okur, okuduklarını, görsel olarakda idrak edebiliyorsa, filmi izlerken şu iki durum söz konusudur;
adamlar benim gözlerimle bakmış sanki abi.
ya bu böylemi olur. oysa ben neler hayaletmiştim.
okur, sadece okuyor, eserle görsel bir bağ kuramıyorsa, filmi izlerken şu iki durum konusudur;
adamlar nasıl yapmış abi, helal olsun.
ya kafam karıştı şimdi, kitabıda çok hatırlayamıyorum ama.
ayrıca,
yüzüklerin efendisinde gollum karakterini, yazar tasvir ederken, okur olarak gözümün önünde uçuşan beden, sinemada aynen karşıma çıktığında, düştüğüm durumu örnek vermek isterim. kesinlikle filmin iyi olmasından kaynaklı bir durum değildir. kitapta, yazarın harflerle, kelimelerle, cümlelerle karakterlerini kodak marka fotoğraf makinesiyle ve yüksek çözünürlükle resim çeker gibi, okuyanın beynine çizebilme yeteneğinden kaynaklanır.
Genelde kitabı okuduktan sonra filmine gitmek filmini beğenmemenize yol açar ancak Aynı yıldızın altındanın kitabını her ne kadar beğenmesem de filmi kitaba nazaran daha başarılıydı.
kitaba okuyan kişinin dünyasından bakılmadığı için genelde hayal kırıklığı yaratan durumdur. bazı uyarlamalar yazarı intihar ettirecek kadar kötüdür.'betty mahmoody- kızım olmadan asla' de film kitaba göre yavan *kalmıştır. ama yüzüklerin efendisi sinemaya uyarlama açısından fena değildir.
her insan okuduğu kitabı kendi hayal gücüyle bir yandan canlandırarak yaşamaktadır zaten. belli bir süre sonra okuduğu kitabın filminin çakilmiş olduğunu duymak ve filmi izlemeye gitmekte çok farklı duygular içerir. beyinde durmak bilmeyen hep bir soru işareti, hepbir acabalar ( acaba nasıl, acaba hayal ettiğim gibimi, ya hayal kırıklığına uğrarsam vb.) genizir. tabiki bunun önüne geçebilmenin tek yolu izleyerek görmektir. sonuç olarak ise kimi zaman hayal gücünün zayıf kaldığını ve mükemmel bir yaratıcılık içerisinde yapılmış bir eser olduğunu görebilmek, kimi zaman filmde yer alan konuları bilmenin verdiği rehavetle filmden tad alamamak, kimi zaman ise kendi hayal gücünde yarattığı kişi karakter ve aksiyonların yerini tutamadığını görüp hayal kırıklığına uğramak gibi olası durumlar doğurabiliyor.
eksikliklerin, detayların gözünüze çarpıp sizi rahatsız etmesine sebebiyet verebilir.
ama başarılı film adaptasyonları da vardır ki (bkz: harry potter)