1- barajlar için %80 doluluk gayet yeterli bir orandır.
2- türkiye'nin bir çok ilinde içme suyu barajlarla değil yer altı sularından sağlanmaktadır. Ona da yağmurun sanıldığı kadar fazla etkisi yoktur. Yer altı sularını besleyen, yükseklerdeki kardır.
(müzmin muhalif arkadaşlarım; sakın bıdı bıdı yapayım kafadan atıp muhalefet edeyim demeyin, mesleğim doğrudan bununla ilgili, rezil olursunuz.)
Kanımca doluluk oranları yüksek. 2007 kuraklığından beri takip ederim en yağışlı dönemlerde bile %87'nin üzerine çıkamadı galiba.
Ama zaten Barajlar yetersiz kalıyor. Taa Istrancalar'dan ve yanılmıyorsam Sapanca'nın oralardan bir yerlerden sular geliyor istanbul'a, oradaki dere çay ve nehirlerden su çekiliyor. Oradaki doğa tahrip oluyor, kimse farkında değil. AKP'nin bu çok pratik ve zeka fışkıran çözümlerinin acısı muhtemelen çocuklarımızın/ torunlarımızın kuşağında çıkacak.
istanbul ve marmarada Rekor yağışlara rağmen baraj doluluk oranı % 80 i aşamıyor.
Çünkü artan nüfus ile rekor tüketim ayrıca havzaların küçülmesi var.
Daha Önümüzde Kurak yıllar varken önlemler alınmalı.
Su havzaları rant uğruna kesinlikle imara açılmamalı.
Melen çayı falan da 20 milyonluk metropole yeteceği meçhuldur.
onca yağmurun barjlara yağmamasından kaynaklanır, sokakları sulayan yağmurun sokak temizliğinden başka bir faydası yoktur çünkü. bilinçli insanlar çatısından akan yağmuru varillerle toplayabilselerdi en azından yazın çiçek sulayacağız diye barajın içine etmezlerdi.
kışın doğru düzgün kar yağmadı ki, o kar yağacaktı hatta o barajın üzeri buz tutacaktı, sonra hava ısınınca o buzlar ve karlar eriyecek ve barajların seviyesi yükselecekti.
haziran idare eder, temmuz ehh, ama ağustos ayında istanbul'da ikamet edenleri çok büyük sıkıntı bekliyor. bir mucize olup bu saatten sonra kar da yağmayacağına göre, iş zor. yöneticileri görürsünüz temmuz sonunda "ya istanbullular ağustos ayında tatile çıksın, memleketine gitsin, şehir dışında geçirsin..." şeklindeki beyanlarını...
gerçekten gelişmiş ülkelerdeki gibi yağmur suyunu toplayıp kanalizasyon suları ile birlikte denize karışmasını önleyecek alt yapı olmamasından kaynaklı durumdur.
barajların büyüklüğündendir. bırakın şu panik havasını 6 ay hiç yağmur yağmasa bile yetecek su var barajlarda rahat olun biraz. ne zaman susuz kaldınız.