okumanın gereksiz olduğu gerçeği

entry31 galeri0
    1.
  1. Evet efendim. Eger egitim sisteminiz size bir aziz sancar, bir oktay sinanoglu olma firsati vermiyorsa, sizde de zaten o potansiyel yoksa tamamiyle doğru bir iddiadir.

    Bir hesap ediyorum da neredeyse 20 yil olacak okula baslayali. 20 yil dile kolay. Lan 20 yil sikindirik kitap ezberleriyle sacma sapan sinavlarla geçti. 20 yilda kendim bir yerlere odaklansam basarilarim okulda ders diye okutulur. Peki okul bize bu 20 yilda ne verdi ? Hic. Zaten milyonlarca ogrenci var. Egitim ise yarar bir sey olsaydi o milyonlarca ogrenciden en azindan birkaci cikar da ulkeyi, dunyayi değiştirecek bir seyler yapardi.

    Vallahi zaman kaybi.

    Ver 5 yasindaki cocugu okula. 20 yil oyalasinlar. Torna gibi. 5 yasinda ver 25 yasinda al. Milyonlarca klon. Milyonlarca sekillendirilmis, yontulmus, koreltilmis beyin.

    Isin ekonomik yonune hic girmiyorum. 20 yilda harcadığın para ve mezuniyetten sonraki emeginin karsiligi falan.

    Cocugum olursa alternatif bir sey dusunecegim kendisi icin. Aklima bir sey gelirse size de yazarim . bu kiyagimi da unutmayin. Öptüm.

    Edit: bu baslikta bile okumayan, okudugunu anlamayan, anlasa da hakaretle karsilik veren veya icinde bulundugu sistemi elestirmekten kacinan kisileri gormek iddiami destekleyen canli ornekler oldu.

    Okumak sadece mevcut bilgileri ezberlemek degil onlara katkida bulunabilmek, yorumlayabilmek, elestirebilmek olmali. Bunu beceremiyoruz.
    10 ...
  2. 2.
  3. kafa yorulması gereken konu.
    sözlük yazarlarının düşüncelerini merak ettiğim, dolayısıyla hortlattığım başlık.
    2 ...
  4. 3.
  5. Yani, sadece kol gücü olarak görülen 3. Dünya ülkesi insanları için mantıklı düşünce.
    2 ...
  6. 4.
  7. 2 yıllık bölümler için düşündügümdür. bu bölümleri tercih eden insanlar genelde zaten okumakta gözü olmayan ama amaaan bi üniversite göreyim, azcık karakter kasayım, facebookta okul ismi yazayımdan ibarettir. 6 yıllık okulda ıkuyan biri olarak bunları düşünmekteyim. Herkes okumasın abi ara elaman şart. bu işler seleksiyon tabii.
    0 ...
  8. 5.
  9. hortlatmama rağmen istediğim beyin fırtınası ortamını yaratamadığım başlıktır.

    keşke saksolu, kız kankalı, emmeli gömmeli başlık açaydım.

    neyse siz kaybettiniz. bir başlık da 3 kere hortlatılmaz yani. benden bu kadar, küstüm oynamıyorum.
    0 ...
  10. 6.
  11. türkiye'de bilime/bilim insanlarına/eğitime verilen değerin düşük olmasından mütevellit türkiye'de okul okumak gereksiz denebilir. gereksiz de değilde, verimsiz dersek daha doğru ifade edebiliriz aslında. onca yılını veriyorsun karşılığı pekte tatmin etmiyor. gerek eğitim sisteminin sistemsizliği, gerekse türkiye'de çalışılabilecek alanların kısıtlı olması üniversite mezunlarının aslında yıllarını çöpe atan insanlar olduğu algısını yaratıyor. çoğu üniversite bölümü için bu geçerlidir. tabi ki bazı bölümlerin böyle bir sıkıntısı yok.

    türkiye'de akademisyen olmak istersen, önüne bir çok angarya çıkartırlar, bir çok engeli aşarsın önüne torpilli bir insanı anında geçirebilirler. türkiye'de özel bir şirkette çalışmak istersin, lise mezunuyla aynı muameleyi görürsün/canını çıkartırlar maaş olarakta tatmin olmazsın. türkiye'de bir bankacı olayım dersin sana satışçı muamelesi yaparlar, baskül ailesindeki güven pazarlamadan bir farkın olmaz. yani yalnızca üniversite mezunu olmak seni nitelikli yapmıyor...

    türkiye'de bizlere verilen eğitim robotik bir eğitim bana göre. yani öğrenci bir ilgi alanı edinemiyor, sanata ilgisi uyanamıyor, spora ilgisi uyanmıyor; sadece okula gidiyor bir şeyler ezberliyor/kendince öğreniyor, sınavlara giriyor ve diplomalar alıyor. bakın bu çok yanlış bir şey. bizler puanımızın yettiği okullara giden insanlarız çoğu zaman, ya da kolay diye türkçe matematik seçen insanlarız... hayallerimizin peşinden gidemiyoruz, hatta hayal bile kuramıyoruz çoğu zaman.

    üniversite mezunuyum, üniversite okuduğuma pişman oldum. sonra ne yapsam ne yapsam derken, yüksek lisansa başladım. evet arkadaşlar, üniversite bitirdiğime pişman olup yüksek lisansa başladım.*
    neden? çünkü ne yapmak istediğimi tam olarak kavrayabilmek için, çünkü gerçekten katma değer üretebileceğim işler yapabilmek için. umutlu muyum? hayır değilim, maalesef değilim. sorun bende mi? evet bir miktar bende, fakat eğitim sistemi de suçlu epey suçlu...
    3 ...
  12. 7.
  13. Uzerinde israrla tartışılması gereken konu.
    2 ...
  14. 8.
  15. kitap okumak mı? okul okumak mı? sorusunu akla getirir.
    3 ...
  16. 9.
  17. okumak değilde müfredat yanlış bence.
    2 ...
  18. 9.
  19. Şöyle bi doğru taraf var.
    Gereksiz ve iş alanı olmayan o kadar çok bölüm var ki adam minimum 3.5 4 senesini veriyo ama okuduğu alanda çalışmıyo, böyle bi bölüm okumak gerçekten gereksiz, sırf iş imkanı yok diye okumaktan ve çalışmaktan zevk alacağımı düşündüğüm tarih öğretmenliğini yazmadım mühendislik yazdım.
    Düşün ki ayda 400 500 tl para harcayarak 4 sene okuyosun ve iş bulamıyosun bunun devlete ve ailene çok büyük bi maddi yükü var yani düz bi hesapla 20.000 tl gibi bi miktar o yüzden iş imkanı olan yer okuyacaksanız okuyun derim ben, ama genede isterseniz okuyun.
    0 ...
  20. 10.
  21. Not : okumanin is bulmayla alakasi yok diyenler olmus. Var efendim . malesef. Okumak bir nevi yatirim yapmaktir. Gelecege bir yatirim. Ama turkiye'de bu malesef karsiz bir yatirim.

    Soz konusu sistemde okumayi elestiren ve bu basligi acan ben, ekonomik kaygilar olmasa hayatini okumaya, okutmaya adayacak bir adamim. Simdiden mezun olmanin uzuntusunu yasiyorum. Cunku evet muthis bir ihtiyaç, muthis bir deneyim. Ama eksik, verimsiz, yetersiz.

    Ve evet iddia ediyorum mevcut sistemde 20 yil okula harcamak gereksiz.
    0 ...
  22. 11.
  23. Okunana göre değişikenlik gösteren gerçektir. Her iki anlamda da değişkenlik gösterir. Hem bölüm hem de edinilen bilgi anlamında.

    Fayda vermeyen bilgi zihne külfettir.
    1 ...
  24. 12.
  25. kafa yorulması gereken konu.

    up'ladım evet.
    2 ...
  26. 13.
  27. Eşekler için farketmeyeceğinden zaman kaybetmeden meslek sahibi olsunlar. Altın semer mevzuu.
    3 ...
  28. 14.
  29. okuyan okuduğunu anlamıyorsa okumasının gereksiz olduğu gerçeğidir. zorlamanın, devreleri yakmanın lüzumu yoktur.
    2 ...
  30. 15.
  31. Aptalların ve parasızların kendilerini tatmin etmesidir.
    4 ...
  32. 15.
  33. bir dağ da tek başıma tarzan gibi yaşasam daha mutlu olurdum. mutluluğu insanlar, kendi istedikleri gibi dayatıyor. eğitim hayatım boyunca hep mutsuzdum. herkes okumak zorunda değil. okuyup da türkiye de ayınştayın olamazsınız. abd de olursunuz.
    5 ...
  34. 16.
  35. aslında doğru olan ama bu eğitim sistemi için doğru olan başlık.
    1 ...
  36. 17.
  37. 18.
  38. ben okumadım. çalışıyorum, ayda 2-3 bin arası kazanıyorum. yetiyo. ama okumadığım için hep pişman oldum.
    en azından yaşanması gerektiğini düşündüğüm bi üni. hayatı var.
    1 ...
  39. 19.
  40. ülke sistemimiz düşünme sorgulama itaat et sistemine odaklı olduğu için doğrudur fakat bir çözümü şuan için yoktur.

    değişmesi gereken tonlarca şey vardır ve bu 3 5 yılda yapılacak bir şey değildir.

    aklı başında insanların sistemi mantıklı bir düzene sokması gerek ve bu düzen oturduktan sonrada en az 20 25 yıl sonra meyveleri alınabilir.

    yani istediğiniz kadar kafa patlatın bir sonuca varamazsınız tartışarak.

    o yüzden icraat lazım bize icraat.
    0 ...
  41. 20.
  42. okumaktan kasıt üniversite okumak ise kesinlikle doğru olan sözdür.
    cumhuriyet döneminde köy enstitülerinde öğretmenlik yapan kişiler bu döneme denk olarak lisans mezunu mu idiler? alakası yok.
    türkiyede eğitim sistemsizliğini lisans eğitimi ile giderme derdindeyiz. yani aslında lisans eğitimi tüy dikme vazifesi görüyor.
    öyle bir ülke düşünün ki 20 değil 10 yıl sonrasının bile istihdam ihtiyacını kestiremiyor buna göre meslek, önlisans ve lisans yönlendirmesi gerçekleştiremiyor.
    öğretmen ihtiyacını bile kestiremiyor. düşün lan öğretmen. eğitim sisteminin ilk halkası.
    ortaöğretimin bile manasız olma ihtimalini tartışabiliriz rahatlıkla. insanlara meslek kazandırmaktan bahsetmiyorum. kitleleri doğru ve geleceğe yönelik yönlendirmekten ve buna göre plan yapılmasından bahsediyorum.
    1 ...
  43. 21.
  44. şüphesiz her okuyanın üzerinde düşünmesi, kendini hesaba çekmesi gereken konudur.
    1 ...
  45. 22.
  46. Okumak ya da yüksek öğrenim gereksiz değil. Kimler okuyacak bu kısım daha önemli. Her insan evladını okusun Adam olsun diye yüksek öğrenime göndermek ister ancak varını yoğunu satıp benim oğlum okuyacak demek de bana arabesk geliyor. Özel üniversiteye yeni kurulduğu Zaman kampanya var diye diğerlrinin yarı fiyatına gidip 4 yıl sonra pişman olmaktansa 30-40 bin gibi aylık bir masrafa girene kadar bence en güzeli meslek sahibi olmak. Kafe işleten de insan yani.
    0 ...
  47. 23.
  48. Ne okuduğuna nerde ve ne zaman okuduğuna bağlı olan durum.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük