genelde göçebe toplumlarda yaşanan bir olgudur. bu sebeple türk tarihinde odu-millet kavramının önemli bir rolü vardır. ancak günümüzde de savaş anında milis kuvvetler oluşturulacağından ordu millet kavramı halen geçerliğini sürdürür.
en iyi örnek türk milletidir. geleneksel ordulara sahip ülke halklarıdır. başlarında her daim bir komutan bulunmalıdır. dikta rejimleri bu tip halklar için en iyi yönetim biçimi olabilir.
ordu millet yüzyıllar öncesinde kalmış bir anlayıştır. şöyle düşünmek lazım . güçlü bir devletimiz , sağlam bir ekonomimiz, düzenli ve güçlü bir ordumuz olsun. hiç savaşa girmeyelim. annemiz, babamız ,çocuklarımız neden sersefil olsun ki. bu sebeple ordu millet düşüncesi saçmalıktır efendim. yaşasın uygar millet.
Ordu millet anlayışı varolamazdır. Millet, herhangi toplumu kast eder bir sözlük Tanımıdır. Örneğin üniversitedesiniz diyelim, 10 kişilik de bir arkadaş grubunuz var, oraya okumaya gelecek olan 5 başka toplumdan kimse de artık millet kavramı kapsamında değerlendirilir.
Ordu devlet daha doğru tanımdırve gerçek olanıdır. Millet kavramı orduya mal edilirse, olacak olan; herhangi kimsenin ordu kararlarında söz hakkına sahip olmasıdır. bu durumda ordudan değil, mafyalaşmadan bahsetmiş oluruz.
Orduların esas varlık nedeni teknolojik olarak dünyayı geliştirmek ve ileri seviyede bilim olanağı sağlamaktır. Yoksa polis teşkilatı güvenliği sağlamak için zaten yeterlidir.
Ordular başka ülkelerle savaşmaktan ziyade, bilim'de yarışın sahasını sağlayan unsurlardır.
Başka ülkelerle savaş olduğunda savaşan ordu değil, zaten topyekün millettir.
füsun üstel makbul vatandaşın peşinde isimli kitabında, bu temayı çok güzel bir şekilde ele almış ve türkiye'de uygulanan ordu millet kavramını kadını ikincileştiren etmenlerden biri olarak tanımlamıştır.