acilen yapılması gereken ve türkçe,matematik gibi dersler ile eşdeğer olması gereken derstir..
ilkokuldan lise son sınıfa hatta üniversite son sınıfa kadar bu ders olmalıdır..
öğrencilere yaşlarına ve seviyelerine göre kitaplar okutulmalı ve bu kitaplardan sınava tabi tutulmalılar..
bir senede her öğrencinin 50 kitap okuması zorunlu kılınmalı..
dünya klasikleri,edebi eserler,sanatsal ve bilimsel içeriğe sahip kitaplar insanlara okutulmalı..bu kitapları okumuş şekilde mezun olmalılar..
hatta kpss'de bile kitaplarla ilgili sorular sorulmalı..
çünkü bu ülkedeki en büyük bela cehalettir..cehaletin de en büyük düşmanı kitaptır..
maalesef bu olayı halkın keyfine bırakırlarsa,halkımız kitap falan okumaz..okulu sadece ''ders geçme yeri'' olarak görür ve öğrenmeye değil geçer not almaya bakar..
oysa tıpkı israil'deki gibi bu iş en başından sıkı tutulursa,cehalet çok önemli ölçüde azalır..
unutulmamalıdırki her türlü pisliğin kaynağı cehalettir..
(( edit: sözkonusu sistem israil ve japonya'da başarı ile uygulanmaktadır..israil ve japonya'nın dünyadaki üst düzey konumuna bakarsanız,bu dersin ne denli önemli ve faydalı olduğunu anlarsınız..hatta japonya'da birde liberal education diye bir ders var..genel kültür dersi..büyükçe de bir kitabı var bu dersin..kalınca bir ansiklobedi gibi..içinde ilkyardımdan tutun,yunan mitolojisine kadar her konu hakkında önemli ve temel bilgiler yer alıyor..tamamen resimli bir kitap..böyle birşey bizde de uygulanabilir pekala..
yani ilkokuldan üniversite sona kadar inkilap tarihi okutuluyor da,ahmet'in yaşı veli'nin misket sayısı soruluyor da,bu türden elzem konular niye ders olarak işlenmesin ?
ondan sonra da ''biz niye geri kalıyoruz..halkımız neden cahil..'' diye dert yanıyorlar..nedeni eğitim sistemidir işte..))
Cok önemli bir eksikliği tamamlamaktir. Okumayan bir toplum olduk. Okuma alışkanlığı kazanmak, okuduğunu anlamak için gerekli bir derstir. Ulan o kadar saçmasapan ders var ki.
çok özür dileyerek gireyim konuya, yeni bi fikir değildir bu. ben lisedeyken hatta ilköğretimdeyken vardı kitap okuma dersi adında bi saat. hiç de verimli olmuyordu. kitabını unutanlar sınıf kitaplığından o saati idare edecek bişey alıp teneffüs olduğu an da bir kenara atıyordu. lise 3'te kitap okuma dersinde yazılılara filan çalışırdık hatta.
belli bi miktarda kitabı zorunlu tutmak da öğrenciye hiçbir şey ifade etmiyordu çünkü kontrol mekanizması imkansız. elden ele özetler geziyordu.
değişim zorlamayla değil zihniyetlerin eğitilmesiyle başlar. bu konuda bu uygulama yeterli olmayacaktır.
koyulması gereken bir derstir. çocuklar ve lise çağında olan gençler her ne kadar sevmeyecek olsa bile bunun uygulanması gerekmektedir. tıpkı bir türkçe bir matematik gibi beyinlere yerleştirilecektir. yine bir matematik gibi nefret edenler de illa ki olacaktır.
DAHA ÖNCE DE UYGULANDI..BUNU HEPiMiZ BiLiYORUZ..''EDEBi METiNLER,OKUMA VB'' ADLAR iLE..AMA BAŞTAN SAVMA VE ÖZENSiZCE UYGULANDI..BAŞKA DERSLERiN HOCALARI BU DERSE GiRDi..DERS,SOHBET VE MUHABBET iLE BOŞ DERS HAVASINDA GEÇTi..KiTAPLARIN KENDiSi DEĞiL ÖZETLERi OKUTULDU..BAŞTAN SAVMA VE ÖZENSiZCE UYGULANIRSA ELBETTE BiR ÖNEMi OLMAZ..HAFTADA 1 SAATTEN NE OLUR ? KiMSE TAKMAZ O DERSi..
ANCAK SAAT SAYISI VE ÖNEMi ARTTIRILIR,TÜRKÇE VE MATEMATiK GiBi BiR DERS HALiNE GETiRiLiRSE iŞTE O ZAMAN BU DERSiN FAYDALARINI GÖRMEYE BAŞLAR iNSANLAR..
iSRAiL VE JAPONYA'DA BU DERS NASIL BAŞARI iLE UYGULANIYORSA,BiZDE DE PEKALA BAŞARI iLE UYGULANABiLiR..ANCAK BUNUN iÇiN UĞRAŞMAK GEREKiR..SÖZKONUSU DERSiN iYiCE BENiMSENMESi iÇiN BELLi BiR ZAMAN GEREKiR..BU iŞ iÇiN EĞiTiLMiŞ ÖZEL HOCALAR GEREKiR..
BU REFORM YAPILIRSA ÇOK ÖNEMLi BiR ADIM ATILMIŞ OLUR..BU REFORMA KARŞI ÇIKANLAR KALKIP DA CEHALETTEN ŞiKAYET ETMESiNLER ONDAN SONRA..
YAHU ÜNiVERSiTE BiTiRiP AMERiKA'NIN YERiNi BiLMEYEN iNSANLAR VAR BU ÜLKEDE..
NEDEN ? ÇÜNKÜ OKULU ÖĞRENMEK iÇiN DEĞiL GEÇMEK iÇiN OKUMUŞ ADAM..
KiTAP,RUHUN GIDASIDIR..
KiTAP OKUYAN BiR NESiL YARATABiLiRSEK;
** SUÇ ORANLARI AZALIR
** CEHALET iYiCE ORTADAN KALKAR..
** KADINA KARŞI OLAN BASKI AZALIR..
** PSiKiYATRiK SORUNLARIN iNSiDANSI DÜŞER..
VS..
KiTAP OKUMAK BEYiN EGZERSiZiDiR..NASIL AĞIRLIK KALDIRMAK KASLARI GELiŞTiRiYORSA,KiTAP OKUMAK DA BEYNi GELiŞTiRiYOR VE GÜÇLENDiRiYOR..ÖĞRENiLEN HER YENi BiLGiDE BEYiNDE YENi SiNiR HÜCRELERi OLUŞUYOR..
DAHA GÜÇLÜ BiR BEYiN DAHA ZEKi VE DAHA KiŞiLiKLi iNSANLAR DEMEKTiR..
yıllarca okullarda ingilizce öğrenmem dayatıldığı için on iki senenin sonunda bir yıl da hazırlık okudum, çünkü derslerin çoğunda uyuyordum ve bu benim bir yılıma mâl oldu.
aynı bunun gibi okullarda kitap okumak dayatılacak, bunun öğrencilere ne katacağı anlatılmayacaksa bence hiç olmasın. olmasın ki öğrenciler bir de bu konu hakkında baskı görüp ondan da soğumasınlar.
Halihazırda var olan bir şeydir. Serbest etkinlikler dersinde kitap okunuyor zaten. Ha resime yeteneği olan resim yapıyor. Zorla da kitap okutulmaz ancak kitap okuma oranı yüksek bu derste.
sacmadir. genelde bu son derste olur bütün günün yorgunlugu acikmis bunyeler ve rahatsiz siralar hic uygun degildir. Bu şartlarda zorunlu olarak kitap okuyan cocuklarin okumaktan uzaklaşması kaçınilmaz olur.
Genellikle o kitaplar okunmaz. Kitabı sevdirecek başka şeyler olmalı. Mesela bir romanın en güzel yerini hararetli hararetli anlatsın öğretmen merak eden öğrenciler devamını öğrenmek için o kitabı temin edip okur.
Hepimiz bu dersin çoğu okulda boş geçeceğini, öğrenciler için kaytarmak adına bir fırsat olarak görüleceğini biliyoruz ancak iyimser olup öğrencilerin kitap okuduğunu varsayalım. Hangi kitapları okuyacaklar? kitap okumak iyi değildir arkadaşım. iyi kitap okumak iyidir. Piyasada o kadar çöp kitap var ki sizlere katacağı tek şey okumanızı hızlandırmak, ancak götüreceği şeylere kıyasla değmeyecek bir takas. Burada uzun uzun örnek vermeye gerek yok aklınızda canlanmıştır zaten roman tarzı gırla cinselliğin geçtiği, ya da hiçbir şeye derman olmayan kişisel gelişim kitapları vs. Peki onu da geçtik öğrencileri düşünmeye iten, kendi başlarına sorgulamayı telkin eden felsefi alt yapısı sağlam kitaplar okuduklarını düşünelim.
ota boka sansür getiren, sorgulayan bireylerden zerre haz etmeyen bir sistemde böyle bir tezatlık çıkarak işleyişe izin verirler mi sizce gerçekten de? bana kalırsa hayır. Tamamen yandaş, tek bir perspektiften bakan, ya da artık klasikler içine girmiş, sansürlemeye korktukları eserler okunabilecek. Bu durum da en başta belirttiğim gibi en iyimser hal.
ancak hepimiz biliyoruz ki bu dersler boş geçecek.