stiliüç algıya da hitap edebildiğinden tüm çevreler tarafından sevilen insan.iboyu sevmeyen onu sevebilir.teomanı seven de onu sevebilir...
not:insan olması sanatçı olmasından daha önemlidir diye düşünülmüştür.
not2:filmlerinde hep marlon brando gibi kendisine dar gelen tişört giyer...
virtüöz olan kitleleri peşinden sürüklemiş ama bir o kadar da sanssiz sanatçi.zira hayalet sevgilim,ya tutarsa,... gibi antin kuntin sarkılarla cosan piyasa gencligi arti emo,nu metal... gibi dandirik müzik türleriyle yogrulan alter tikiler tarafindan günümüzde hor görülmekte ve arabeskçi yaftasını yemektedir.
büyük üstad, dert ortağımız kutsal adam. sen olmasaydın, senin o sesin olmasaydı biz ne yapardık acaba. onlarca şarkıyı bize sunarken bu işi para için yapmış olamassın... sanki dertlerimizi bizimle beraber çektin de aynen bizi anlattın. ama şu son zamanlardaki saçma çıkışları bırak babacım olur mu? sen arabeskin babasısın rock la mockala işin yok senin.
ağustos 1944 yılında samsunda doğdu. müziğe 6 yaşında Klasik
batı Müzikçi emin tarakçı hocadan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. 7 yaşında türk müziğini ve bağlamayı kucakladı. 10 yaşında beste çalışmalarına başladı. 13 yaşında babasının teşvikiyle türk sanat müziği ve tamburla tanıştı.
samsundaki ve istanbuldaki halk evleri, müzik cemiyetleri ve müzik derneklerinde çalıştı, kurucularından oldu. istanbul belediye konservatuarına girdi ve icra heyetinde bulundu.
16 yaşından itibaren caz ve rock müziği ile ilgilendi. batı nefesli sazlarından oluşan orkestralarda tenor saz çalarak görev yaptı.
20 ve 22 yaşlarında ankara ve istanbul radyo evi TRT sınavlarına girdi, üst düzeyde başarıyla kazandı. 1967 yılında istanbul radyo evinde bir süre çalıştı ve ayrıldı.
1000'e yakın bestesi olan orhan gencabay, 400'e yakın bestesini kendi sesiyle seslendirdi.
90'a yakın filmde müzik direktörlüğü yaptı. 36 sinema filminde başrol oynadı, televizyon için diziler ve show programları yaptı...
orhan gencabaya göre türk müziğinin daha zengin bir hale gelmesi için müziğimizin tüm geçmişi ve çeşitleriyle yeniden ele alınıp analiz edilmesi gerekiyordu. türk müziğinin buna ihtiyacı vardı ve bu analizi aslında müzik enstitüleri yapmalı, buradan çıkan sonuçlar akademik öğretiler olmalıydı.
orhan gencabay, bu düşünce ile müzikte kendine göre araştırmalar ve serbest çalışmalar yaptı. Bu yaptığı çalışmalara başkaları “arabesk” ismini verdiyse de orhan gencabay, bu değerlendirmeyi yanlış diyerek kabul etmedi.
orhan gencabaya 1999 yılında devlet sanatçısı unvanı verildi. 1968 yılında kendi sesiyle yorumladığı ilk 45’lik plaktan bugüne kadar yasal olarak yaklaşık 60 milyon plak ve kaset tirajı olan orhan gencabayın yasal olmayan korsan yapımlarla beraber 150 milyon tirajı olduğu tahmin ediliyor.
orhan gencabayın dokuz üniversite tarafından verilen uluslararası montu doktorası var. orhan gencabayın bestelerinin her biri kaset ve plak satış rekorları kırarken, aynı zamanda başrolünü oynadığı sinema filmleri de hasılat rekorları kırmıştır.
gencabay besteleri akdeniz ülkelerinde, orta doğuda, orta asyada, avrupada türklerin bulunduğu her yerde dinlenmiş ve adaptasyonları yapılmıştır. gencabay hakkında 20’ye yakın kitap yazılmış, ansiklopedilerde yer verilmiş ve bir çok üniversitede gencabayla ilgili tezler hazırlanmış ve araştırmalar yapılmıştır.
Şu an türkiyede internet üzerine en fazla web sayfası bulunan ve en çok ziyaret edilen sanatçıların başında gelmektedir.*
arabesk dinleyenlerin gerçek anlamda sevmediği, ama ısrarla arabeskçi yaftası yapıştırılmış, hor görülmüş, "elalem dinliyor ben de dinleyeyim bari" düşünceleriyle müzik seçen zavallıların burun kıvırdığı, rock yapmasa bile rock müziğe çok yakın bir müzik anlayışı olan, altyapısında bağlama yerine gitar kullansa ortalığın tozunu attırabilecek ezgiler taşıyan sanatçı...
son zamanlarda durgunlaştı deniliyor ama, iki şarkısıyla tersini ispat etmek mümkün...
(bkz: aşk mezarı)
(bkz: idam mahkumu)