber sizi çileden çıkaran bir kadına - arkasından tabi - sokaklarda ağız dolusu ve bağıra çağıra onlarca kez haykırığ rahatlamanızı sağlayan kelimedir.
şimdi, menfaat üzerine kurulu bir sistemin içinde yer alan, insanlardır bunlar. yani, herhangi bir kazanç için, -maddi ya da manevi- seks yaparlar.
o halde seks burada menfaatin karşılığıdır.
bu durumda kişi karşısındakinin zaafını kullanmaktadır.
daha da ilerletirsek bu durumda bahsedilen kelimenin karşılığının, çıkarcılık ve insan zaaflarının kullanılması olduğunu görürüz. bu da bize, mal veya hizmet üreten, satan herkesin aslında bu sıfat ile tanımlanabileceğini gösterir.
örneğin;
yemek insanın bir zaafıdır. marketler, lokantalar, hoteller ve benzeri yerlerde servis edilen gıda ise insanların bu zaafları üzerine kurulu bir alışverişi hedeflemektedir.
bu durumda eğer bu sıfat gerçekten "istenerek" edinilmiş ise o kişi için hiçbir küfür anlamı kalmaz.
elbette bu tamamen düz mantık ürünü bir teori olduğundan ciddiye alınmayabilir.
dünyanın en eski mesleklerinden biridir. bireysel olarak başlamasına rağmen zamanla şiddete maruz kaldıkları için bir araya toplanmışlardır. genelevler oluşmuştur. genelevlerin artmasıyla toplumdaki taciz ve tecavüz oranları azalmıştır. orospuluk mesleği devlet kontrolü altında olduktan sonra topluma yararı kaçınılmazdır.
tarihin en eski mesleklerinden olan ve boyle giderse meslek olarak tarih sahnesinden silinecek olan orospuluk ilk çağlarda belki bir av hayvanı belki bir kürk için yapılmaktaydı.sonuç itibarı ile orospuluk için şu tanım yapabilir namusunu vererek menfaat sağlayan.peki bu tanıma göre para için bedenini satan teknik anlamda orospuların yanında çok güzel bir çift ayakkabıyı alabilecek bir zengin piçinin altına yatan, sırf kariyerine katkı sağlayacak diye bir adamla dirsek teması içinde olan,sırf hava olsun diye popüler biriyle cıkıyor denilsin diye vücudunun sömürülmesine izin veren de post modern orospudur.