kacıstır belki kendinizden. guvensizlikten oldugu iddia edilse de aslında bazen kontrollu olmakla ilintilidir. daha cok korkudan bu ihtiyaca sarılınır. hata yapmaktan korkanların ihtiyacıdır diyelim bir bakıma. asırı olmamak, dikkat cekmemek asıl hedeftir. belli etmeden kendini, mıs gibi yaparak.
ya da aidiyet hissine olan inanctır. geleneklerden, icinde bulunulan toplumun normlarına olan baglılıktan ileri gelebilir.
belki de bir ego tatminidir. onay beklenir, alınır, ben harikayım iste, budur denilir. yasasın lar, ben olmadan bu dunya donmez ler icin ilactır, onaylanma.
bu ihtiyac icindeyken farkında olmadan karsınızdakine daha bir anlamlı daha bir etkili bakarsınız. oyle degil mi, nasıl olmus, haksız mıyım ama, demeye baslar onay gorene kadar kendinize inanamazsınız, rahat edemezsiniz. icinizdeki ses hic susmaz.
diğer bir bakış açısıyla takdir edilme anlamı da taşıyabilir. takdir edilmek ya da onaylanmak kişinin şevkini artıracağı için yapılması çok gerekli bir hadisedir. nasıl ki sevdiğimize sevdiğimizi söylemek onu ne kadar sevdiğimizi ortaya koyuyursa. doğru bir şey yapanları ya da yapmak isteyenlerin düşüncelerini onaylamak da onlara bu yolda sonuna kadar eşlik edecek olan cesaret dostunu armağan etmektir.
Onay almadan birşeyler yaptığınızda cezlandırılıyorsanız;
hemen hemen sürekli bir şekilde eleştiriliyorsanız,koşulsuz itaat etmeniz bekleniyorsa ve en önemlisi aileniz tarafından yeterince kabul görmediğinizi düşünüyorsanız onay ihtiyacı hissedersiniz.Bu ihtiyaç sizi pasifleştirir,bağımlı yapar,istemediğiniz şeyleri yaptırır,sürekli onaylanmama korkusu yaşatır.işte böyleyseniz düşünün: Onay almak zorunda mısınız? Onaylamadığınızda ne kaybedersiniz? Size onaylamadığınızda ne yapabilirler ki? Katlanmak zorunda mısınız?
kurtulmaya gayret gösterdigim zayiflik. bilincsiz ailem tarafindan toplum tarafindan onaylanmak üzere yetistirildim ama bu oyunu ben bozucam. bozarım dimi lan?