Ordinaryüs, akademide hocaların hocası anlamına gelmekte olup Türkiye'de 1933-1981 yılları arasında kullanılırdı. Ordinaryüs, aslında pırofesörün bir üst rütbesidir. Kenan Evren denilen hergele, 12 Eylül Darbesi ile birlikte akademiden ordinaryüs unvanını kaldırdı. Türkiye'nin son ordinaryüsü Reşat Kaynar'dır.
Türk üniversitelerinde 1960 öncesinde, en az beş yıl profesörlük yapmış, bilimsel çalışmalarıyla kendini tanıtmış öğretim üyeleri arasından seçilerek bir kürsünün yönetimiyle görevlendirilen kimselere verilen unvan.
Kaynak: tdk.
Son zamanlarda, hiç duyulmamakta, böyle bir ünvan. Demek ki kaldırılmıştır, kim bilir.
Ordinaryüs, Türk üniversitelerinde 1933 reformu ile oluşturulan ve 1981 yılında çıkarılan 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile lağvedilen akademik unvan.
Türk üniversitelerinde 1960 öncesinde, en az beş yıl profesörlük yapmış, bilimsel çalışmalarıyla kendini tanıtmış öğretim üyeleri arasından seçilerek bir kürsünün yönetimiyle görevlendirilen kimselere verilen unvan.
Tdk.
küçükken bir balık çeşidi sanıyordum. sandığım balığın gerçek isminin orkinos olduğunu öğrendim. daha sonra deniz bilimcisi sanmaya başladım. yeni paralar çıkınca öğrendim ki o da değilmiş. *
Bu unvanın 1960 yılında çıkarılan bir yasayla kalkmış olmasıyla günümüzde " neden rastlanamadığı" anlaşılabilir.
Bu sanı hakeden birçok prof var ülkemizde, ama bilindiği gibi artık tedavülden kalktı bu ünvan verme hadisesi. Zaten gerçek prof, isminin önündeki birlaç kelimeye taklıp kalmaz; işini iyi yapmaya bakar. iş, ünvana sahip olmak değil, o sanı haketmektir.
Türk üniversitelerinde 1933 reformu ile yaratılan ve 1981 yılında çıkarılan 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile lağvedilen akademik ünvan. Ordinaryüs Profesör payesi en az beş yıl profesörlük yapmış, bilimsel çalışmalarıyla kendini tanıtmış öğretim üyeleri arasından seçilerek bir kürsünün yönetimiyle görevlendirilen kimselere verilirdi.
Ordinaryüs profesör ünvanı Türk üniversitelerine Alman akademik sisteminden aktarılmıştır. Alman sisteminde professor extraordinarius (dışarıdan atanmış profesör) zıddı olup, "nizami profesör" anlamında kullanılmıştır. Türkiye'de professor extraordinarius ünvanı kullanılmamıştır. Ordinarius sıfatı Latince "nizami, usule uygun" anlamına gelir. Günümüzde Profesörlerin hocası anlamınada gelmektedir.
aslında latince Ordinarius (nizami, usule uygun) anlamına gelir. Ordinaryüs profesör ünvanı Türk üniversitelerine Alman akademik sisteminden aktarılmıştır. Alman sisteminde professor extraordinarius'un (dışarıdan atanmış profesör) zıddıdır. yani normal yollarla (dr/ doç/ prof)akademik ünvan almış profesorlerdir. oysa türkiye'de akademik ünvanlar dağıtılırken bu gözardı edilmiş ve şu anki manasıyla sistemimize girmiştir; aslında türkiye'deki bütün profesorler birer ordinaryus'tur, ama bu bilinmez.