zarafet ve asaleti çağrıştıran, bir çiçek türü.
boynu biraz eğridir ya, onca güzelliğine rağmen mütevazıdır işte. belki biraz da mahcup...
çok da nazlıdır. ihmale gelmez, soluverir hemen.
Epey dayanıklı ve dövüscü bir cicek türü. Bütün dalları kurumuşken bir arkadasımın yönlendirmesiyle yaptığım işler suan ilk çiçegini acmasına sebep oldu. Mutluyum.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1728638/+
Sanat eseri gibi,fotojenik cicek. Zarif ve hassastır,ince bakıma ihtiyaç duyar. Birkaç hayati bilgi:
Kökleri çoğu bitkinin aksine yeşildir ve fotosentez yapar. Bu nedenle seffaf saksıda tutulup köklerinin de güneş alması sağlanmalıdır.
Doğrudan güneş ışığına koymayiniz,solar.
Nemli ortamları sever. Güneş alan bir mutfak cok uygun olacaktır,yemek buharı vs.
Ezbere haftada 1-2 kere sulamak yerine köklerini kontrol ediniz. Her zaman yeşil olan kökler griye çalmaya başlamışsa susuz demektir. Oda sıcaklığında su dolu bi kapta yaklaşık 15dk kökleri yeniden yeserene kadar bekletip çıkartın. En sağlam yöntemdir.
hassas, duygulu çiçek. bana ait orkidem evde dururdu, ben çalıştığım için babam ilgilenirdi onla, uzun süredir de pek açmaz olmuştu. iş yerimdeki orkide de ara ara güzel çiçekler vermekteydi. ben benim orkidemi alıp işyerime getirdim, konuştum, ilgilendim. ev sahibi olan orkide küstü sanırım, dalları kurumaya başladı, benim orkidem de ben onla konuştukça açtı, şimdi üzerinde onlarca tomurcuk var. aynı mekanda aynı sürelerde sulanan iki çiçekten biri diğerini kıskanıp soldu diğeri de nispet yaparcasına coştu. şimdi küseni barıştırmaya çalışıyorum. öyle hassas öyle duygulu... öyle üç noktalı çiçeklerdir.
bissürü bissürü çeşidi olan, rengarenk, çok hoş, sevgi pıtırcığı yapılası çiçek.
e'fenim, bir ara mabad kaldırılıp reale gidilir. ** 14 ytl'ye düşmüş orkidelerden bir saksı beğenilip alınır.
(burada, beğenme kriterlerine değiniciz: rengini keyfiniz bilir, eyvallah; bir sürü var zaten. mümkün olduğu kadar bol tomurcuklu (o tomurcukların pıtır pıtır açışını seyretmek için), yoksa bol çiçekli bir tanesi seçilir.) "aman çiçeklere değmeyin, aman rüzgar vurdu mu acep, vay boynu mu büküldü, vs..." nidaları arasında eve götürülür.
bu nazenin her bir şeyi beğenmemektedir. suyu, yemi ayrı ayrı iştir ama gözünüzde büyütmeyiniz.
eğer çiçeği aldıktan sonra paranız kaldıysa marketten, yoksa annenizin takımlarından birinden bir adet şeffaf salata kabını uçurun. dibine taş, bilye, boyası akmayan boncuklar, * iri deniz kabukları döşeyin. amaç, belirli bir yükseklik sağlamak. sonra tamamını kaplamayacak şekilde su doldurun. orkideler, nemli ortamlardan hoşlanıyorlarmış, biz de onlara uygun habitat ayarlıyoruz. kökleri suya değmeyecek şekilde, hazırladığınız kaba oturtun. bir tül perdenin arkasına saklayarak (direkt güneş ışığı yapraklarını yakıyormuş) güneşli olduğunu düşündüğünüz bir odanın pencere kenarına yerleştiriniz. aman dikkat, pencereyi açtığınızda saksı uçmasın ve direk ceryan yapmasın, yoksa üşütüyormuş besbelli...
kışın, haftada bir kez, yazın iki kez sulamak uygunmuş. haftada bir falan da dibindeki suyu tazelemek gerek. ayda bir gibi nitrojen destekli bir gübreyi suyuna karıştırıp sulamalıymış vs...vs...
bi de...
-iki senede bir saksı değiştirilmesi gerekiyormuş, mümkünse çiçeksiz döneminde ve sadece bir beden büyük saksı ile...
- normalde, ağaç gövdelerinde ve orman diplerinde yetiştiği için normal toprak kullanılmıyor. ya özel orkide toprağı (çürümüş yaprak ve diğer orman dibi artıkları) ya da hinidstan cevizi kabuğu rendesi gibi bir şey....
- kökleri de fotosentez yapabildiğinden şeffaf saksılar kullanılıyor.
- çiçekleri döküldükten sonra, sap kısmı yarı uzunluğundan kesilip normal bakımına devam ediyormuş. sonra tekrar çiçek açıyormuş.
-* annemin dediğini göre, çiçeklerini döküp biraz kendini toparladıktan sonra, östrojen ile zamanından önce çiçek açtırılabiliyormuş **.işe yararsa, buraya bilgi notu düşerim.
- "salep" olarak bildiğiniz şey bir orkide türü. bugün, vahşi ortamdaki soyu tehlike altında. insanlar o kadar uzun süre bilinçsiz bir biçimde toplamışlar ki, artık doğru dürüst yok ortalıkta...
işe yarar linkler: http://www.buketcicek.com/orkide.asp http://ehlikeyifbahce.blo...orkide-bakimi_546406.html http://www.beautifulorchids.com/
...gibi...
kolay gelsin.
-> denzi kabuğunu unutun ya da iyice temizleyin. içinde ne kalıntısı kalıyorsa ıslanınca felaket kokmaya başlıyor. en hayırlısı gene taş, incik-boncuk gibi duruyor.