8 milyar insanı; iletişimin gözkyüzündeki uydularla yapıldığına inandırıyorlar ama deniz altlarına nedense kablo döşüyorlar.
kablolar zarar görünce de tüm bağlantı kesiliyor dünyayla. :)
2020 yılı başı itibariyle internetteki tüm uluslararası iletişimin %99’u denizlerin altına döşenmiş 468 tane kablo hattıyla sağlanıyor. bunların bazılarının uzunlukları sadece 131 kilometre, bazılarının uzunluklarıysa 20.000 km. o kablolardan birini kesseniz koskoca bir kıtanın interneti gidebilir. Telefon erişimlerinin uydular tarafından sağlandığını düşünüyorsanız bu alanda yanılıyorsunuz, çünkü operatörlerde internet erişimini okyanus iletişim kabloları aracılığı ile yapıyor.
New York Üniversitesi profesörü Dr. Nicole Starosielski'nin bu kabloları, arkasındaki teknolojiyi, ekonomik ve stratejik önemlerini tartıştığı Denizaltı Ağı isimli kitabında, Dünya'daki tüm kıtalar arası internet veri akışının %99'unun uydularla değil, bu kablolar aracılığıyla sağlandığını belirtiyor.
Fiber optik kablolarda veri taşıyıcısı ışıktır. Işık çok ince cam iplikçiklerin içinde yansıyarak ilerlerken verinin kaybolmadan uzun mesafeler boyunca taşınmasını sağlar. Fiber optik kablolarla veri çok yüksek hızda aktarılabilir. Bir fiber optik kablonun çapı ortalama 0,125 milimetredir yani kalınlığı bir saç telinin iki katı kadardır.
uzun zaman önce tamiratı yapılan(!) ve bir süre idare eden ve şu sıralar yine bozulma ihtimali ile hortlayan kablolardır. o kadar da teknolojik kelimeler kullanılıyor fibermiş optikmiş, azcık da sağlamından yapsalardı ya.
30 mayıs 2009 günü sanıyoruz ki yine bir yerlerine bir şeyler olmuş, skik kablolardır, sadece sözlüğün değil, bu kez tüm kablolarda bir sorun olduğunu düşünüyoruz, 50 kere söyledik hes kablo alın diye aq.
türkiye nin güneybatısından çıkan kablo var ya, o kamile girsin. pardon o uludağ sözlük ün kablolarıdır. dikkatli bakarsanız sağında solunda ne de çok köpekbalığı var.
(bkz: anam deniz kaynıyo lan)
doğrusu şudur: türkiye nin internet omurgası olan bu kablolar, türk telekom un marmaris-turunç tesislerine kadar akdeniz altından gelmektedir. haliyle bu noktada oluşacak bir arıza türkiye de interneti sekteye uğratmaktadır.
görünüşe göre, arızası giderilmiş olan kablolardır, bundan sonra bir problem yaşanmaması için, zall'ın hes kabloyla, anlaşmasını öneriyorum, su geçirmez, yanmaz, kopmaz, balıksavarlı, fiyatı uygun, made in gayseri.
Kıtalar arasında veri akışını sağlayan kablolardır . Yalnız ben bunun uludagsözlük ile olan ilgi ve alakasını anlayamadım. Eğer ki öyle bir sorun olsa sadece uludagsozluk etkilenmez aksine yurtdışından yayın yapan tüm siteler etkilenir. Bu geçerli bir sebep değil sevgili moderasyon, açıklık istiyoruz biz. Sorun nedir ?