olimpiyat meşalesi

entry7 galeri1
    1.
  1. dünyanın her taraflarında çeşitli atraksiyonlarla, atılarak tutularak taşınan alev ile bezenmiş çubuk. bunu taşımakla görevlendirilen sporcu öyle bir havalara girer ki, "ulan şimdi nasıl bi ekşın yapsam da şaşırtsam" diye ölüverir. sonuç itibariyle yerine oturtulur bu alet ve herkes sevinir falan.
    3 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. 4.
  5. çok gereksiz olan bir meşaledir bence. neymiş atinadan başlayıp londraya kadar meşale yakılı kalacakmış ve taşınacakmış. te allam yarabbim.
    0 ...
  6. 5.
  7. Önce Başbakanımız Tayyip Erdoğan ardından da Spor bakanımız tarafından kaynağının Antalya'daki Olimpos Dağı olduğu iddia edilen ateş.
    Yunan medyası da haklı olarak makarasını geçmişler bu iddialar ile. Acı olan devletimizin zirvesinin hakim olmadıkları bir alanda gereksiz yere iddiada bulunmaları. Antalya'daki Olimpos Dağı'nın Yunanistan'daki Olimpos Dağı ile isim dışında bir benzerliği söz konusu değil zira. Orjinal Olimpos Dağı'nın Yunanistan'da Teselya ile Orta Makedonya arasında kalan ve Yunanistan'ın 2.917 metrelik yüksekliği ile en yüksek dağı olmasını bir yana bırakacak olursak mitolojinin kaynağının Antalya ile hiç bir ilişkisi de yok. Ateş'in ise yine antik yunan mitolojisinde titan prometheus tarafından Hephahistos'tan çalınarak insanlığa verilmesini sembolize etmek için kullanmışlar. Her olimpiyat öncesi de meşale de Mora Yarımadası'nın batısındaki Olimpia antik kentinde mercek ve güneş ışığı kullanılarak yakılır.
    Bize ait olmadığı bariz olan değerler yerine baklava, bağlama, kokoreç, kahve gibi değerlerimize sahip çıkarak bunlar üzerinde hak iddia etmek daha akılcı olur. Donanımsız oldukları bir konuda çıkış yaparsak da gündeme dalga geçilerek geliriz.
    0 ...
  8. 6.
  9. olimpiyatların simgesidir. olmazsa olmazıdır.

    --spoiler--
    Meşale, butan ve propylene gazlarından oluşan bir karışım sayesinde yanıyor. Ortaya çıkan turuncu renkteki alev 20 dakika yanıyor.

    Her meşale taşıyıcısı ateşi meşaleden meşaleye geçirerek canlı tutuyorlar. Yunanistan ve dünya genelinde 10 bin kişi meşale taşıyarak bu ateşin yayılmasına katkıda bulundu.

    Yunanlı tasarımcı Andreas Varotsos'un tasarladığı meşalenin yapım aşamasında ağırlıklı olarak barışın simgesi olan zeytin dalından esinlenildi. Ağırlığı 700 gr olan meşalenin uzunluğu 68 cm.

    Olimpiyat ateşine dair ilginç istatistikler
    5 Kıtada 33 şehri dolaşacak

    78.000 km dolaştırıldı

    3600 Meşale taşıyıcısı tarafından gezdirildi

    Ateşin gezi parkuru 260 milyon insanın çıplak gözle görebilmesine olanak sağlayacak şekilde düşünüldü

    Olimpiyat meşalesinin gezdirileceği kentler tasarlanırken sembolik anlamı olan şehirlerden geçirilmesine özenle dikkat edildi. Meşale yaz olimpiyatları düzenlemiş bütün kentlerde gezdirilirken AB'nin kalbi Brüksel, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin merekezinin bulunduğu Lozan, 2008 yılında olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Beijing'te özellikle güzergaha eklendi.

    Güney Amerika kıtası ilk kez Olimpiyat meşalesinin güzergahına dahil edilirken, Mısır'ın başkenti Kahire ve Güney Afrika'nın Cape Town ve Brezilya'nın Rio De Jenerio kenti olimpiyat ateşini ilk kez ağırlama fırsatını buluyor.

    Olimpiyat meşalesi firi ilk kez ilk kez 1928 yılında Amsterdam'da ortaya atıldı.

    Alman Prof. Carl Diem 1931'de Olmimpiyat komitesinde ilk meşale tanıtımını gerçekleştirildi.

    Olimpiyat meşalesinin nakli ilk kez 1936 Berlin olimpiyatlarında gerçekleştirildi.

    Bugüne kadar sadece 3 kez sönmüştür, ilk kez 1976 da Montreal'de yağmur yüzünden, 2004de Atina'da rüzgar dolayısıyla ve 2008 de Paris'te polis tarafından söndürülmüştür.
    --spoiler--

    http://www.ziza.net/abc/o...lleri/olimpiyat-mesalesi/
    0 ...
  10. 7.
  11. londra olimpiyatlarında konulduğu yer konusunda problem yaratan meşaledir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük