okullarda yakin tarihin ogretilmemesi

entry31 galeri0
    6.
  1. ülkemizin en büyük sorunsallarından biri.hoş yakın tarihi öğretme teknikleri de şuanki tarih öğretimi kadar yüzeysel olucağını varsayarsak çokta işe yarar bişey olmayacaktır.zira eğitim sistemizde tarihi açıklayan sebep-sonuç ilişkisinde bile asılolan amaçlar,kişiler ve güçler hep nedensiz korkular belki de çıkarlar yüzünden hep geçiştirilmiş,öğrenci kişisinin hayal gücüne bırakılmıştır.
    2 ...
  2. 5.
  3. yakın tarihin esnek doğasından kaynaklanır.

    malazgirt savaşının getirdikleri/götürdükleri , nedenleri/sonuçları tabak gibi ortadadır ,
    fakat yakın tarihimizdeki çok önemli olaylar hala bir zincirin halkası durumundadır.
    diğer önemli nedeni de siyasidir;
    düşünün , * bu hükümetin okullarda müthiş bir ilerleme diye bahsinin geçmesini istedikleri konuları diğer hükümetler müfredata nasıl sokarlar.
    5 ...
  4. 4.
  5. adı üzerinde yakın tarihtir. geçmiş yıllarda olan şeyler halen açıklığa kavuşmamıştır. her an gelen bir itiraf, bir belde ile değişebilir. onun için doğrulukları kesin ve net değildir. olayların içinde olan kişiler halen yaşıyor ise bu tarih hangi kişinin görüşüne göre yazılmalıdır. onun içinde öğretilmesi gibi bir durumda söz konusu değildir.
    2 ...
  6. 3.
  7. tarih bir süreçtir. ve bu süreç birbirine bağımlı devam eder. yani bugünkü tarih kadar malazgirtte bizim öğrenmemiz gerekenlerdendir. ha bu beni kurtlar vadisi kadar ilgilendirmez dersen oda senin ayıbın olacaktır. yakın tarih derken şöyle ki kesinlikle anlatılmasından yanayım. fakat tarih ilerleyen bir süreç. körfez savaşı ya da yaşadımız diğer yakın olaylar bizi hala etkilemekte ama bunların ne kadar önemli olduğuna biz değil tarih karar verecek. insan hayatı kadar kısa bir dönemle tarihin geçerliliğ kıyaslanamaz.
    4 ...
  8. 2.
  9. güzel bir örnek için (#1302800).

    Yemeğini bile klavye üzerinde yiyen, teknoloji maymunu bir nesil için, tarih nedir ki yakını, uzağı farketsin.

    Edit: Müfredatta 29 ekim 1923 den sonra yapılmış bir kaç devrim dışında, cumhuriyetin kurulması ile atatürk'ün ölümü arasındaki olayları kim merak etti?

    Cumhuriyetin kurulmasından sonra ankara'ya taşınmasi kararlaştırılmış tüm konsoloslukların ülkeler tarafından kapatılmasından sonra ilk konsolosluğun 1929 da ankara'da açılmasıyla Türkiye Cumhuriyetinin resmen tanındığını hangimiz?

    inkilap tarihini kurtuluş savaşı, cumhuriyetin kuruluşu ve ata'mızın ölümü ile bittiğini sananlar kimler? bizler değil mi?

    "Türkiye'nin şu anki halinin sebebi Atatürk sonrası dönemin kilometre taşları ihtilalleri mi, sağ-sol çatışmasını mı, işkenceleri mi öğretecekler bize" hadi ordan derler tabi bu teknoloji maymunları, ufak veletler.

    Sen bir de babana, dedene sor bakalım...

    *
    7 ...
  10. 1.
  11. başımıza ne geliyorsa bundan geliyor zaten. hala dandanakan savaşı yok bin atlı ordular, yüzlerce yıl önce kazanılmış toz tutmuş zaferler.. kötü değil eski tarihi bilmek ama günümüze kadar olan süreci öğretmemek ahmak insanların yetişmesine neden oluyor zannımca.

    misal adama malazgirt savaşını soruyorsun başlıyor şarkı söylemeye; ''1071 yılında malzgirt ovasında alparslan orduları bizanslıları yendi'' bundan ibaret öğretilen tarih. yoksa yakın tarihimize denk düşen önemli gelişmelerden bihaber yurdum insanı. sonra da yok kurtlar vadisi gençlere kötü örnek oluyor yok beline silah takan derebey kesiliyor bıla bıla. sen eğitim verdiğin ülke gençlerinin temeli sağlam atmadığın sürece de beline silahı takan kendini derebey olarak görmeye devam edecek bilmem farkında mısın? burada şair devlet idarecilerine seslenmiştir.

    edit : şair burada eski tarihe bok atmamakta, tarihi sürecin eksik öğretilmesine söz söylemektedir. taşlar yerine oturmak yerine havada kalmaktadır. bir millet 1000 yıl önce kazandığı zaferlerle bir yere kadar gidebilir. sonra bölünmeler başlar, safi milliyetçilikle kimsenin eline bi'şey geçmemiştir tabi yakın tarih öğretilmediği için bunu da bilmemek doğal...
    17 ...
© 2025 uludağ sözlük