emekli subay m. emin değer'in 1947 yılından itibaren ivme kazanmaya başlayan türk-amerikan ilişkilerinin bağımsız iki devlet arasındaki ilişkiler gibi değilde sömürge-sömürgeci ilişkileri çerçevesinde olduğunu belgeleriyle ispatlayan kitap..
öyleki adamlardan izin almadan topraklarımızı bile savunamıyoruz, bu nasıl iştir? anlamak mümkün değildir...başbakanımız restini çekiyor, yok operasyon yapacaz, yok ırak'a giriyoruz, kimseden izin almayız vs. nereye giriyosun? ABD VE israil'e, müdahale edemeyen Birleşmiş Milletler sorunsalı sana dur der, çünkü sen, teoride öyle ama, kim ne derse desin tam bağımsız değilsin ki?
para babası nelson a. rockefeller ın başkan eisenhower a yazdığı mektupta türkiye için yaptığı benzetme.
"Biz askeri paktlarımızı kurmayı ve sağlamlaştırmayı hedef alan tedbirlere devam etmeliyiz...
Büyük ölçüde politik ve askeri nüfuzu garantileyecek genişlikte bir ekonomik yayılma planını Asya, Afrika ve diğer azgelişmiş bölgelerde uygulamak zorundayız...
Bu ülkelere yapılacak yardımlar ve açılacak krediler öncelikle askeri nitelikte olmalıdır.
Oltaya yakalanmış balığın yeme ihtiyacı yoktur.
Bu noktada Dışişleri Bakanlığı ile aynı fikirdeyim, genişletilmiş iktisadi yardım, örneğin Türkiye'ye, bazı hallerde düşünülenin tersine sonuç verebilir.
Yani bağımsızlık eğilimini arttırıp, mevcut askeri paktları zayıflatabilir. Bu tip ülkelere -Türkiye gibi- doğrudan doğruya iktisadi yardım yapılabilir ama bu bize uygun hükümetleri iktidarda tutacak ve bize düşman muhalifleri zararsız bırakacak biçim ve miktarda olmalıdır..."
m. emin değer in bağımsızlığımızı teslim edişimizi, kukla hükümetler yaratıldığını ve emperyal güçlerin oyun sahası olduğumuzu anlattığı kitabı. kitabın adı nelson rockefeller in eisenhower e yazdığı mektupta türkiye yi tanımlarken kurduğu cümleden alınmıştır.
--spoiler--
"oltaya yakalanmış balığın, yem'e ihtiyacı yoktur. bu noktada, dışişleri bakanlığı ile aynı fikirdeyim, genişletilmiş iktisadi yardım, örneğin türkiye'ye, bazı hallerde düşünülenin tersi sonuçlar verebilir. yani bağımsızlık eğilimini arttırıp, mevcut askeri paktları zayıflatabilir. bu tip ülkelere, türkiye gibi doğrudan-doğruya iktisadi yardım yapılabilir, ama bu bize uygun ve bağlı hükümetleri iktidarda tutacak ve bize düşman muhalifleri zararsız bırakacak biçim ve miktarda olmalıdır."
--spoiler--
M. Emin Değer'in, Türkiye'nin çeşitli anlaşmalarla ve siyasi tuzaklarla nasıl "kukla" bir devlet haline getirilmeye çalışıldığını ve emperyalistlerin, ülkeleri nasıl kıskaç altına almaya çalıştığını anlattığı kitabı. Siyasetle ilgilenen ve bu konuda bilgilenmek isteyen kişilerin başucu kitabı olabilecek seviyedeki bir kitaptır. Kitap adını Nelson Rockefeller'in yazdığı bir mektupta Türkiye için kullandığı tanımdan almaktadır.
yıllardır listemde olup bir türlü okuyamadığım bu kitabı sonunda okudum. kitap 37. baskısını yapmış. öncelikle bu sayı sevindirici. gelelim kitabın içeriğine. önceki yazılarda anlatıldığı gibi abd emperyalizminin ülkemizdeki uzantıları, dış ve iç tehditler, tarihi gerçekler belgeleriyle anlatılıyor. çok önemli bilgiler aktarılıyor fakat çoğu kez tekrara düşüşüyle ve gereksiz uzatılan bazı kısımlarla okunurluğu zedelenmiş bir kitap. daha kısa ve rafine bir kitap görece tercih edilesi olabilirdi. yine de her vatan evladının okuması gereken kitaplar listesinde yer alır.