ülkemizde kaldırılması isabet olan ünvandır.. aksi takdirde ordinaryus olayım derken tüm öğretim görevlilerinin aklını yitireceği kanısındayım..
yaş 22 lisans mezunu..
yaş 24-26 yüksek lisans..
yaş 30 doktora..
35 yard.doç
40 doç..
45 prof..
50 ordinasyus..
bu da en genç ordinaryus..
sonra adam kendini boşlukta hissetmesin mi..
- lan başka ünvan yok mu lan iyi gidiyordu..
+ ne yazık ki stoklarda tükendi efendimm.. size medium verelim?
- hıı??
+ aha kalırsın öyle!!!
terfi ettiğimi yeni fark ettiğim karma hebele hübelesi. * gerçek hayatta olacağımız yoktu burada olmuşuz bu da birşeydir. * e bundan sonra filozof falan olmaya gerek de yok hani. ordinaryus olmuşuz var mı ötesi. *
eski bir akademik ünvandır. profesör olduktan sonra en az 5 yıl bölüm başkanlığı da yapan hocalara verilirdi.
klasik arkeolojide ekrem akurgal ve arif müfid mansel bu ünvana sahip dünyaca ünlü bilim adamlarımızdandı.
ne kadarda günümüzde kullanılmasa genel olarak profosörlerin hocası anlamında kullanılır. Türkiye cumhuriyetinde son ordinaryüs profosör ord. prof. dr. Reşay Kaynar'dır.
kacta bitecegini ögrenmek istedigim karma şeysi. iyi hoş ilk seferde gülümsetti. ulen geliyorum gidiyorum, loserss sen bir ordinaryussun. bu ne yahu?. taş devrinden kalma dinazor ismini cagrıstırıyor bana. bıktım vesselam.
bu adamlar okudukça daha insanlıktan çıkıyorlar. yrd doc. , prof derken uni de görülen yüksek rütbeli olacak adamların en tepesinde bulunan adamlardan biridir. hiç görülmemiş ve yrd doç, proflar böyleyse görülmek de istenmeyendir..
(bkz: cahit arf)
türk milletinin tek ordinaryusudur. kendi ismini verdiği bir denklem kurmuştur. matematikte çığır açmıştır kendisi.
saygıyla selam ederim.
(bkz: arf denklemi)
edit: tek değilmiş hatta ilk bile değilmiş. reha oğuz türkkan, zeki velidi togan ve fuat köprülü de ordinaryusmuş. gaspiraliye teşekkürler.
aslinda avrupa'da vasifsiz profesorler icin eskiden kullanilan, ayni "yardimci docent" orneginde oldugu gibi bir ast unvanidir. ama karizmasinin da etkisiyle, yurt disinda profesor unvani alip turkiye'ye gelen akademisyenlerin adinda gorulmesiyle, tasidigi "siradan" anlami (ordinary: siradan), "asmis" anlamina evrilmistir. turkiye, "ordinaryus" kelimesinin olumlu anlamda kullanildigi tek ulkedir. (aslinda, kucultucu bir anlami da yoktur; sadece "profesor olmak icin gereken ozellikleri tamam" anlamini tasiyan bir "siradan"dir kastedilen.)
bu olay, hayali bir benzer olaya benzetilebilir. soyle ki; egitimini turkiye'de tamamlayarak yardimci docent unvani alan 3. dunya ulkesi vatandasi bir akademisyen, ulkesine bu "yrd" unvanini goturdugunde bu unvan, oradakiler tarafindan bir halt sanilir ve egitim kurumlarinda basarili docentlere verilmesi kararlastirilir... *