Yunanlılardan 2500 yıl sonra yazıya geçmemiş dünyanın en eski milletlerinden biri olan ve eski bir tarihte yazıya geçmiş bir milletin yazdığı yazıtlar.
Türk tarihinde sadece orhun yazıtlarının var olduğunu sanan bu mankurtlar,esik kurganı'ndan çıkan yazıyı bilmiyorlar.
Peki Kazakistan'da bulunan bu kurganın tarihlendirilmesi ne zaman sizce? MÖ 5. yüzyılda.
MÖ 5. yüzyılda yazıyı özel bir alfabeyle gayet gelişmiş bir şekilde kullanan Türklere herhalde gökten bir nurla inmedi yazı,bunun öncesi de vardı.
Sadece Mete Han'ın Çin'e mektuplarını bilse böyle bir şeyin var olamayacağını düşünecek bu cahil,mankurt,trol ama bunu da bilmiyor ki.herhalde Mete Çin'e ingilizce yazdıydı mektuplarını.
yunanlardan 2.500, kürtlerden 1.200 yıl sonra anca yazıya geçebilmiş barbarların kutsadığı; edebi-kültürel manada sıfır olan saçmalık.hani bir kurt vardır, şanlı türkümüzle çiftleşir anneliğini yapar, hem ensest hem zoofil kimselerin hoşuna gider bu destan sığırlığı.işte ondan hallicedir bu zırvalar.
ulan bator yakınlarında bir platonun ortasında olup etrafında hiç ağaç ve direk vs bulunmadığından dolayı otlatılmaya getirilen sığırlar için potansiyel sırt kaşıma abidesi olmuştur. zira yazıtların sığır sırtına denk gelen kısmındaki yazılar artık okunacak durumda değildir.
mustafa akyol'dan korunması gereken tarihi mirasımız. ısrarla ve sürekli bir şekilde türklüğe atıfta bulunan bu kendini bilmezleri özel yetkili savcılarımıza ihbar etmek her adnan oktar terk liberalin birinci vazifesidir.
derhal, gerekirse savaşılarak moğolistandan alınıp türkiyeye getirtilmesi gereken, korunması kollanması lazım gelen, türk milletinin en eski ve en büyük yazılı kaynağıdır.
bir tarafta tek amacı hayatta kalmak olan,sabah 35 derece sıcaklıkta,gece 0 derecenin altında yaşam mücadelesi veren orta asya medeniyeti varken.diğer tarafta anadoluda binlerce yıl önce yerleşik hayata geçmiş,antik yunan medeniyetinin ve daha birçok medeniyetin üstüne oturmuş,verimli topraklarda yaşayan roma medeniyeti.
şimdi bunlar elma ile armut sen bunları karşılaştırıp bak biz 2 taş dikmişiz adamlar ayasofya yapmış dersen millet sana götüyle güler.tek amacı hayatta kalmak olan orta asyada aya sofya yapacak taşı nerden bulacaksın,diyelim buldun onu yapacak işçiyi nereden bulacaksın..Orta asyada göçebe yaşayan bir milletin bu kadar gelişmiş bir dil kullanması bile hayret vericiyken sen takılmışsın ayasofyaya.
bu kitabelerin ya da yazıtların adından bile korkulmasına anlam veremiyorum. aynı insanlar başka, beş para etmez şeylere bir kedi merakı ile yanaşıyorlar. yahu, otur oku, üç taş parçasının ruhunu ele geçireceğinden korkma. bi de alaysama yavşaklığı da var tabii. insan bilmediğine böyle davranır zaten. bilmek istemediğine. kör cahillik de tam budur aslında. düşün ki adamlar bunu binlerce yüzyıl önce bir nehrin kıyısına, taş üzerine nakş' etmişler, hiçbir şey değilse, arkeolojik eser yahu?
aslında en eski türk yazıtları değildir. örneğin yenisey yazıtları daha eskidir. Kaldı ki etrüsk alfabesine bakarsanız eğer göktürk harflerine ne kadar benzediklerini görmek için uzman olmanız gerekmez. Yani türklerin ilk yazılı eseri falan diye bizi kandırıyorlar anca.
arap abecesinin ne kadar yersiz olduğunun en büyük kanıtıdır. tamgaların şekil olarak anlamları biraz araştırıldıktan sonra anlaşılabiliyor. kutlu ötüken'den çıkışın felaketimizi doğuracağını bildiren yazıtlardır.
"milletim ilinde rahat uyusun diye her yöne ordu sevk ettim" cümlesini içeren bana göre türk devletiyiz diyen her ülkenin ülke yöneticilerine tek tek okutulması gerekilen yazıtlardır.
not: adam açık seçik sikeyim diyor toprağıda, ticaretide, malıda mülküde yeterki milletim rahat uyusun.
edebiyatımızdaki ilk söylev örneğidir. yöneticilere öğütler vermesi bakımından demokrasi örneğidir. tamamen doğal, temiz bir türkçe ile yazılmıştır. tonyukuk, kül tigin, bilge kağan olmak üzere 3 anıttan oluşmaktadır. tonyukuk anıtında kutluk devleti veziri tonyukuk'un ağzından çin ile yapılan savaşlar anlatılmakta, kül tigin anıtında halka birlik ve beraberlik mesajları verilmekte, bilge kağan anıtında ise devletin büyümesi anlatılmaktadır. yollug tigin tarafından kaleme alınmışlardır. yollug tigin edebiyatımızdaki ilk yazardır.
talat tekin'in çevirisi ve incelemesiyle türk dil kurumu tarafından baskısı yapılan türklerin ilk yazılı kaynağıdır. yolu kavaklıdere tdk kütüphanesine düşenler piyasadan daha ucuza satın alabilir zira piyasada 3-5 lira pahalıya satıp kar amacı güderler. runik alfabe bilmeyenler doğal olarak bir şey anlamaz ama latin harflerine yapılan tıpkıbasımda, kullanılan dilin şöyle biraz akıl yürütmeyle bugünkü anadolu türkçesine ne kadar yakın olduğu anlaşılır.
edit: ağzımı sikeyim, yazıtlardaki alfabe runik falan değildir! kimse de çıkıp dememiş ki "aga bu nedir?" yazıtlardaki alfabe 1-9. yüzyıllar arasında kullanıldığı düşünülen bir alfabe sistemi, runik yazıya benziyor ama değil.