Hayatımıza girmiş olan yeni bir kavram. Buradan yine iyi espri çıkar.
Ne yapacaklar acaba, olağan itiraz yöntemiyle 1 haftadır oylar sayılıyor, bitmedi yine. Olağanüstü itirazla farklı bir segmente mi geçilecek. Birazcık seçmenin anlayabileceği bir dille konuşun hacı abi.
partiye zarar veriyorsunuz cidden yeter. rakibi küçümsediniz çalışmadınız. binali bey kesin kazandım mantığıyla hareket etti. teşkilatta çalışmadı. ne yalan diyim bende ankara'yı kaybettik ama istanbul kesin bizde diyordum camiada şok etkisi yarattı.
Olağanüstü itiraz yöntemi. Var mı öyle bir yöntem? Varmış evet. Ne zaman uygulanmış? En son 1 milyon oy farkının yaşandığı 2017 referandumunda chp ve hdp tarafından talep edilmiş. Tabi o zaman da bundan birşey çıkmamış. Seçimi düzenleyen kanun madde-130. Fakat meseleyi (seçimi) "organize bir usulsüzlüğe sokmak" gibi bir sebeple seçim yenilenebilir mi? Bu hukuken uzmanlık gerektiren bir durum. Ne getirir ne götürür şimdiden bunu kestirmek zor. Galiba hükumet bunu yapmaya uğraşacak gibi görünüyor. Tüm seçenekleri kullanmak isteyeceklerdir. Seçimi kaybettiğini anlayan hükumet tüm seçenekleri didik didik etmeye uğraşıyor. Peki gerçekten organize bir usulsüzlük var mı? Bu ispatlandığı taktirde ilgili yerde seçimin yenilenmesi sağlanabilir mi? Kanunda bunun yeri var mı? Fakat kesin olan şu: Seçimde ve sandık başında yeteri kadar çalışmamış iktidar, seçim sonrası arı gibi çalışmaya başladı. Peki şimdi esas soru şu: bu yapıldığı taktirde ülkemize ne kadar zarar verir?? iktidar bunun da hesabını yaptı mı acaba??
--spoiler--
Seçim sonuçlarına nasıl itiraz ediliyor, şikâyetler nasıl karara bağlanıyor?
CHP ve HDP referandum sonuçlarına itiraz edeceğini duyurdu
17 Nisan 2017 00:07
'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi'nin getirilmesini öngören 18 maddelik anayasa değişikliği teklifinin yaklaşık 1 milyon 120 bin oy farkla yüzde 48,80'e yüzde 51,20'yle kabul edilmesinin ardından CHP ve HDP, referandumda usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuracaklarını duyurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Serdar Aksünger, 2,5 milyon geçersiz oyun geçerli olduğunu öne sürdü.
YEDiNCi KESiM
il seçim kurulu ve başkanlarının şikayet üzerine verecekleri kararlarla, sair kararlarına ve tutanaklara itiraz ve olağanüstü itiraz:
Madde 130 – (Değişik: 17/5/1979 - 2234/1 md.)
il seçim kurullarının kararlarına karşı aşağıdaki şekilde itiraz olunur:
1. il seçim kurullarıyla başkanlarının kendi işlemleri aleyhine vaki şikayetlerin reddine dair verdikleri kararlara, tebliğ veya tefhiminden itibaren üç gün,
2. Bu kurulların teşekkülüne, kurulun teşkilinden itibaren üç gün,
3. Oy verme günü işlemlerine ait kararlara karşı derhal,
4. Sair kararlar aleyhine bu kararların öğrenildiği tarihten itibaren üç gün içinde ve en geç il birleştirme tutanağının düzenlenmesini takip eden üçüncü gün saat 17.00 ye,
5. Oyların dökümüne, sayımına, oyların seçilenlere göre ayrılmasına; il birleştirme tutanağının düzenlenmesinden sonraki üçüncü gün saat 17.00 ye,
6. Seçilme yeterliğine; veya kendilerine tutanak verilenlerin, seçilmediğine veya seçimin sonucuna tesir edecek olaylara karşı, seçilenlere verilecek tutanağın düzenlenmesinden sonraki üçüncü gün saat 17.00 ye,
Kadar 110 uncu maddede yazılı kimseler tarafından doğrudan doğruya veya il seçim kurulları vasıtasıyla Yüksek Seçim Kuruluna itiraz edilebilir.
Şu kadar ki; siyasi partilerin il başkanlarıyla genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.
Bu itirazlar yazılı olarak yapılır. itiraz dilekçesine, itiraz edenin adının, soyadının ve açık adresinin yazılması, ihbar ve iddia olunan vakıaların mahiyetinin ve gerekçesinin beyanının, delillerinin gösterilmesi ve belgelerinin bağlanması, bu belgelerin elde edilmesi mümkün değil ise, sebeplerinin ve nereden ve ne suretle temin olunabileceğinin bildirilmesi lazımdır.
Ancak, adaylığın kesinleşmesinden sonra, adayın Türk olmadığına, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğuna, okur - yazar olmadığı veya seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkümiyeti bulunduğuna ilişkin iddialar dışındaki nedenlerle adaylara itiraz olunamaz. Bu hüküm olağanüstü itirazlar için de geçerlidir.