1.okuma alışkanlığı olmayan.
2.okuyan ama az okuyan ve hazır filmi çıkmışken kasmak istemeyen.
3.çok okuyan ve okunacak sonsuz kaynak olduğunu idrak etmiş olup,
film varken o kitabı okuyacağım zamanda başka bir hazineyi keşfederim diyen.
yukarıdaki vb. şekillerde tanımlanabilecek insanların sarfettikleri cümle.
söyleyeni hiç kitap okumamaış bir insansa ,yanlış olduğu uyarıları işlemez.bu tip insanlar sadece bildiğini okur çünkü .bu da kısa bi süreçtir zira bildiği pek az şey vardır.kitap okumak ve film izlemek çok ayrı şeylerdir birbirlerinin yerine kullanmak (yapmış olmaktan öte bir şeyler katmaksa kendimize)doğru olmaz.
kişinin zekasını geliştirebilmesi için gerekli olan ihtiyaçlardan birisi de okumaktır. Çünki; okurken bir yandanda hayal gücümüzü kullanırız. Beyin iki lobuda aynı anda işlevsellik kazanacağı için bunu yaparız. Fakat "armut bi piş gel(bsgçk) sonra seni ağzıma alayım" 'cılar için beynin işlevselliği önemli değildir.
uzun bir romanın filmi yapıldığı zaman kısıtlı süre içerisine yapıştırmak zorunda kalan yapımcılar bir çok sahneden tutun ; kitabın olaylarda seyrini belirleyen sözleri bile çıkartıyorlar bu yüzden arkadaşlara önce kitabı okuyup sonra izlemelerini öneriyorum . bu doğrultuda eksiklik farkettiğim iki kitabın sinemaya uyarlanması vardır ;
kesinlikle alınacak zevk bakımından düşülen büyük bir yanılgıdır. hiçbir film aynı konuyu bir kitap kadar sağlam ve geniş bir duygu bütünlüğüyle veremez.
genellikle böyle diyen insanlara o kitapla ilgili işte efendime söyleyim ; okursan kafanda canlandırırsın vb. zırvalar denilecektir.Fakat bu insancık bu kitabı okuduğu vakitlerde kafasında sapıkça fanteziler kurabilecek kadar zeka kabiliyetine sahip olduğundan onun için bişey fark etmez.
(bkz: ne izle ne oku hayat bu)
yanlış olduğunu düşündüğüm cümledir çünkü bir yapıtın hem kitabı hem filmi varsa ikisinden de ayrı tat alınacaktır,ikisinin bıraktığı etkiler farklı olacaktır.bu nedenle birinin diğerini tamamlaması mümkün değildir.