içinden bittorrent de çıkan bir internet tarayıcısı. torrent programı gerekmeden, torrent aracılığı ile indiriyorsun bununla. gavur yapıyor be abi ne diyelim.
16.yy'da Kont Bardi ve himayesindeki camerata grubu tarafından hümanist akımın etkileriyle ortaya atılmıştır. ilk denemesi Dante'nin "ilahi komedya" adlı eserinin "cehennem" bölümünün Kont Bardi'nin desteği sonucunda Galilei tarafından bestelenmesiyle oluşmuştur. Fakat bu denemede müzik, ifadedeki düzgünlüğü betimlemeden öteye geçememiştir. Bilinen ilk opera yapıtı Dafne'dir (söz:Rinucinni müzik:Jacoppo Peri ve Corsi, 1589)ve günmüze kadar gelememiştir.
Tiyatro ve müziğin kaynaştığı, edebiyat, şiir, plastik sanatların güçlendirdiği bir sahne yapıtıdır. Fakat asla metin , müzik anlatımını engellemez ; aynı zamanda müzik de metni gölgede bırakmaz. Birbirlerini tamamlayan bir anlayışla ortaya konulur.
(Kaynak: ismail Bozkaya'dan 3 kere üst üste aldığım müzik tarihi dersi).
mükemmel özellikleri bulunmasının yanında internet explorer 7'nin piyasaya çıkması ile yine biraz geride kalmış web browser'ım.. ie için düzenlenmiş garip siteleri açamamasının yanında, java uygulamalarını açmakta da sorunlar içermesi puan kaybettirmiyor değil..
forumlarını ve destek sayfalarını yeni "my opera" sürümüne yükseltmekte olan norveç yapımı tarayıcı. bu konuda "my netscape"den özeniyorlar galiba.
açık kaynaklı olmayan bir yazılımın bu kadar topluluk odaklı çalışmasını çok makul gelmiyor aslında. gerçi gizmolarda hep opera var ve sürekli artan bir topluluğa hitap ediyorlar ve avrupa'da özellikle yer alıyorlar; ama olsun.
lix isimli temasıyla karanlıklara bürünerek muhteşem karizmatik olan internet tarayıcısı.
şu günlerde eski sürüm kullananlar opera yı açtıklarında, "9.2 çıktı ağabey, indirem mi" uyarısını görüyorlar. indirin kardeşlerim, hiç çekinmeyin. zira yeni eklenen hızlı erişim özelliği sayesinde listeye eklediğin sitelere yer imlerinden de çabuk ulaşmanı sağlıyor, helal olsun.
speed dial denen özelliğinin 1024k üstü kullanıcılar için çok leziz, ancak altı kullanıcılar için gereksiz olabileceği aşikar.
9.x numaralı sürümlerinde karşılaşılan (sadece vista'da değilmiş bu sorun) takılma problemlerinden kurtulmak için bir dizi ince ayar yemesi gerekiyor bu meredin. sonra güzelleşiyor.
öncelikle bağlantı ayarlarıyla pek oynaşılmamalı, default değerler kalmalı.
yani,
* maximum sim. connection 8 yahut 4 olmalı. hız arttırayım derken darboğaza girebiliyor browser'ı ayarlarken insan.
* max. total connection 20 ya da 32 olmalı. (tüm bunlar default değerler zaten)
takılmalar genellikle opera'yı diğer browser'lardan ayıran bellekleme sisteminden kaynaklanıyor. burda ise,
* ram cache otomatik
* disk cache 50mb yapılabilir.
disk cache zamanla abartı boyutlara ulaşıyor. opera da sağolsun opera 6'daki dağınık çalışmasına devam ettiğinden zamanla yavaşlıyor.
burda bu belleği sistem haricindeki bir sürücüye ya da flash belleğe almanın faydalarından bahsetmek gerek. bu sayede bu bölümü özel olarak defrag altında ve virüs tarayıcılarından uzak tutabilirsiniz -ki işlemci kullanımı ve hız açısından çok faydalı olacaktır. fakat bunu ne ctrl+f12 ile açılan preferences'dan, ne de opera:config'den yapabilirsiniz.
bunu yapabilmek için, bilgisayardaki opera6.ini dosyasına ulaşmak ve [userprefs]'in hemen altına "cache directory4=yeni_opera_cache_mecrasi" satırını eklemek gerekiyor (mecrayı üstteki düsturla belirlemeyi unutmayın).
bu dosyaya vista kullanıcıları "%userprofile%\AppData\Roaming\Opera\Opera\profile\opera6.ini" adresinden ulaşabilirler (kopyalayıp çalıştır'a yapıştırın, açılır) (xp sp2'de de yine %userprofile% içindeki local settings altında yer alacaktır. eski xp sürümleri için program files\opera\ ya bakılabilir)
yukardakilerin yanı sıra normal ctrl+f12 menüsünden ulaşılabilen, "history ve otomatik tamamlama için tutulan adres sayısı"nı 100'e düşürmek de opera'nın hızını korumasına yardımcı olabilir.
9.2 ile speed dial ekleyeceklerine bellekleme sistemlerini düzeltselerdi keşke. o da 9.5x ya da 10 serisine kaldı artık.
dial dial değilce değil'in yamuk hali geldi aklıma*.
taşınabilir versiyonu taşınmazına nazaran daha bir hızlı olan browser. versiyon, taşınabilir deyince bunun resmi olarak opera tarafından sunulduğu anlaşılmasın sakın. bir eleman "the man behind opera usb" diyerek kendisini ego canavarı şeklinde lanse ediyor.
ozellikle http://windowsupdate.microsoft.com/ gibi ie kullanmamizi isteyen gicik site/adreslerde cok kullani$li olan tarayici. oyle ki firefox'ta "bidligim kadari ile" ba$ka bir tarayici imi$ gibi gorunme $ansiniz yok. ancak opera ile ff * veya ie * gibi gorunme $ansiniz var.
bunu yapmani yolu ise; site acik iken :
edit site preferences/network/identify/mark as opera/firefox/internet explorer.
f11 modundayken, iki ayrı sekme açılınca, bir sekmede hiç bir $ey gözükmezken, diğer sekmede adres çubuğu gözüküyor. adres çubuğu gözüken sekme de iki defa f11' e basılıp, önce tam ekrandan kurtulup sonra tekrar tam ekrana geçildiği zaman adres çubuğu yok oluyor. fakat bu defa da diğer sekme de adres çubuğu çıkıyor.
Hem kulağa hem de göze hitap eden sanat dalı. Türkiye'de 5 ilde opera kurumu bulunmaktadır. istanbul,izmir, Ankara, Antalya ve Mersin. Her bir kurum canla başla çalışmaktadır. Opera sanatı, Türkiye'de müslüman ülkesine salyangoz satmak misali, tutunmaya çalışmaktadır. Ne yazık ki, bir çok insan opera kavramından bi haberdir. Bununla birlikte genelde bağırtı ya da çığırma olarak algılanır. Ülkemizde bir takım inasnlar tarafından sevdirilmeye çalışılsa da, öncüsü Luciano Pavarotti'dir.
Opera sanatının anayurdu italya dır. Opera san'atı, onyedinci yüzyılda italya'da gelişip ortaya çıkmıştır. padişah Dördüncü Mehmed, küçük şehzadelerini sünnet ettirmek, kızı Hatice Sultan'ı ikinci vezir Mustafa Paşa ile evlendirmek için büyük bir düğün düzenlemişti. Bu, bir genel şenlikti; günlerce sürecek olan genel eğlenceler arasında bir de opera gösterilmesi düşünüldü ilk olarak türkiye'ye gelen ilk opera viyana'dan o tarihte gelmiştir.