boş. bomboş. o kadar okursun sonra sektöre girmek istersin sonra bi bakarsın ki bölümle alakası olmayan adamlar senin işini yapıyor. bu nedenle sen işe falan giremezsin öylece kalırsın mal gibi. hayatı sorgulamaya başlarsın. nerde yanlış yaptım diye düşünmeye başlarsın. öyle işte.
Türk Dil Kurumu'nun bir yazıyı meydana getiren harf ve işaretlere bakıp bunları çözümlemek veya seslendirmek diye tanımladığı eylem. Bu kadar güzel bir tanıma rağmen ülkemizdeki kitap okuma oranları pek iç açıcı değil. Uluslararası bir kurum tarafından hazırlanan bir rapora göre 80 milyon nüfusa sahip ülkemizde kişi başına düşen yıllık kitap sayısı 8.4, günlük kitap okumaya ayrılan süre ise 1 dakika. Sosyal medyaya kahve eşliğinde fotoğraf atmak için kapağı açılan kitaplar da olmasa bu süre 30 saniyeye düşeceğine şüphe yok.
Peki okumayı ihmal ettiğimiz belki günde bir dakika bile ayırmadığımız bu eylemi gerçekleştirmeyip neler mi kaybediyoruz?
Beynin bağlantısını güçlendirmeyi, Empati yeteneğinizi artırmayı, Kelime dağarcığınızı geliştirirmeyi. ... ,Stresi azaltmayı iyi bir gece uykusunu, depresyon belirtilerini hafifletmeyi ve daha fazlasını.
Roman okumaktan sıkılıyorum diyenleri de duyar gibiyim. iyi bir haberim var aslında çok daha fazla seçeneğe sahipsiniz: Anı Kitapları, gezi Kitapları, şiir Kitapları, biyografi Kitapları, din Kitapları, bilgi Kitapları...
“Okumak gıdadır okuyan insanlık bilen insandır.” der Victor Hugo Joseph Brodsky ise
Kitapları yakmaktan daha büyük bir suç varsa o da onları okumamaktır.”
Kendini geliştirmek isteyen herkesin yolu kitaplardan geçmelidir. Geçmişteki insanlarla iletişim kurmanın da gelecekteki insanlar tecrübe aktarmanın yolu da okumaktır.
Okumak çok önemli. Okuduğunu anlamak daha da önemli. Okuyabildiğiniz kadar okuyun. Sadece boş vaktinizi değerlendirmek için bi Araç olarak görmeyin. Okumaya vakit ayırın.
insanın kültürel anlamda sürekli gelişmesini sağlayan şeydir. Okudukça başka toplumlar hakkında bilgi sahibi oluruz. Okumak, biraz alışkanlık meselesidir. Maalesef ülkemizde okuyan insan sayısı çok azdır.
Hayatta en şanslı olduğum konu. Okumayı seviyorum. Dindar bir ailede büyüdüm ve dini bir sürü şey öğrendim derken dinlerin vaaz ettiği konular beni felsefi temalara yaklaştırıp daha da ilgili olmamı getirdi. Şimdi şampuan arkasında yazanları bile okurum.