bugün

türkiye'de askeri vesayet ve yargı vesayeti ile işler.
(bkz: titre oligarşi cephe geliyor)*
aristo'nun ayrımına göre devletin nüfuz ve kudretinin belli bir sınıfın elinde olduğu ve bu sınıfın ülkeyi kötü yönettiği yönetim sistemine verilen addır. eğer aynı sınıf ülkeyi iyi yönetiyorsa bu yönetim sistemine 'aristokrasi' adı vermektedir.
seçkin, jakoben zümrenin yönetimsel iradesinin olduğu sistem. faşizmden hiçbir farkı yok.
ayrıcalıklı zümre demokrasisi.

türkiye'de kesin kes uygulamada olan yönetim sistemi.
(bkz: Türkiyenin yönetim şekli)
yüzyıllarca monarşi ile yönetilen ülkelerde, demokrasiye geçiş sonrası eski gelenek ve kurallardan vazgeçilmemesi neticesinde azınlık olan ve soylu sınıfına benzer bir zümre tarafından çoğunluğun yönetilmesi. haliyle demokraside bu azınlık iktidarının devamı için kullanılacak bir vasıta haline geliyor.
Oligarşi'de egemen olan kesim kendini diğer kesimlerden üstün görür.
büyük balık küçük balığı ham yapar .
türklerin bilinçaltı ve ruhudur.
Siyasi gücün birkaç kişinin elinde olması.
Türkiye'de de gizli oligarşi vardır.
Türkçe tabiriyle zümre yönetimi. Kim bu zümera? (Topluluk) seçkin elit ve güç sahipleri. Peki burada adaletten söz edilebilir mi? Hayır. Oligarşiyi türklerin tuğ kurultay ve hakağan seçimiyle kıyaslayanlar, açsınlar da tarihi baştan sona okusunlar hele bi. Gazi mustafa kemale devlet kurması için eline mührü (tuğ) kim vermiş? Taa (oğuz) metehandan itibaren tuğ (mühür) olmadan devlet kurulabilir mi öğrensinler. Ondan sonra Yıldız istihbaratından haberi olmayanlar, saltanatı monarşiyle oligarşiyle kıyaslaya dursunlar.
en basitinden en gelişmişine kadar bütün toplumlarda karar alan emir veren , bu karar ve emirleri yürüten ve toplumu yöneten daima küçük bir azınlık olmuştur. toplumun geri kalan kısmı, yani çoğunluk , bu azınlık tarafından yönetilen kitleri meydana getirir. böylece bütün toplumlar siyasal rejimlerine verilen ad ne olursa olsun aslında oligarsik bir yapıya sahiptir.platonun söylediğine göre oligarşi sonucu demagoglar türer ve ardından diktatörlük kaçınılmazdır.
Türkiye Muz Cumhuriyeti'nin yönetim biçimi. Yönetecek zümreyi demokratik yollarla halk seçmektedir. Monarşi gibi gözüküyor birazda ama o tek kişi de zümrenin sözcüsü gibi bir şey zaten.
bir kaç kişinin veya gruba ait iktidarın egemen olduğu bir siyasi sistemdir şüphesiz.. Kelime kökeni olarak Yunanca oligoi (az sayıda) ve arkhein (hükmetmek) kelimelerinden türetilmiştir..