benim için çok uğursuz geçmiş bir gündür. çok garip çok.
dün "ayın 13.üydü ve cuma´ydı" başıma daha önce hiç gelmemiş iki olay geldi.
-) şehrin ortasında lastiğim patladı, arkadakilerin kornaları eşliğinde, şehrin yarısını jantın üzerinde - parkedecek yer olmadığı için 20´yle gitmek zorunda kaldım. kaç yıllık şöförüm en küçük bir vukuatım olmamıştı. ilk vukuatım işte cuma ayın 13.ünde arabanın lastiğinin patlamasıdır. sonra servis cagirdik, cünkü lastik degistirme anahtari yoktu arabada. salak gibi servise lastik degistirttik.
-) ikinci ve gene ilk kez başıma gelen bir vukuat da şudur ki, oldukça pahalı bir şişe şarap dün akşam markette elimden kayıp yere düştü. kırıldı, her taraf mis gibi kırmızı şarap koktu. görevliler geldiler, millete rezil olduk. utancımdan yerin dibine geçtim. daha önce böyle bir şey olmamıştı bana. hiç olmamıştı.
ancak akşam eve geldiğimde dünün cuma olduğu ve 13´ü olduğunun idrakına vardım.
biri 87 diğeri 88 yaşına gelmiş iki insanın ölmesinin ardından bazı gerizekalıların varlığına inanmaya başladıkları batıl inanış. lan adamların zaten bir ayakları çukurdaydı ne tantana yapıyorsunuz? yılın geriye kalan 51 cumasında ölenler hangi lanete kurban gidiyorlar. bırakın bu hurafeleri.
Filmin isminde bilinçli olarak yapıldığını düşündüğüm çeviri hatası.
ingilizcesi "Friday the 13th". ingilizce'deki değişik tarih yazılışlarından biri, Türkçe'de ayın 13'ü cuma günü olarak anlam kazanıyor. Çeviren oradaki "the"yı atlayıvermiş yapmış 13. Cuma.
Dolayısıyla filmi piyasaya sürenler ya bilmeden ya bilerek -çünkü çok daha meşum duruyor- ismini 13. cuma demişler. Yani on ikinci cumanın arkasından gelen on üçüncü haftanın cuması. Bu durumda, martın sonu veya nisanın ilk haftasına denk gelen cumadan bahsediliyor.
Halbuki kazın ayağı öyle değil perdeli. Herhangi bir ayın on üçünün Cuma gününe denk gelmesini ifade ediyor. Mart da olabilir Aralık da sana mı sorcak takvim?
Ne maksatla yanlış çevrildiğini bilmiyorum ama Türkçe'de çok meşum durduğu kesin ve artık filmle veya uğursuzlukla özdeşleşmiş durumda. Kimse garipsemiyor bu küçük hatayı. ilginç bir ülkeyiz vesselamın aleyküm.
hristiyanların, "müminin bayramı" olan cuma gününü uğursuz saydığının göstergesi. 13 sayısının da istanbul'un fethedildiği yıl olan 1453'ün basamaklarının toplamından (1+4+5+3=13) geldiği rivayet edilir.
müslümanların en uğurlu günüdür. zira peygamber efendimiz 571 de doğmuş ve rakamları toplamı 13'tür. yine türklerin müslümanlığa geçişi 751 ve rakamları toplamı 13 tür. istanbul'un fethi gibi müslümanlar için önemli olayların tarihlerinin rakamları toplamıda böyledir. cuma'da zaten müminin bayramı.
triskaidekaphobia. Triskaidekafobi Yunanca'da "üç ve on, fobi" sözcüklerinden oluşur.
Hz. isa'nın çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu. isa ve 12 Havari Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının geçtiği herşey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı. ibraniler'e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni ibrani alfabesinin 13'üncü harfinin "mavet" (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan "m" olması. Hammurabi kanunları listesinde ise 13 sayısı atlanmıştı. Kimi ülkelerdeki bir çok otel müşterisi 13 numaralı odada kalmayı reddeder. bu nedenle kimi otellerde oda numaraları 12, 12A, 14 olarak devam eder.
Kimi toplumlarda ise 13 sayısının uğuruna inanılıyor. Örneğin Meksika'da, Keltik ve Germen toplumlarında bu sayı genelin tam tersine önemli, kutsal ve şans getiren bir sayı olarak görülüyor. islam dünyasında da genel inanışın aksine 13 rakamına ayrı bir değer veriliyor. Müslümanlar için önem taşıyan bazı önemli tarihlere ait rakamların toplamının 13 çıkması bunun nedeni olarak gösteriliyor. Örneğin Hz. Muhammed'in doğduğu yıl olan 571 tarihide bu örnekler arasında yer almaktadır.
benim izlemekten bıktığım ama bi türlü bitiremediğim korku filmi serisidir. jason denen katil her zamanki gibi ortalığı sikip kavurur sonunda mal bi hatayla ölür. sonraki filmde yeniden canlanır.
şu uğursuz olduğuna inanılan cuma günü bir ayın on üçüncü gününe denk gelen değil, yılın on üçüncü cumasıdır. bugün yani 13 temmuz günü, yılın yirmi sekizinci cumasıdır ki, aynen diğerleri gibi Allah' ın herhangi bir günüdür. yani uğursuzluk filan yoktur ibneler! bi daha aynı yanlışta ısrar eden olursa eline eline vurucam.
bu sır öylesine sansasyoneldi ki, şövalyelerin fransaya dönümünden sonra bir gecede nüfuzlarının artmasını sağladı. ertesi gün dönem papası clement, hemen bir fermanla şövalye ve sion tapınağının otonomluğunu temin etti, ve onlara geniş haklar tanıdı..
tapınak şövalyeleri ve sion tarikatı, batıni yollardan fevkalade güçlenmeye başladılar. artık krallarına bile kredi verir hale geldiler ki, avrupada bankacılık mesleğinin temellerini bunlar attılar.
sırla şantaj yaparak tapınağın güçlenmesi, kilisenin işine gelmiyordu. artık buna dur demek isteyen papa clementin aklına şeytana ble papucunu ters giydirecek türden bir fikir geldi.
baba clement, avrupalı tüm asker ve kumandaların eline aynı anda geçebilecek türde bir mektup yazıp, çoğalttırdı. üzerine de mührünü bastı.
mektupta şunlar yazılıydı;
"tanrımız isa, bana bizzat rüya aracılığıyla göründü ve tarikat üyelerinin homoseksüel, çarmıhı aşağılayan, şeytana tapan bir oluşum olduğunu söyledi. onların bulundukları yerde işkenceyle ağızlarından itiraf alıntıktan sonra öldürülmesini emretti."
buna göre papa, güçlenen tapınakçıların ortadan kaldırılmasını, isa aracılığyla bildirme uydurmacasını ortaya attı. o an sonrasında şahlanan kumandanlar, buldukları yerde sion tarikatı üyelerini imha ettiler.
işte, bu mektup kumandanların eline geçtiğinde bir cuma günüydü ve takvimler ayın onüçünü gösteriyordu. bu sebepten, hıristiyanlık kara lekelerinden birisi olan bu tarih, hep uğursuzlukla bağdaştırılageldi.
bugündür, islam dininde "mübarek gün" olarak kabul edilen cuma gününün, hristiyan'lık da "uğursuz gün" olarak kabul edilmesi de ayrıca ilginçtir bence.