orm

entry5 galeri0
    5.
  1. Olay şu. Elinizde bir tane facade var.

    Bu facade ile temel insert, delete, update ve select işlemlerini yapacaksınız. ancak bu facade öyle olmalı ki eklediğiniz ne olursa olsun sorgu çalışmalı.

    c# ile örnek vereyim. Eski usul yöntemde olay şuydu:

    string sorgu = "INSERT INTO Persons(Name, LastName) VALUES('Ahmet', 'Durmaz');

    sqlcommand cmd = new sqlcommand(sorgu, baglanti);
    cmd.executenonquery();

    Başlangıçta kısa görünüyor olabilir ancak bazı sıkıntılar var. Her işlem için bu sorguları tek tek yazacak mıyız? Bu sorular sorulabilir.

    Adamlar şöyle düşünmüşler. Ben bir sınıf yaratayım. Adı Persons olsun. Bu sınıfın bazı property'leri olsun.

    class Persons
    {

    public string name { get; set; }
    public string lastname { get; set; }

    }

    Adam düşünmüş işte demiş ki ben bu sınıfa verileri şöyle yollayayım:

    Persons p = new Persons();

    p.name = "Ahmet";
    p.lastname = "Durmaz";

    Daha sonra bu adamlar durmamış tekrar düşünmüş

    ORM adındaki Facade, oluşturulan Class türünden değer alsın. Olay şöyle:

    ORM<persons>.Insert(p);

    Yani Tip olarak yaratılan sınıfın adını alırken, crud işlemlerini instance üzerinden yapıyor.

    Bu sayede de bu instance'da yer alan propların hem name hem de value'larını alıyor.

    Şimdi düşününce her defasında INSERT gibi sorguları yazmak çok mu mantıklı? Hayır. Artık orm kullanmanın da zamanı geldi ülkemiz açısından da önemli. reflection bilmek önemlidir.

    Sizi yoracak tek bir şey olabilir o da sınıflar ve sınıflara oluşturacağınız proplar. Ama ona da ne gerek var ki yanılmıyorum değil mi.

    Yeni tür ORM'ler procedure ya da klasik sorguları da ayırt edebiliyorlar. Bu bakımdan şanslı bir development süreci bulunmakta.
    1 ...
  2. 4.
  3. crud sorgularını uzun uzun yazmaktan biz yazılım geliştiricileri kurtaran yapıdır. java da hibernate(jpa standardı), spring orm gibi frameworkleri mevcuttur. oldukça kullanışlıdır.
    1 ...
  4. 3.
  5. java da (bkz: jpa) standardı olarak geçen. (bkz: Hibernate) Php de (bkz: laravel) de bulunan. c# da (bkz: entity framework) e karşılık gelen yapıdır. çok kullanışlıdır. Mümkün oldukça az hatta bazen hiç sql kodu yazmadan tüm işlemleri gerçekleştirebileceğiz bir yapıdır.
    1 ...
  6. 2.
  7. bağlantı açmak kapatmak gibi alt seviye işleri bizim yerimize yöneten, entity sınıfları üreterek programcıya hız kazandıran, bu sınıflar sayesinde veritabanındaki kayıtları nesnelerle eşleştiren ve bizim mümkün mertebe az sayıda veritabanı sorgusu yazmamızı sağlayan veri erişim araçlarıdır.
    1 ...
  8. 1.
  9. OBJECT RELATION MAPPING.
    veri tabanın da yarattığımız her nesneye karşılık kod tarafında da bir nesne oluşturan uygulama. programlama süresini kısaltabilir, daha hızlı kod yazmamızı sağlayabilir fakat her gülün dikeni olduğu gibi bunun da bazı batan tarafları vardır. yazılımda olmaz ise olmaz olan performans bu teknolojinden pek haz etmez yalnız gelişen donanım kısmen bu derde de merhem olur. ayrıca bir miktar esnekliğimizi kaybeder kendimize sınırlar çizmiş oluruz. küçük projeler için kullanılabilir. "benim projem devasal, ben ne edeceğim?" diye soracak olursanız; .net için linq java için hibernate incelenebilecek, araştırılacak öncelikli konulardır fikrimce.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük