lise yıllarında cep harçlığı için korsan kitap satardım burada. Sonra baktım parası iyi kendi yayınevimi ve matbaamı kurdum. sonra güüm diye bir ses. uyandım.
her daim aşırı kalabalık olan bir sokak olamasına rağmen son 2 haftadır okullarında açılması ile ilkokul, ortaokul,lise,üniversite fark etmeksizin öğrenci ile dolup taşan mekan. abartı anlamında demiyorum gerçekten adım atılmıyor kitapçılarda sıra var. yabancı biri gelip bu manzarayı görse yemin ederim ağlayarak ülkesine kaçar ve derki ''birde biz kendimize eğitimli, çok okuyan insanlar diyoruz türkleri görseniz adamlar kitap için kavga ediyor. eğitimde hedefimiz türkler gibi olmak''
her neyse yolumuz düştü gittik bu mekana bütün kitapçılarda kitap fiyatlarını öğreneyim derken farkında olmadan yaklaşık 100 kez taciz edildim, ellendim, pandiklendim fakat hiç altta kalır mıyım? hayır bende farkında olmadan dolu dolu insanı kız erkek fark etmeden fortladım. sonra fark ettim ki olgunlar sokak medeniyetin ve çağdaşlığın başkenti adeta insanlar bilgi edinmek ve kitap almak için uğraşırken bir yandan bir erkek başka erkeği, bir kadın başka bir kadını ya da erkek kadını, kadın erkeği kitap alma kisvesi altında sikebiliyor ve kitabı bahane ederek bunu meşrulaştırıyor.
gelelim kitapçılara adamlar sanki korsan kitap satmıyorlar da kitabı yazan kişiler, bizde imza gününe gelmişiz bir tripler, bir tafralar. kitap listesini veriyorum. listeye bakmadan yok deyip geri veriyor. bir kitaba 30 lira dedi bende dedim yuh hem çakma hem 2. el 30 olur mu? dedim usta 20 olmaz mı? hınç ve kinle kitabı elimden aldı. ''20 ye bulursan getir bana sat hey allahım yaa'' amına koduğumun emek hırsızı neyin atarını yapıyorsa. sonra yanımdaki arkadaşım sordu bu kez 25 lira olur mu bu kitap diye adamın cevap '' ya bi git senle mi uğraşıcam'' yemin ederim küfür bulamadım. lan hepiniz çakma kitap satan insanlarsınız ne bu hava valla yazacak kelime bulamadım.
ankarada öğrenci olanların mutlaka uğradığı yer. eğer boş gününüz varsa saat 10 gibi çıkarsınız evden. saat 11 de dost a varır en az 2 saat kitaplara bakar sonra da gider uygun fiyattan alırsınız olgunlardan.
korsan kitap işine girmiş, hata korsan kitapları orijinallerinden daha kaliteli basan ve üçte biri fiyatının altında satan kitapçılarla dolu bir cennettir (bkz: adams essex calculus). 1980 kasım - 1981 nisan arası bilim teknik dergilerini, 1951 basım nutuk' u, 1993 basımı harb ve sulh' u bir liraya alabildiğim yerdir. öğrenci dostudur.
korsana söve söve hal olsakta ayaklarımızın bizi daimi olarak götürdüğü yerdir. dostta bakılır, olgunlardan alınır felsefesini benimseyenlerin mekanıdır.** gidildiğinde eli boş çıkmanın imkansız olduğu yerdir ayrıca.
ılgınc dıaloglar yasadıgım sokaktır. unıversıte hazırlıga basladıgım zamanlarda buraya kitap almaya gitmiştim. bir de sözlük alacaktım. bir yere sordum:
-abi longman sözlük var mı?
-ya var ama biz onu pahalıya satıyoruz sen okulundan al iyisi mi
-?mavi ekran?
bir de ıspartada okuyan kuzenimin hazırlık kitaplarına bakacağım gün bir kitapçıya listeyi verdim bana direk söylediği söz:
-kayseride mi okuyor ıspartada mı?
adamlar aşmış abi.
ay sonlarında girmeye korkarm ayrıca buraya. ne zaman girsem kitaplar alıp çıkıyorum param hemencin bitiyor:(
kitap kokusuna, bolluğuna hayran olunan, satcıların genelde yol keserek müşteri çektiği bu sebepten her zaman alalacele alışveriş yapılmak zorunda kalınan güzel yer.
sokağın bakanlıklar tarafına bakan kısmında bir madenci heykeli bulunmaktadır. bu heykelin biraz ön tarafında bulunan bir duvarın üzerinde de kırmızı sprey boyayla (bkz: rs ne la)? yazmaktadır. otobüsle her geçtiğim bakar tebessüm ederim üzerinize afiyet.
bütün cillop kitapların 5 ytl ye satıldığı, korsan olduğu çokta anlaşılmayan kitaplardır bunlar, ikinci el kitapların, dergilerinde bulunduğu güzel sokak.
ama kitabında korsanını almayalım lütfen zorda kalmadıkça.