freud tarafından ortaya atılmış bir iddia. tamam geçmiş özellikle küçüklük geleceği etkiler ama bunu yaparsan ileride şöyle yaparsın gibi yargılar kuram sadece.
Bu dönemde sorun yaşayanlar benim gibi sürekli olarak konuşabilir ( bazen cidden çok konuşurum sonra da yeter lan derim susarım) ya da çok fazla öpebilir. Sevgilimi aşırı öperdim sanırım bu dönemde sıkıntı yaşadığımın göstergesi. Aşırı dediysek durup dururken falan.
Memeden erken veya geç ayrılan bebekler, gelecekte ağızdan zevk alma türünden saplantılar geliştirebilir.
Sonraki dönemlerde Saldırgan dürtülerini ısırma yoluyla dışa vurabilirler. Kişi dış dünyayı ağzı ile tanımaktadır.
Not : kpss nelere kadirmiş...
anal fallik gizil mizil psikoseksüel gelişim dönemlerinden biridir. bu dönemi sağlıklı bir şekilde sonlanmayan sorunlu velet büyüyüp uludağda yazar olup emmeli gömmeli başlık açar.
Yaşamın ilk evresi olarak tanımlanır.
Hayatta aslında aşırı yemek yeme isteği, sigara Tiryakiliği, küfür etme alışkanlığı bu dönem yüzünden oluşmuştur.
0 - 1 yaş aralığında ağız bölgesi hassas olup erotojenik bir bölgedir,
bu yüzden anne memesini emen çocuk ağız mukozası uyarılmaya yatkın olduğundan büyük bir haz da duyar..
--spoiler--
Oral Dönem (0-2 yaş)
Bu dönem id'in egemenliği altındadır. Doğal dürtülerin hemen doyurulması, gerginliğin hemen giderilmesi çocuğun en başta beklentisidir. Çocuk dışardan verilecek bakıma tümden bağımlı ve çaresizdir. Çocuk ancak kendine verebilecek bir annenin varlığıyla yaşamını sürdürebilir.
Çocuğun bu dönemde kazandığı ilk toplumsal işlev, almak, almayı bilmek ve elde etmektir. Yani çocuk kendisine anne tarafından verilen şeyleri alırken, toplumsal anlamda almayı da öğrenir. Çocuk kendisine veren kişilerden verilmiş olmayı da değerlendirerek "vermek-verebilmek" yetisini de kazanır.
Sürekli bakım veren kişinin (anne ya da sürekli bir bakıcı) bebekliğin ilk aylarındaki eksikliği, çocuğun motor, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişiminde önemli aksamaya ve yetmezliğe, hatta geriliğe yol açabilir.
Oral dönemde çevresel koşullara ve biyolojik yapıya bağlı olarak, aşır doyurulma ya da aşırı doyumsuzluk içinde kalma yüzünden çocuk sonraki dönemlerine ilerleyemeye bilir. Bu nedenle yetişkinlik yaşamında da oral dönem özelliklerine fazlaca tutunabilir. Aşırı ağızcılık (oburluk), aşırı bağımlılık, alıcılık, edilgenlik baskın olursa bu davranış özellikleri oral saplanma belirtileri olarak yorumlanabilir. Böyle bir kişi başkalarından almaya alışmış, aşırı isteyici ve bağımlıdır. Oral dönemde çocuğun kazanması beklenen duygu özgüven duygusudur. Bu da ancak annenin (ya da çocuğa bakım veren kişinin) düzenli ve tutarlı bir şekilde çocuğun ihtiyaçlarını karşılamasıyla mümkündür. Oral dönemde idin haz ilkesi işlemektedir.
--spoiler--