bugün başıma gelen ufkumu açan olay. elimde içilmiş ucu halen yanan bir izmarit var. bu silindir şeklindeki ızmariti rasgele havaya fırlattığımda mum gibi düz zemine oturma ihtimali nedir. ben söyliyeyim aşırı derecede düşük 7 yıldır sigara içerim ve aynı şekilde binlerce ızmarit fırlatmışımdır. ancak ilk defa bugün bir tanesi şak diye dik bir şekilde oturdu yere.
sonra gittim yanına şöyle bir bakıp inceledim sonra düşünmeye başladım. ben 7 yılda rastgele fırlattığım binlerce ızmaritten 1 tanesini nizami bir şekilde durmasını sağlamıştım. şimdi evrenin tarihini ele alıyorum evrenin 13 milyar yıl ve sonsuz olasılıktan bir kaç tanesini (sonsuzun yanında bizim olasılığımız birkaç denilecek kadar az) denk getirip bize yaşam verme ihtimali aşırı derecede olası.
hangi yıl olduğunu hatırlamıyorum ancak lisede bir yıldı ve matematikte başarılı olduğum tek konu idi. öyle ki bu konunun sınavında 90 alıp diğerlerinde 40'ı geçemediğimi hatırlıyorum. üstelik bir çok kişinin iğrendiği, tiksindiği, onlara çok zor gelen bir konuydu.
einstein a göre tüm olaylar için değeri 1/2 olan kavramdır. yani ona göre bir olay ya olur ya da olmaz.dolayısıyla olasılığı 1/2 dir. elbette günümüzdeki olasılık teorisiyle çelişir. bir maçın sonucu için 3 ihtimalin geçerli olduğu malum(galibiyet, beraberlik, mağlubiyet). her birinin olasılığı 1/2 olunca toplam olasılık 3/2 oluyor ki saçma. ama biraz vurdumduymaz bakış açısıyla einstein ın haklı sayılabilecek bir tarafı da yok değil. ya olur ya olmaz.
gerektiğinde öss gibi sınavların en belirleyici sorusu olmaya aday sorusu buradan çıkar. matematik 1 için tabi ki. matematik 2'de türev ve integral var ne de olsa.
lise düzeyindeki kısmında belki de matematiğin en eğlenceli konularından biridir. sonuçta hayata uygulanabilirliği had safhadadır ama bu zor olduğu gerçeğini değiştirmez. yine de konuyu kavramaya çalışan öğrenciler derste dünyamızın hangi felaket sonucuyla yıkılacağı olasılığını hesaplamaktan geri kalmaz.
Klasik, nispi ve subjektif olmak üzere üç tanımla açıklanan teori. Subjektif olan kısmı en çok yurdum insanı kullanır. Diğerleri ise bazen öğrencilerin ağzına zıçar.
gıcıktır. endüstri mühendislerinin ve istatikçilerin çileli yoludur. dağılımlar; sürekli dağılımlar kesikli dağılımlar, yok eğer n tane bernoulli deneyi varsa binom, yok a dan bi tane çekip b ye koyuyosan şu yok belli bi zamanda yapılıyosa poisson falan insanın canını okur.
kesinlikle türkçe kitaptan çalışılması gerekir. önerilen kitap