amerikan filmlerinde gördüğümüz klişe bir hadisedir bu.
mesela bir katil vardır, bir sürü kişiyi öldürmüştür, az kişi sağ kalmıştır.
kahraman dedektif ve kız da bunlardan biridir.
olay sonrası binanın önünde etraf polis arabası ve ambulans kaynar, kırmızı-mavi ışıklar duvarlara yansır, telsiz sesleri duyulur, polis "police line do not cross" ve "crime scene do not enter" bantları çekmektedir.
işte filmin sonunda o kızı sırtında battaniye ambulansın arkasında otururken, kahve fincanını 2 eliyle tutmuş, ısınma uğraşında, sarsılmış halde görürüz.
ha bi de dedektif ölmemiştir ama vurulmuştur, sedyeyle hastaneye kaldırıldığını görürüz bu sahnede. bilinci açıktır, "merak etme, iyiyim" der, espri yapar.
amerikan filmlerinde görürüz bu olayı. sebebi de açık çok astık, çok kestik şimdi rahatlama vaktidir. al bakim canım kızım şu battaniyeyi (burada izleyiciye rahatlayın mesajı verir film), aha bu da kahve iç de için ısınsın (kanımız donmuştu be azizim kıza bir şey olacak diye)...
halbuki olay böyle değil tabii ki. her insan bilir ki rahatlama ve ısınmanın biricik sağlayıcısı kanyaktır. bir de sinir krizi geçirmek üzere olan birine uyarıcı vermek nasıl iştir azizler? hatunun kanı zaten safi adrenalin olmuş bir de dayayın uyarıcıyı motoru yaksın hatun iyice.
türkiye'de olsa, olay mahallini bırakın güvenlik şeridi çekmeyi hemen belediyenin itfaiye aracı gelir iyice bir yıkar, tüm delilleri yok eder, üstüne de olay sonrası travma yaşayan kurbanda paçalarına kadar ıslanır.
yaşanan şok sonrasında çevresel dolaşımdan kanın merkeze odaklanması ve yaşanacak hipotermi nedeniyle, mağdur kişi ölmesin diye verilir. ambulanslardaki o battaniye, hasta iyi pişsin diye değil, hasta hipotermiden ölmesin diyedir.
kahve kısmı belki bu noktada keyfi olabilir. ama ısınma sürecini hızlandırmaya yarayabilir. kültürden kültüre değişerek bizde çorba halini almıştır evet.
ambulans arkasında gerçekleşen ve leyla ile mecnun'da tiye alınmış bir hollywood klişesidir. ama arkadaş cidden 30 senedir her filmin sonu böyle olmak zorunda mı?