bence ahlak ve etik değerler ile hukuk dersi verilebilir. hukuk bence güzel bir ders olur. gerçi sosyoloji dersi var. etik değerler dersi yok ama psikoloji ve sosyoloji dersi var.
Zaman yönetimi, öfke kontrolü ve stres yönetimi gibi hayati anlamda dersler müfredata eklenmeli derdim ama bu derslere girecek olan öğretmenler dersin önemsiz görülmesine, kaynamasına ve boş geçirilmesine yol açabilirler. Sonuçta ortaokulda resim ve müzik dersleri ile lisede sağlık bilgisi dersi boş geçerdi bizim. Öğretmenler gereken önemi vermezlerdi ve bizleri "yeter ki gürültü yapmayın da ne yaparsanız yapın" deyip boş bırakırlardı. Sadece ders ekleyip çıkarmakla bitmiyor yani iş, evet.
düşünme ve düşündüğünü düzgün ifade etme dersi. bir de otokontrole dair bir takım dersler olabilir. yaygın olan ağızdan ishal olma hastalığına çözüm olur belki.
sağlam, yaptıklarının ardında durmasını bilen, toplum tabu ve kuralları ile değil, kendi aklının ve kalbinin doğrultusunda hareket eden, karakterli, insancıl, sevgi ve saygı dolu bireylerin yetişmesini sağlayacak, kişileri din, dil, ırk, mezhep gibi her hangi bir ayrıma/ayrımcılığa yöneltmeyecek derslerin temeli oluşturması şart.
twitter kullanıcısı olduktan sonra "en iyi tespit'in 10 altın kuralı" ve "felsefik kelime oyunları" adlı derslerin zorunlu bir şekilde müfredata girdiğini düşünüyorum. bu konuda biri beni ayıltsın.
*felsefe
*insan hakları
*insanlık tarihi
*bilişim
*cinsellik
*yurttaşlık bilgisi
*mantık
*her türlü sanat (müzik,resim,heykel, vb.)
*estetik
*dinler tarihi
*yetenek ve meslek
meslek seçimine yönelik bir ders. Kimin neye yatkın olduğuna karar verebileceği, yeteneğini farkedebileceği
rehberlikten kat kat üstün bir ders olmalı.