öğrenciler için gerçek, iş hayatına atılmış yetişkinler için ise saçma olan önerme. keşke üniversitede okusaydım da fabrikada işçi olarak çalışmak yerine, şu yeni yetme mühendisin yerinde ben otursaydım der yetişkinler.
kısmi olarak mantıklı önermedir. ama sorun okuldan değil, eğitim sisteminden kaynaklıdır. yani eğitim sistemi gereksiz ve saçmadır. açıp bakın öğrenci ders kitaplarına... nerede abidik gubidik şey var toplanmıştır bugün o kitaplarda. çocuğu düşündüreceğiz, sonuca kendisi ulaşacak diyerek saçma sapan konular, etkinlikler yer almakta. okullarımızda 50 kişilik sınıflarda uygulanmayacak yöntemleri yapın denilmekte. bu saçmalığı sağlayan okul mu? ya da öğretmen mi? kısaca bunu saçmalıkları okula veya öğretmene mal etmek yanlıştır. boş bilgilerle zaman öldürülür yeri gelir. ama ne yazıkki o yer geldiğinde boş bilgileri vermekle yükümlüdür öğretmen. "bu saçma. bunu öğretmeyeceğim lan ben. s.kerim kazanımını, hedefini" diyemezsin. yemez...
gerçekten saçma bir eğitim sistemimiz var. kimin hangi mesleğe gideceği çok geç belirleniyor mesela. bence ilköğretimden liseye geçerken kimin hangi meslekleri yapacağı belirlenmeli ve ona göre eğitim verilmeli. lisede gelecekte işe yaramayacak ve aşırı yoğun bilgi bombardımanına tutulunca; sırf sınavda çıkarsa çözmek için ezberletilen sorular olunca, yani öğrenmek için değil sadece çıkarsa çözmek için, üstelik okullar ve dershaneler çok iyi öğretiriz yerine öss'yi bizimle kazanın gibi sloganlar kullandıkça sistemin ne kadar saçma olduğunu kanıtlamaya gerek de kalmıyor. * ben çocukluktan beri doktor olmak istiyorsam bana ne v = v0 + at'den, Epot. = m.g.h'tan.
lafın kısası: bizlere öğrenmemiz için değil; "öss'yi kazanmamız için" eğitim veriliyor, yanlışlık burada.