doğadaki oksijenin yüzde 90ını denizdeki yosunlar sağlıyor bu ağaçlar sadece yüzde 10 etkiliyor ki zaten geceleri de oksijen tüketiyo bu ibneler. bu israfa son verip ülke ekonomisi için ormanların kapladığı alan yerine rezidanslar ve alışveriş merkezleri dikmek gerek. evet.
tabi ya orman hiç işe yarar mı. yapın bir avm falan en azından eğlenecek yer olur. orman dediğin nedir ki. iklimleri düzenleyen erozyonu önleyen ha bir de çok önemli değil lakin oksijen üreten ormanı kim ister ki. avm candır.
iyi bir noktaya parmak basmışsın. ormanlarımızı sadece --tema-- --hayrettin karaca-- ile koruyamayız.
senelerce ormanlar önemli dedik, yangınlarla, talanla, arazi mafyasıyla, karşılığında menfaat temini ile müteahhitlere peşkeş çekilen tarım arazisine inşaat uygundur raporu veren bürokratlarla.
bu konuda toplum, sivil toplum örgütleri, devlet işbirliği yapmalıdır. topluma yön verebilecek nitelikteki insanlar hükümetlerce desteklenmediği sürece mevcut ormanlarında yok edilmesi yakındır.
Oha bu kadar sığınıda gormemistim hakikaten, ekosistemden haberleri yok resmen.
Dikkat cekmeye calismis olsa gerek yok, yoksa imkani yok boyle dusunulmez.
Kim demiş ormanlar bir işe yaramıyor diye..
Gelişen sanayi sonucu ortaya çıkan zehirli gazlar (CO2 gibi), hem canlılara hem de ozon tabakasına önemli ölçüde zarar veriyor. Ormanlar ise bu salınan zehirli gazları absorbe ederek, karbonu kendi ihtiyaçları için tutarken, oksijeni de bizim kullanmamız için dışarıya atar. Böylece ormanlar, kirli karbondioksiti alıp, temiz oksijen vererek canlılar için bir akciğer vazifesi görür.
Yapılan araştırmalarda, 1600 m2 yaprak yüzeyine sahip bir ağacın (kayın), on kişinin yıllık oksijen ihtiyacını karşıladığı belirlenmiştir.
Bilim adamlarınca, 1 ton fırın kurusu odun hammaddesi içinde yarım ton karbon bulunduğu ve bu miktarın 4 ton Karbondioksite eşdeğer olduğu hesaplanmıştır.
Bir hektarlık ormanın yılda ortalama olarak 50 ton toz tutabildiği tespit edilmiştir.
Ormanların oksijen üretimi olarak yaptıkları katkı ise, odun olarak kullanılmaları durumundaki katkılarından yaklaşık 2,5 kat daha fazladır.
Yine küresel iklim değişikliğinin ana itici gücü, karbondioksittir. işte ağaçlar ve yağmur ormanları, bu noktada devreye girerek, karbondioksiti tutmak suretiyle küresel ısınmayı bir noktaya kadar frenler.
Yok edilen her ağaç, daha fazla karbondioksit, daha az oksijen, daha kirli hava ve daha kötü yaşam şartları demektir.
senin bütün pisliklerini temizleyip sana kaliteli yaşayabileceğin temiz bir doğa sunuyor, daha ne işe yarasın ki dedirten şaşırtıcı başlık...
işe yaradığı şeylerden bazıları:
-Ormanlar yazın ısıyı 5-8 derece düşürür, kışın 1-3 derece yükseltir.
-Ormanlar havanın nemini kuru havalarda dahi sabit tutmaktadır..
-Bir hektar ladin ormanı 32 ton, kayın ormanı 68 ton, çam ormanı ise 30 ton toz emer
.
-Ormanlar biyolojik dengeyi korur. Yapraklı ağaçlardan oluşan bir bölgede 50 kuş türü yaşar.
-Hem zehirli gazları hem de egzoz dumanlarını filtre ederek temizler. Yine kirli suları filtreleyerek temizlenmesine katkı sağlar.