izledikten sonra aldığınız keyif çok fazla olduğundan ve bu keyfi artık yaşamış bitirmiş olduğunuzdan "keşke izlememiş olsaydım" dediğiniz filmlerden biridir. Garip bir durumdur bu, zira izlemeden ne kadar büyük bir eşiği atlayıp, nasıl güzel bir şeyi tükettiğinizi bilemezsiniz; fakat izlediğinizde de bunu yaptığınız, artık bu heyecanı geride bıraktığınız için hayıflanırsınız. Saçmadır, ama böyle hissedersiniz işte. Neyse ki tekrar tekrar izleme şansımız vardır... Ama ilki bir başkadır...
Once upon a time in America öyle bir film işte. Hayatınızın 3 saat 40 dakikasını harcadığınız film, yavaş yavaş yaşlandığınız ve sona yaklaştığınız bu ömrün kıymetli her bir saniyesine değer...
olağanüstü bir kurgu ve senaryonun ötesinde, "rahatsız edeci" derecede gerçektir. god father serilerinden en büyük farkı ise mafyaya ilişkin gerçekleri toplumsal, dini, kültürel, ekonomik ve siyasi anlamda daha net ortaya koymasıdır. cinselliğe ilişkin kişisel ve toplumsal göndermeleri, müzikleri, robert de niro'su ve sergio leone'u ile bir baş yapıttır.
kişisel sinema tarihimin ilk üçünden hiç çıkmamış olan film. müziği ile, görüntüleri ile, konusu ile, oyunculuğu ile aklımdan çıkmayan sahneleri ile bir başyapıttır.
filmin son sahnesinde taşkafa sebebini çözemediğimiz bir sebeple gülümser ve film biter. aradan yıllar geçmiştir hala neden güldüğünü düşünürüm. acaba derim bütün olan bitenin farkında mıydı?
1. Once Upon a Time in America Ennio Morricone
2. Poverty John Zorn
3. Deborah's Theme Ennio Morricone
4. Childhood Memories Ennio Morricone
5. Amapola Ennio Morricone
6. Friends Ennio Morricone
7. Prohibition Dirge Ennio Morricone
8. Cockeye's Song Ennio Morricone
9. Amapola, Pt. 2 Ennio Morricone
10. Childhood Poverty Ennio Morricone
11. Photographic Memories Ennio Morricone
12. Friends Ennio Morricone
13. Friendship & Love Ennio Morricone
14. Speakeasy Ennio Morricone
15. Deborah's Theme-Amapola Ennio Morricone
16. Suite from Once Upon a Time in America Ennio Morricone
17. Poverty John Zorn
18. Unused Theme Ennio Morricone
19. Unused Theme Version 2 Ennio Morricone
Filmde çalınan ancak filmin müzik albümünde olmayan parçalar:
"God Bless America" Irving Berlin
"Yesterday" John Lennon ve Paul McCartney
"Amapola" Joseph M. Le Calle
"The Thieving Magpie" Gioacchino Rossini
"Summertime" George Gershwin
"Night and Day" Cole Porter
--spoiler--
çocuk mahalledeki yarı profesyonel fahişeye elinde bir kutu pastayla gider. kapıyı çalar.kızın annesi kapıyı çalar ve çocuğu görünce kızı çağırmak üzere içeri girer. çocuk merdivenler oturur.pastanın kutusunu açar ve bir parça alır. sonra kapı aralığından içeri bakar. bir parça daha alır. biraz önceki acaba gören oldu mu bakışından farklı bir bakış atar bu kez. pasta daha anlamlı gelmeye başlamıştır. az sonra pastayla birlikte oradan ayrılır. işte bu sahne sergio leone nin bu adamlar daha çocuk yaşta mafya oldu cümlesini söyleme biçimidir.
--spoiler--
yönetmenin bir filme en fazla ne kadar etkisi olabilir ? işte bu kadar olabilir... oyunculuk, senaryo, kurgu, çekimler... gelmiş ve bence de gelecek bütün filmlerin üstünde bir filmdir. yönetmen filmin başındaki rahatsız edici telefon sesini öyle bir yere bağlıyor ki "kulağımı patlattın ama helal" olsun diyesi geliyor insanın.
birçok unutulmaz sahnesi ve neredeyse 4 saatlik süresi bulunan, amerikan yapımı gangıster filmidir. robert de niro abimiz dökdürmüştür bu filmde. benim aklımda en çok efsanevi müziği kalmıştır. sanırım flütle yapılan birşeydi. bir de tecavüz sahnesi vardı. ilk izlediğimde küçük olduğum için çok etkilenmiştim.
once upon a time in the west in hemen ardından izlememe rağmen onun kadar ağır bulmadığım, sergio leone nin ölmeden önceki son başyapıtı.
evet, uzun bir filmdir ama bu anlatacak çok şeyi olmasından ileri gelmekte. karakterleri ve onların ilişkilerini flashbackler aracılığıyla anlatan film ağzına kadar sanatla doludur. her bir çekim, her bir sahne, her bir diyalog kendisini izletir. "acaba sırada ne var?" diye düşündürür. ennio morricone nin şahane melodilerini de es geçmemek lazım.
velhâsıl, eğer dönem filmlerine ya da gangster temasına birazcık ilginiz varsa süresi sakın gözünü korkutmasın. mutlaka izleyin.
son derece karmaşık bir filmdir. gerçek bir başyapıttır.
büyük ihtimalle bütün zamanların en acıklı filmlerinden birisidir. insanın kalbini dağlar.
noodles´ın (de niro) en son sahnede sırıtıyor olması ve bunun sebebi, filmin kilit noktasıdır, bununla ilgili söylenebilecek herşey, spoiler konusu olacaktır, o yüzden yazmıyorum.
müthiş bir dramdır bu film. dediğim gibi çok acıklıdır. seyrettiğim en dramatik filmlerdendir, konunun bu kadar çarpıcı anlatılması bütün filmi daha da acıklı yapmıştır.
sinema tarihinin en iyi filmlerinden biridir. sayılı en iyilerindendir. sergio leone'dir. ennio morricone'dir.de niro'dur. 30 lu yıllardır. new york'tur. acımasız hayatın resmidir.
en başta müziği (pek çok türk filminde de kullanıldı), sonra oyuncuları, hikayesi ve çekimlerin geçtiği mekanlarıyla sinema tarihinin en iyi, en unutulmaz filmleri arasına girmiştir.
benim de unutamadığım sahnesi, bizim ganster çetesinin bir gün o meşhur manhattan köprüsü'nü gören bir sokaktan geçerken yaşananlar olmuştu: http://www.youtube.com/watch?v=
bir zamanlar batı'da filminin devamı niteliğinde olan film inşa edilmiş ve paylaşılmak istenen abd'yi konu edinmiştir. bir zamanlar batıda inşa olan bir amerika bir zamanlar amerikada ise paylaşılan amerika gözler önüne serilmiştir.
sergio leone'nin izlenesi filmlerinden biridir. 1920'lerden 1960'lara uzanan bir süreçte zaman içinde geliş gidişlerle bir suç dünyası hikayesi üzerinden bir abd portresi çizer.