türkiye'de bilime/bilim insanlarına/eğitime verilen değerin düşük olmasından mütevellit türkiye'de okul okumak gereksiz denebilir. gereksiz de değilde, verimsiz dersek daha doğru ifade edebiliriz aslında. onca yılını veriyorsun karşılığı pekte tatmin etmiyor. gerek eğitim sisteminin sistemsizliği, gerekse türkiye'de çalışılabilecek alanların kısıtlı olması üniversite mezunlarının aslında yıllarını çöpe atan insanlar olduğu algısını yaratıyor. çoğu üniversite bölümü için bu geçerlidir. tabi ki bazı bölümlerin böyle bir sıkıntısı yok.
türkiye'de akademisyen olmak istersen, önüne bir çok angarya çıkartırlar, bir çok engeli aşarsın önüne torpilli bir insanı anında geçirebilirler. türkiye'de özel bir şirkette çalışmak istersin, lise mezunuyla aynı muameleyi görürsün/canını çıkartırlar maaş olarakta tatmin olmazsın. türkiye'de bir bankacı olayım dersin sana satışçı muamelesi yaparlar, baskül ailesindeki güven pazarlamadan bir farkın olmaz. yani yalnızca üniversite mezunu olmak seni nitelikli yapmıyor...
türkiye'de bizlere verilen eğitim robotik bir eğitim bana göre. yani öğrenci bir ilgi alanı edinemiyor, sanata ilgisi uyanamıyor, spora ilgisi uyanmıyor; sadece okula gidiyor bir şeyler ezberliyor/kendince öğreniyor, sınavlara giriyor ve diplomalar alıyor. bakın bu çok yanlış bir şey. bizler puanımızın yettiği okullara giden insanlarız çoğu zaman, ya da kolay diye türkçe matematik seçen insanlarız... hayallerimizin peşinden gidemiyoruz, hatta hayal bile kuramıyoruz çoğu zaman.
üniversite mezunuyum, üniversite okuduğuma pişman oldum. sonra ne yapsam ne yapsam derken, yüksek lisansa başladım. evet arkadaşlar, üniversite bitirdiğime pişman olup yüksek lisansa başladım.*
neden? çünkü ne yapmak istediğimi tam olarak kavrayabilmek için, çünkü gerçekten katma değer üretebileceğim işler yapabilmek için. umutlu muyum? hayır değilim, maalesef değilim. sorun bende mi? evet bir miktar bende, fakat eğitim sistemi de suçlu epey suçlu...
2 yıllık bölümler için düşündügümdür. bu bölümleri tercih eden insanlar genelde zaten okumakta gözü olmayan ama amaaan bi üniversite göreyim, azcık karakter kasayım, facebookta okul ismi yazayımdan ibarettir. 6 yıllık okulda ıkuyan biri olarak bunları düşünmekteyim. Herkes okumasın abi ara elaman şart. bu işler seleksiyon tabii.
Evet efendim. Eger egitim sisteminiz size bir aziz sancar, bir oktay sinanoglu olma firsati vermiyorsa, sizde de zaten o potansiyel yoksa tamamiyle doğru bir iddiadir.
Bir hesap ediyorum da neredeyse 20 yil olacak okula baslayali. 20 yil dile kolay. Lan 20 yil sikindirik kitap ezberleriyle sacma sapan sinavlarla geçti. 20 yilda kendim bir yerlere odaklansam basarilarim okulda ders diye okutulur. Peki okul bize bu 20 yilda ne verdi ? Hic. Zaten milyonlarca ogrenci var. Egitim ise yarar bir sey olsaydi o milyonlarca ogrenciden en azindan birkaci cikar da ulkeyi, dunyayi değiştirecek bir seyler yapardi.
Vallahi zaman kaybi.
Ver 5 yasindaki cocugu okula. 20 yil oyalasinlar. Torna gibi. 5 yasinda ver 25 yasinda al. Milyonlarca klon. Milyonlarca sekillendirilmis, yontulmus, koreltilmis beyin.
Isin ekonomik yonune hic girmiyorum. 20 yilda harcadığın para ve mezuniyetten sonraki emeginin karsiligi falan.
Cocugum olursa alternatif bir sey dusunecegim kendisi icin. Aklima bir sey gelirse size de yazarim . bu kiyagimi da unutmayin. Öptüm.
Edit: bu baslikta bile okumayan, okudugunu anlamayan, anlasa da hakaretle karsilik veren veya icinde bulundugu sistemi elestirmekten kacinan kisileri gormek iddiami destekleyen canli ornekler oldu.
Okumak sadece mevcut bilgileri ezberlemek degil onlara katkida bulunabilmek, yorumlayabilmek, elestirebilmek olmali. Bunu beceremiyoruz.