kodak tarafından lcd ekrana alternatif olarak çıkarılmış bir ekran modelidir. parlak ve her açıdan ekranın rahat görülebilmesi açısından cep telefonlarında kullanılmaya başlandı. örnek olarak ilk benq siemens s88 modelinde uygulanmıştır.
organic led(organik ışık yayan diyod). çok düşük enerji kaynkları ile çalışabilirler ve hemen her şekle girebildiklerinden uçuk tasarımlara uygundurlar. oled'li yeni bilgisayarların ne kalaın ekranlara ne de kablolara ihtiyaçları kalmayacak.
OLED Organic Light Emitting Diode, LCD'den %20 daha ucuza mal olan ve az enerji harcayan bir elemandır. Oled sayesinde çok daha ince bilgisayar ekranları yapılabilmistir.
atla deve bir maliyete sahip üretim teknolojisi gerektirmeyen, küçük bir bütçeyle değişik tipteki prototiplerinin geliştirilmesi için kullanılabilecek bir laboratuvarın kurulabileceği, geleceğin bilimum ekran gerektiren cihazlarında ucuzluğu ve görüntü kalitesiyle vazgeçilmez hale geleceği öngörülen organik ışık yayan diyot. Organik özelliği, kullanılan ince film tabakalarından bazılarının (bkz: ince film teknolojisi) karbon halkalarından oluşan örneğin çok halkalı organik moleküllerden ya da iletken organik polimerlerden oluşmasından gelir. inorganik ışık yayan diyotlardan* temel farkı budur. inorganik ledlerin aksine, aydınlatma ya da sinyalizasyon cihazlarında kullanılmaları, aydınlatma şiddetlerinin görece düşük olması sebebiyle uygun değildir. Ancak görüntü kalitesinin yüksek olması (renklerin parlaklığı, kontrastların zenginliği, v.b.) görüntüleme sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmalarını sağlamaktadır. Şu sıra yaygın olarak oto teypleri, mp3 çalarlar, cep telefonu, vb. ekranlarında kullanılmaktadır, hatta oled ekranlara sahip televizyonlar da üretilmeye başlanmıştır.
lcd ekranların bir alternatifidir. düşük enerji tüketir, ince ve hafiftir. cep telefonları ve bilgisayara ekranlarında kullanılır. kodak tarafından ortaya atılmış ve sony nin geliştirmek için baya bi çabaladığı ve servet harcadığı teknolojidir.
geleceğin görüntüleme teknolojisi olduğu iddia edilen oled; çok sayıda organik ince film tabakaları ile 2 yarı iletkenden oluşan yapıya verilen isimdir. kodak tarafından icat edilmiştir.*
geleneksel lcd teknolojisinden farklı olarak arka plan ışığına ihtiyaç duymaz. şeffaf veya yarı şeffaf biçimde, esnek bir yapıda ve çok ince üretilebilmesi büyük avantajlarındandır. avuç içinde tutulan küçük bir monitörün, avuç sıkılarak rulo haline getirildiğinde bile problemsiz çalışmaya devam ettiğini görürseniz, oled'in şaşırtıcı yapısına şahitlik ediyorsunuz demektir.
sony'nin geçen sene piyasaya sürdüğü ve halihazırda dünyanın en ince tv'si* ünvanını elinde tutan modeli de oled teknolojisinin ürünüdür.
şu an için kullanım ömrü diğer teknolojilere göre daha kısa, ancak pek çok dünya devi firma* bu handikapı aşabilmek için yoğun olarak çalışmakta. son duyurulara göre deneysel ortamda 200.000 saate yakın çalışma süresi elde edilmiş durumda*. ayrıca gm'nin* geçen sene başardığı rulodan ruloya oled üretimi, çok daha düşük maliyetle üretim yapılmasının önünü açmış durumda*.
geleceğin ekran teknolojisidir.tüm tvleri bilgisayarları telefonları yenietebilecek bir teknolojidir.crt sonrası lcd gibi çağ atlatacak bir gelişmedir.
renkleri daha canlı sunan, pikselleşme sorununu tamamen sonlandıran, kontrast oranları çok fazla olan, başta lcd olmak üzere kendinden önceki teknolojik monitörlere göre daha net renkler gösterebilen ve son dönem tv ve bilgisayar monitörlerinde sıklıkla tercih edilen bir ekran teknolojisi.